“Smolensk este Lituania” – un deputat lituanian cere Rusiei retrocedarea teritoriilor ocupate în 1634 ca răspuns la un proiect de lege din Duma de Stat care cere anularea recunoașterii independenței Lituaniei din 1991
“Dacă Rusia își revocă recunoașterea din 1991 a independenței Lituaniei, Lituania va revoca Tratatul de la Polyanovka din 1634 și va cere ca Putin să se supună autorității lui Władysław al IV-lea și să returneze Marelui Ducat toate teritoriile ocupate. Smolensk este Lituania!” a scris pe Twitter deputatul Matas Maldeikis din Seimas, parlamentul unicameral al Lituaniei.
“Cer retragerea imediată a trupelor rusești din sfera de influență istorică a Marelui Ducat al Lituaniei, inclusiv din Belarus și Ucraina. Expansiunea Rusiei spre vest de la anexarea Novgorodului în 1478 este o provocare scandaloasă.”, a scris el în alt tweet.
Potrivit relatărilor din presa rusă, deputatul Evghenii Fiodorov, deputat în partidul pro-prezidențial Rusia Unită, ar fi introdus în Duma de Stat de la Moscova o propunere legislativă de anulare a decretului Sovietului Suprem al URSS prin care era recunoscută independența Lituaniei.
Pacea de la Polianovka a pus capăt Războiului de la Smolensk dintre Rusia și Ducatul Polono-Lituanian. În cadrul tratatului, Wladyslaw al IV-lea al Poloniei-Lituaniei a renunțat la pretențiile sale la tronul Rusiei, recunoscându-l pe Mihail Romanov ca țar. În schimb, Rusia a recunoscut oficial câștigurile poloneze obținute în Războiul polono-moscovit din 1609-1619, în urma căruia Ducatul a câștigat zonele din jurul Smolenskului, Severskului și Cernihivului, mutând granița dintre Polonia-Lituania și Rusia până la 160 km spre est. O parte din teritoriul pierdut în 1619 nu a fost recuperat de Rusia decât în anii 1660.
Lituania a fost incorporată în Imperiul Țarist în 1795 în urma ultimei partiții a Poloniei și și-a declarat independența în 1918. În 1940, în urma protocolului secret din Pactul Ribbentrop – Molotov din 1939, Lituania a fost anexată, alături de Letonia și Estonia de URSS, apoi ocupată de naziști în 1941, reocupată de sovietici în 1944, până în 1991 când republicile baltice și-au declarat independența.
După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022, Lituania a fost una dintre cele mai critice țări la adresa președintelui Vladimir Putin, inclusiv apeluri către NATO pentru sprijinirea mai active a forțelor ucrainene și sancțiuni UE împotriva Rusiei.
Spre deosebire de Letonia și Estonia, Lituania nu are frontieră comună cu Federația Rusă, cu excepția enclavei Kaliningrad, și nici nu are pe teritoriul său o minoritate rusească semnificativă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.