G4Media.ro

“Smolensk este Lituania” – un deputat lituanian cere Rusiei retrocedarea teritoriilor ocupate…

Foto: Wikimedia Commons/Twitter

“Smolensk este Lituania” – un deputat lituanian cere Rusiei retrocedarea teritoriilor ocupate în 1634 ca răspuns la un proiect de lege din Duma de Stat care cere anularea recunoașterii independenței Lituaniei din 1991

“Dacă Rusia își revocă recunoașterea din 1991 a independenței Lituaniei, Lituania va revoca Tratatul de la Polyanovka din 1634 și va cere ca Putin să se supună autorității lui Władysław al IV-lea și să returneze Marelui Ducat toate teritoriile ocupate. Smolensk este Lituania!” a scris pe Twitter deputatul Matas Maldeikis din Seimas, parlamentul unicameral al Lituaniei.

“Cer retragerea imediată a trupelor rusești din sfera de influență istorică a Marelui Ducat al Lituaniei, inclusiv din Belarus și Ucraina. Expansiunea Rusiei spre vest de la anexarea Novgorodului în 1478 este o provocare scandaloasă.”, a scris el în alt tweet.

Potrivit relatărilor din presa rusă, deputatul Evghenii Fiodorov, deputat în partidul pro-prezidențial Rusia Unită, ar fi introdus în Duma de Stat de la Moscova o propunere legislativă de anulare a decretului Sovietului Suprem al URSS prin care era recunoscută independența Lituaniei.

Pacea de la Polianovka a pus capăt Războiului de la Smolensk dintre Rusia și Ducatul Polono-Lituanian. În cadrul tratatului, Wladyslaw al IV-lea al Poloniei-Lituaniei a renunțat la pretențiile sale la tronul Rusiei, recunoscându-l pe Mihail Romanov ca țar. În schimb, Rusia a recunoscut oficial câștigurile poloneze obținute în Războiul polono-moscovit din 1609-1619, în urma căruia Ducatul a câștigat zonele din jurul Smolenskului, Severskului și Cernihivului, mutând granița dintre Polonia-Lituania și Rusia până la 160 km spre est. O parte din teritoriul pierdut în 1619 nu a fost recuperat de Rusia decât în anii 1660.

Lituania a fost incorporată în Imperiul Țarist în 1795 în urma ultimei partiții a Poloniei și și-a declarat independența în 1918. În 1940, în urma protocolului secret din Pactul Ribbentrop – Molotov din 1939, Lituania a fost anexată, alături de Letonia și Estonia de URSS, apoi ocupată de naziști în 1941, reocupată de sovietici în 1944, până în 1991 când republicile baltice și-au declarat independența.

După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022, Lituania a fost una dintre cele mai critice țări la adresa președintelui Vladimir Putin, inclusiv apeluri către NATO pentru sprijinirea mai active a forțelor ucrainene și sancțiuni UE împotriva Rusiei.

Spre deosebire de Letonia și Estonia, Lituania nu are frontieră comună cu Federația Rusă, cu excepția enclavei Kaliningrad, și nici nu are pe teritoriul său o minoritate rusească semnificativă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Putin a deschis Cutia Pandorei…. daca invoca istoria, ar putea sa ramana cu Rusia din estul Moscovei! Se tot da urmas a lui Petru cel Mare! Sa nu uite ca Petru a luat-o pe coaja, ici isa, la Stanilesti/ Moldova! Vorba aia! Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa si primesti! Da sa nu iti placa!

  2. Argumentul istorist ad absurdum, invocat de ambele parti, dar in special de Lituania cu trimitere la sec. XVII, daca este luat in serios, poate crea precedent si duce la noi conflicte intra-europene. De ex. Ungaria poate oricand insista pe neapartenenta Transilvaniei la Romania pana in 1918, pentru a o pretinde cu mai mare insistenta inapoi. La fel cu Alsacia-Lorena si inca multe alte sute de situatii similare, considerate a fi definitiv rezolvate in istorie.
    …ca si cum nu ne ajungea deja conflictul rusio-ucrainean in plin sdesfasurare….

    • Deputatul lituanian era ironic.

    • @Petru Clej. Probabil, dar a comunicat spre media internationala. Ramane la latitudinea si buna/reaua vointa a receptorului de a evalua. Iar daca simtul umorului e in deficit…

    • Hai să păstrăm simțul proporțiilor. Este un tweet al unui deputat din parlamentul unei țări de trei milioane de locuitori. Din contră, în Rusia este vorba de o propunere legislativă – un act oficial. Dacă tot vreți să vă îngrijorați, cred că ați ales ținta greșită. Măcar intervenția deputatului e utilă că mai învață lumea istorie, nu de alta, dar e mare nevoie.