G4Media.ro

Sobele pe gaz sunt asociate cu 40.000 de decese premature pe an…

Photo 14157083 © Olga Miltsova | Dreamstime.com

Sobele pe gaz sunt asociate cu 40.000 de decese premature pe an în Europa / Aproape o treime dintre gospodăriile de pe continent utilizează sobe pe gaze

Sobele pe gaz din gospodăriile europene sunt asociate cu zeci de mii de decese premature, susţine un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.

Aproape 40.000 de decese premature pe an în Uniunea Europeană şi Marea Britanie pot fi legate de expunerea la dioxid de azot ca urmare a arderii de gaze pentru gătitul în interior, susţin autorii studiului, prima estimare de acest fel pentru Europa. Sobele pe gaze sunt asociate şi cu sute de mii de cazuri de astm în rândul copiilor din Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Aproape o treime dintre gospodăriile din Europa utilizează sobe pe gaze acasă. Atunci când sunt folosite pentru gătit, sobele emit dioxid de azot şi particule, responsabile ambele de afecţiuni respiratorii şi decese premature, precum şi gaze cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, care contribuie la schimbările climatice. Gazele naturale sunt folosite pe scară largă la încălzire în regiune. Per total, gospodăriile contribuie cu aproximativ 25% la emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE.

„Din punct de vedere al sănătăţii publice, sobele pe gaze sunt toxice”, spune Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea echipei care a realizat studiul într-un interviu pentru Bloomberg Green. Problema deceselor premature „este mult mai gravă decât credeam”, avertizează Juana Maria Delgado-Saborit.

Studiul, care nu a trecut încă printr-o procedură de tip „peer-review” (-revizuire de către colegi-n.r.) a fost finanţat de organizaţia nonprofit European Climate Foundation şi face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat gătitului curat, care este organizat de European Public Health Alliance. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania vine după un alt raport publicat anul trecut, care a descoperit o poluare răspândită peste limitele legale în gospodăriile din Europa. Alte cercetări au arătat că peste 12% din cazurile actuale de astm în rândul copiilor din SUA pot fi atribuite utilizării de sobe pe gaze.

Consumatorii ar trebui să îşi ventileze camerele atunci când utilizează o sobă pe gaze pentru a reduce efectele asupra sănătăţii, a spus Delgado-Saborit, adăugând că, acolo unde este posibil, consumatorii ar trebui să se gândească la trecerea la o alternativă electrică.

De asemenea, autorii studiului susţin că este posibil ca cifra referitoare la decesele premature să fie subestimată pentru că sobele pe gaze emit şi alţi poluanţi care nu au fost luaţi în calcul. În general, problema este mai gravă în ţările cu un grad de utilizare mai mare al sobelor pe gaze, cum sunt Marea Britanie, România, Polonia şi Italia.

Multe guverne europene au introdus ţinte referitoare la renunţarea la gaze naturale, pentru a-şi atinge obiectivele climatice. În prezent Comisia Europeană revizuieşte standardele pentru sobele pe gaze, procedură care ar putea să se finalizeze prin impunerea de limite mai dure referitoare la emisiile de dioxid de azot, eficienţă energetică şi eticheta ecologică europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Poate ar trebui să nu mai mâncăm nimic gătit, să ne întoarcem în preistorie, înainte de descoperirea focului.

  2. Cumva se împinge totul către o direcție „electrică”

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.