G4Media.ro

Sobrietatea devine un trend: Ce se întâmplă cu corpul tău după 30…

Sursa foto: Natali Filina | Dreamstime.com

Sobrietatea devine un trend: Ce se întâmplă cu corpul tău după 30 de zile fără alcool?

Pe măsură ce avansăm în anii 2020, sobrietatea pare să devină din ce în ce mai cool. Celebrități precum Lewis Hamilton, Demi Lovato, Tom Holland și Brad Pitt au renunțat la alcool și promovează un stil de viață sănătos. Între timp, se estimează că 26% dintre tinerii din Generația Z sunt acum abstinenți, relatează The Independent.

Anul acesta, un număr impresionant de 8,5 milioane de britanici au încercat provocarea Dry January, dar merită cu adevărat această schimbare?

Potrivit profesorului Tony Rao, psihiatru consultant și expert în consumul de alcool, majoritatea celor care participă la această provocare sunt consumatori de risc crescut, adică persoane care beau regulat peste limitele recomandate de guvern.

„Poate părea imposibil să faci o diferență în doar patru săptămâni, dar cercetările arată că se poate. O lună fără alcool îmbunătățește sănătatea ficatului, scade tensiunea arterială și, datorită unui somn mai odihnitor, îți îmbunătățește concentrarea, memoria și nivelul de energie.”

Așadar, cum afectează corpul o pauză de 30 de zile de la alcool?

1. Îmbunătățirea stării de spirit

Consumul de alcool oferă un efect de euforie temporară, dar pe termen lung contribuie la stări de anxietate și depresie.

„Fiecare zi în care bei înseamnă că treci printr-un proces de sevraj de alcool,” explică David Nutt, profesor de neuropsihofarmacologie la Imperial College London.

„Acest proces solicită foarte mult organismul și crește hormonul de stres noradrenalina, în timp ce scade cortizolul, ceea ce poate duce la anxietate și depresie. Aceste efecte dispar în aproximativ o săptămână după ce încetezi consumul de alcool.”

Chiar și un consum moderat poate avea efecte negative, precum trezitul în timpul nopții și o stare de anxietate a doua zi.

2. Memorie mai bună

Chiar și un consum moderat de alcool poate afecta memoria. Potrivit unui studiu din British Medical Journal, realizat pe 10.000 de adulți britanici pe parcursul a 30 de ani, chiar și consumul a peste 7 unități de alcool pe săptămână accelerează declinul cognitiv.

„Chiar și un consum ușor peste 14 unități pe săptămână poate reduce dimensiunea hipocampului, partea creierului responsabilă cu memoria,” explică profesorul Rao.

3. Încetinirea procesului de îmbătrânire

Un studiu din 2022 realizat de Oxford Population Health a arătat că alcoolul afectează procesul de îmbătrânire prin scurtarea telomerilor, fragmente de ADN care protejează cromozomii.

Consumul de peste 29 unități de alcool pe săptămână (aproximativ 10 pahare de vin de 250 ml) poate reduce speranța de viață biologică cu 1-2 ani.

„Reducerea consumului de alcool ar putea avea beneficii importante asupra îmbătrânirii celulare și riscului de boli grave precum Alzheimer,” spune Dr. Anya Topiwala, psihiatru consultant la Oxford Population Health.

4. Regenerarea ficatului

„De fiecare dată când ficatul filtrează alcoolul, unele celule hepatice devin inflamate și mor,” explică profesorul Debbie Shawcross, specialist în hepatologie la King’s College London.

Consumul regulat de alcool duce la acumularea de grăsime în ficat, iar în timp, acest lucru poate cauza ciroză hepatică, o afecțiune ireversibilă.

Vestea bună? Ficatul începe să se regenereze în doar 2-3 zile după oprirea consumului de alcool. Specialiștii recomandă cel puțin 2-3 zile consecutive pe săptămână fără alcool pentru a menține ficatul sănătos.

5. Somn mai bun și concentrare sporită

Deși alcoolul poate ajuta la adormire, acesta suprimă somnul REM – etapa profundă a somnului responsabilă pentru consolidarea memoriei și a emoțiilor.

„Persoanele care nu dorm bine au dificultăți în stocarea amintirilor și se simt obosite a doua zi. După o lună fără alcool, oamenii observă că somnul devine mai odihnitor, iar concentrarea și claritatea mentală se îmbunătățesc semnificativ,”explică profesorul Rao.

6. Piele mai sănătoasă

„După 30 de zile fără alcool, pielea devine mai hidratată, mai luminoasă și mai netedă,” spune Dr. Zainab Laftah, dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation.

Consumul de alcool:

  • Reduce hidratarea pielii
  • Crește riscul de roșeață și inflamații
  • Poate agrava acneea, rozaceea și psoriazisul

Renunțarea la alcool ajută la reducerea retenției de apă, făcând fața mai puțin umflată și diminuând roșeața persistentă.

7. Pierdere în greutate

Un pahar mare de vin sau o halbă de bere conțin aproximativ 200 de calorii goale, care se transformă în grăsime abdominală.

În plus, alcoolul crește nivelul de ghrelin, hormonul foamei, ceea ce explică de ce tindem să mâncăm cu 30% mai multcând consumăm alcool.

După 30 de zile de abstinență, multe persoane observă o pierdere în greutate datorită renunțării la aceste calorii suplimentare și îmbunătățirii calității somnului.

8. Un intestin mai sănătos

Alcoolul afectează negativ microbiomul intestinal, cauzând balonare, diaree și inflamație.

Un studiu din 2020 a arătat că o lună fără alcool poate:

  • Îmbunătăți diversitatea bacteriană intestinală
  • Reduce inflamația intestinală
  • Îmbunătăți digestia și funcția sistemului imunitar

„Microbiomul intestinal este foarte adaptabil, așa că o pauză de 30 de zile poate aduce beneficii semnificative,” explică gastroenterologul Will Bulsiewicz.

9. Reducerea riscului de cancer

Un studiu publicat în BMJ Open a arătat că după patru săptămâni fără alcool, 90% dintre participanți au prezentat o scădere rapidă a markerilor asociați cu progresia cancerului.

Potrivit Alcohol Change UK, abstinența poate reduce riscul unor tipuri de cancer asociate cu alcoolul, cum ar fi cancerul de sân și colorectal.

10. Scăderea tensiunii arteriale

Consumul excesiv de alcool este unul dintre principalii factori de risc pentru hipertensiune arterială.

„Alcoolul este un puternic factor de stres pentru organism. Crește inflamația, accelerează ritmul cardiac și perturbă somnul. Toți acești factori contribuie la creșterea tensiunii arteriale,” explică profesorul Nutt.

Cercetările arată că după patru săptămâni fără alcool, tensiunea arterială începe să scadă, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Concluzie

O lună fără alcool poate aduce beneficii majore pentru sănătatea fizică și mentală. Chiar și o reducere moderată a consumului poate contribui la longevitate și prevenirea bolilor grave.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si eu am redus cantitatea de alcool. Efectul? Am inceput sa mananc mai mult si am crescut in greutate. Ficatul nu arata mai bine pt ca a crescut colesterolul. Acum am un ficat gras.
    Solutia este sa fim cumpatati in toate. Abstinenta nu e o solutie.

  2. Sobru in limba romana inseamna cumpatat.
    Invatati limba romana sau plecati la camp.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.