Social-democraţii din SPD solicită demisia şefului serviciilor de informaţii, susţinut de ministrul de interne, preşedinte al CSU
Scenariul unei rupturi pe fondul crizei migraţiei a coaliţiei guvernamentale de la Berlin, formată din Uniunea Democrat-Creştină CDU-CSU şi din social-democraţii din SPD, este din nou pe tapet. Joi, soarta şeful serviciilor interne de informaţii, Hans-Georg Maassen, a pus paie pe foc, scrie Les Echos, citat de Rador.
Joi după-amiaza a avut loc o reuniune de urgenţă între cancelarul Angela Merkel, ministrul de Interne Horst Seehofer şi Andreas Nahles, preşedinta SPD din Bundestag, şi o alta a fost convocată marţi dimineaţă pentru găsirea unei soluţii la criza provocată de refuzul lui Horst Seehofer de a-l concedia pe Hans-Georg Maassen.
În ciuda îndoielilor emise de acesta din urmă pe tema credibilităţii filmuleţului care reda o vânătoare de străini pe străzile oraşului Chemnitz din Saxonia, ministrul de Interne şi preşedinte al CSU şi-a arătat susţinerea joi dimineaţă în faţa deputaţilor din Bundestag.
Demisie. Această decizie a determinat o reacţie a conducerii SPD, care solicită deja demisia şefului informaţiilor interne. «A devenit clar că Hans-Georg Maassen trebuie să plece, iar Merkel trebuie să acţioneze imediat», a declarat secetarul general al SPD, Lars Klingbeil.
Poziţia partidului social-democrat se bazează pe noile informaţii apărute joi, conform cărora Hans-Georg Maassen a oferit informaţii confidenţiale unor membri ai partidului de extremă dreapta AfD. Fapte pe care acesta le neagă, dar pe care un deputat al acestui partid, Stephan Brandner, le-a confirmat pentru canalul public ARD.
Acest nou focar de discordie se extinde, în timp ce un altul părea că se stinge: acordul semnat la începutul lunii iulie pentru a satisface cerinţele CSU în problema cizei migratorii a marcat un nou moment. Horst Seehofer a anunţat joi că a fost semnat un nou acord cu Italia în privinţa tratamentului refugiaţilor reţinuţi la frontiera germano-austriacă şi care au depus deja o solicitare de azil în Italia.
Joc cu sumă nulă. Italia acceptă să îi reprimească pe aceşti migranţi în schimbul angajamentului Germaniei de a primi un număr echivalent de refugiaţi naufragiaţi pe coastele italiene. Un joc cu sumă nulă, care a permis smulgerea unui compromis din partea ministrului italian de interne, Matteo Salvini, neobositul opozant al migranţilor.
Acest acord, ca şi cele două semnate cu Spania şi Grecia, nu va avea decât un slab impact, căci se referă la fluxuri de mici dimensiuni. Documentul semnat cu Grecia la jumătatea lunii august prevede că Germania poate trimite în Grecia până la 2.000 de solicitanţi de azil înregistraţi la sosirea lor în insule, dar în schimb Berlinul se angajează să primească familiile blocate în Grecia şi care doresc să se alăture rudelor stabilite în Germania.
Cât despre Spania, relocările nu se referă decât la noii sosiţi de la frontiera germano-austriacă. Din luna iunie nu s-au consemnat decât 150 deja înregistraţi în altă ţară europeană.
Chiar dacă a ieşit bine din înfruntarea politică cu cancelarul Angela Merkel, Horst Seehofer nu a reuşit să rezolve criza migraţiei.
(Sursa: Rador/ Traducerea: Ruxandra/ Foto: investing.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii