Socialiștii europeni l-au desemnat pe Frans Timmermans, un critic al guvernului Dăncilă, drept candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene/ Dragnea a lipsit de la Congresul PES de la Barcelona
Partidul Socialiştilor Europeni (PES) l-a desemnat sâmbătă pe olandezul Frans Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene, drept cap de listă pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, un scrutin ce se anunţă delicat pentru social-democraţi, aflaţi în pierdere de viteză în faţa conservatorilor şi a mişcărilor populiste, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres. Olandezul Frans Timmermans, care a criticat guvernul Dăncilă și PSD pentru derapajele de la statul de drept, a rămas la începutul lunii noiembrie singurul candidat al Partidului Socialist European, după ce slovacul Maroš Šefčovič s-a retras din cursă.
- G4Media.ro a dezvăluit că liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă lipsesc de la congresul socialiștilor europeni care se desfășoară vineri și sâmbătă la Lisabona, partidul fiind reprezentat de Rovana Plumb, președinta organizației de femei, și de câțiva parlamentari și europarlamentari. (Detalii aici)
Timmermans a fost desemnat, prin aclamaţii, ‘candidatul comun’ al familiei social-democrate europene de cei în jur de 1.000 de delegaţi la congresul de la Lisabona.
Frans Timmermans speră să îi succeadă în funcţie actualului preşedinte al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, după alegerile care vor avea loc în luna mai.
Timmermans, în vârstă de 57 de ani, a fost fără concurenţă în cursa pentru a deveni candidatul PES, după ce un alt potenţial nominalizat, slovacul Maros Sefcovic, s-a retras înainte de vot.
‘Sunt conştient de responsabilitatea ce apasă pe umerii mei, dar, cu această familie în spatele meu, nu pot merge în direcţia greşită’, a declarat Timmermans, luând cuvântul după alegerea sa.
‘Aceste alegeri din mai sunt despre sufletul Europei: fie continuăm să ne bazăm pe democraţie şi respect, fie revenim la regulile puterii’ fiecăruia pentru sine, a declarat candidatul PES.
El i-a chemat pe europeni să se mobilizeze împotriva ‘căii de distrugere’ a Europei pe care o propun formaţiunile naţionaliste şi populiste.
Pe de altă parte, el a invitat Marea Britanie să revină asupra deciziei de a se retrage din Uniunea Europeană. ‘În ce mă priveşte, Marea Britanie este întotdeauna mai mult decât binevenită să rămână’. Adresându-se direct britanicilor, Timmermans a afirmat că există ‘o singură familie politică în Europa care vrea ca voi să rămâneţi: vă rog să vă gândiţi la acest lucru’.
Timmermans şi-a prezentat de asemenea obiectivele ca potenţial preşedinte al CE: creşterea salariilor, o protecţie mai bună pentru micii furnizori de servicii şi o taxare mai echitabilă a marilor corporaţii din IT şi a persoanelor foarte bogate.
Înaintea lui Timmermans s-au mai adresat adunării premierii socialişti din Malta, Spania şi Portugalia – Joseph Muscat, respectiv Pedro Sanchez şi Antonio Costa. Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, şi liderul laburist britanic Jeremy Corbyn s-au aflat şi ei printre cei veniţi să-şi arate susţinerea faţă de Timmermans.
‘Suntem o familie (care ştie să-şi facă) autocritica. Dar să încetăm să ne plângem, să spunem că suntem slabi şi incapabili să ne schimbăm. Aceste alegeri sunt departe de a fi decise’, a afirmat preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev.
Lui Timmermans îi revine de acum misiunea dificilă de a-i conduce pe social-democraţii europeni – sancţionaţi recent prin rezultate electorale slabe – într-o luptă în care sunt daţi mari perdanţi.
PES, în prezent cu al doilea grup în Parlamentul European, după cel al PPE, este creditat de cele mai recente sondaje cu 140 de locuri în viitorul legislativ european, faţă de 183 ale popularilor europeni. Majoritatea necesară pentru alegerea unui candidat este de 353 de voturi.
În competiţia pentru succesiunea lui Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans îl va avea ca mare rival pe germanul Manfred Weber, desemnat în noiembrie capul de listă al PPE, partid care a deţinut permanent postul de preşedinte al CE începând din 2004.
Parlamentul European cere Consiliului European, format din şefii de stat sau de guvern din UE, să-l susţină la preşedinţia Comisiei pe candidatul cap de listă al partidului care obţine cele mai multe mandate în alegerile europene.
Consiliul refuză însă să se angajeze să respecte această procedură, care a fost folosită în 2014 pentru alegerea lui Juncker.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în contextul în care social-democraţii şi alte partide de stânga din Europa s-au confruntat cu mai multe pierderi electorale şi sunt în criză, pe fondul ascensiunii partidelor populiste şi de extremă-dreapta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.