G4Media.ro

Socialiștii moldoveni pro-ruși lansează un „fake news” legat de cererea de aderare…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Socialiștii moldoveni pro-ruși lansează un „fake news” legat de cererea de aderare la UE, invocând un referendum inexistent în România

Socialiștii pro-ruși de la Chișinău au lansat vineri o dezinformare cu privire la faptul că în România ar fi avut loc un referendum înainte de aderarea la UE a României și că un astfel de model ar fi trebuit să adopte și Republica Moldova.

Declarațiile fruntașilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova PSRM vin pe fundalul semnării, joi, de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE, pe fundalul unor demersuri similare ale Ucrainei și Georgiei, și ele țări ale Parteneriatului Estic.

Vicepreședintele PSRM, Vlad Bătrâncea, a mai spus vineri că orice modificare a statului politic extern al statului Republicii Moldova, cum ar fi „aderarea la structuri integraționiste care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibil doar printr-un referendum și condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor ani precum România, Cehia, Polonia, etc.

În realitate, în România nu a fost declanșat niciodată mecanismul referendumului privind aderarea la UE, ci doar a avut loc o întâlnire între toate partidele, denumită generic „Pacea de la Snagov”, acolo unde formațiunile politice din România au convenit, indiferent de orientarea politică, că România trebuie să fie parte UE și NATO. În 2003, România a organizat un referendum pentru modificarea Constituției în acord cu prevederile Tratatului UE.

„PSRM condamnă populismul autorităților și îndeamnă ca cele mai importante decizii ale țării să fie realizate prin consens național în conformitate cu Constituția prin referendum PSRM condamnă graba cu care conducerea țării noastre reprezentată de PAS a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”, a declarat unul dintre liderii PRSM, Vlad Bătrâncea.

Acest gest pur politic de moment are un efect Placebo pentru o societate moldovenească istovită de criză regională și de problemele interne grave. PSRM a declarat în repetate rânduri că suveranitatea Republicii Moldova este pentru noi socialiștii o valoare fundamentală. Moldova trebuie să-și aleargă și să parcurgă calea alegerii sale istorice și să nu fie examinată conjunctural, la pachet, în contextul tulburărilor regionale”, a mai afirmat Bătrâncea.

În realitate, Republica Moldova exportă deja peste două treimi din produsele sale către piețele din Uniunea Europeană și se așteapta că această pondere să urce și mai mult din cauza blocării exporturilor către Ucraina și Rusia și in extenso spre spațiul CSI din cauza invădării Ucrainei de către Rusia.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova și importă 25% din toate bunurile ce iau calea exportului din Republica Moldova.

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Doar asa mai pot impiedica drumul european, fake news si fraudarea alegerilor. La asta se pricep bine, i-a invatat tatucul Putin.

  2. Susțin aderarea Moldovei la UE, dar nu înțeleg de ce sperie un referendum organizat de guvernul proeuropean? Eu zic că rezultatul ar fi pro aderare.

    • Un referendum ar intarzia lucrurile, indiferent de rezultat

    • Am înțeles idea. Poporul încurcă și încetinește. Totuși ideea de bază a democrației este voința poporului, conform unor definiții.

    • @Caitiff interesant comentariu. Înțeleg că referendumul e pierdere de vreme. Alții hotărăsc oricum.

    • 1. Nu se poate organiza referendum in starea de urgenta generata de razboiul de la granite iar ‘socialistii’ stiu asta.
      2. Cererea de aderare este un gest simbolic – pentru aderarea propriu zisa peste ani de zile, se poate face referendum daca chiar se indeplinesc toate conditiile de aderare.
      E chiar indicat. Dar in conditii de pace, nu cu razboiul la granita.

    • Eu nu ma pronunt. Dar pare ca pe asta ar fi miza socialistilor, obtinerea unei intarzieri. Fie ca e buna, ca e rea.

      Imi permit totusi comentariul ca in contextul actual cererea de aderare urmareste si obtinerea unui nivel mai mare de protectie militara impotriva lui Putin care a demonstrat ca poate ataca statele de la granita EU cu mare usurinta.
      Referendum peste tot nu e neaparat solutia. Pe siguranta nationala, poate ca nu e

    • un poll facut ce-i drept inainte de 24 Februarie arata ca 52% din Moldoveni au vota pentru aderarea la UE si 48% (nu neaparat ceilalti – erau intrebari separate) la Uniunea ailalta a lui Putin Euroasiatica. Alt poll arata ca 43% cred ca Moldova ar trebui sa fie neutra intr-un conflict Rusia-Ucraina (cam cum e Nato acuma: priveste cu multa ingrijorare). Nu-s sociolog sa inteleg de ce toate astea.

  3. am facut si eu o cererea astazi de aderare la uniunea intergalactica

    e cam de aceiasi valoare cu cererea semnata de Moldova

    • pe persoana fizica ai dreptul sa aplici la ce balaurieni si serpilieni doresti.
      asa cum are moldova dreptul ca tara sa aplice la uniuni statale…
      mere cu pere.

    • La cum scrii, nu te primeste nimeni, nicăieri. Nici la birtul din sat, probabil.

    • Ai grijă cu ce ți dorești. S ar putea să ți se întâmple.
      Eu n locul tău nu m as preocupa de unde beau oile apă .O justificare in plus ca Moldova sa urmeze scenariul Ucrainei.Urmeaza Georgia cu peron pe partea dreaptă…

  4. Ce atâta ceartă,democrația este un cancer pe tei societate,puțin comunism de la Moskva nu ar strica😹

  5. Simt frica in sange ca nu mai pot fura saracii. 💩

  6. Cum sa riste Maia sa intrebe cetatenii daca vor in UE sau nu,exista sanse matematice sa piarda aderarea.Ce face ea apoi ca a promis o tara la cheie.Situatia e asemanatoare in Ucraina.Asta e democratia UE ,unde un lider decide ce vrea el?Pai atunci nu e cu nimic superioara rusilor

  7. Poate face Putin un ocol si prin Moldova .Maia Sandu ori e inconstienta ori contransa de UE sa actioneze acum in graba.Asta face ca Putin sa privesca si Moldova.Ma rog e treaba lor ,tara lor,viata lor

  8. Pentru dobitoaca Bătrâncea vom organiza o excursie a artileriștilor ruși ca să-i demoleze cotețul pe care îl numește cu mândrie căsuța mea.