Socialiștii moldoveni pro-ruși lansează un „fake news” legat de cererea de aderare la UE, invocând un referendum inexistent în România
Socialiștii pro-ruși de la Chișinău au lansat vineri o dezinformare cu privire la faptul că în România ar fi avut loc un referendum înainte de aderarea la UE a României și că un astfel de model ar fi trebuit să adopte și Republica Moldova.
Declarațiile fruntașilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova PSRM vin pe fundalul semnării, joi, de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE, pe fundalul unor demersuri similare ale Ucrainei și Georgiei, și ele țări ale Parteneriatului Estic.
Vicepreședintele PSRM, Vlad Bătrâncea, a mai spus vineri că orice modificare a statului politic extern al statului Republicii Moldova, cum ar fi „aderarea la structuri integraționiste care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibil doar printr-un referendum și condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor ani precum România, Cehia, Polonia, etc.
În realitate, în România nu a fost declanșat niciodată mecanismul referendumului privind aderarea la UE, ci doar a avut loc o întâlnire între toate partidele, denumită generic „Pacea de la Snagov”, acolo unde formațiunile politice din România au convenit, indiferent de orientarea politică, că România trebuie să fie parte UE și NATO. În 2003, România a organizat un referendum pentru modificarea Constituției în acord cu prevederile Tratatului UE.
„PSRM condamnă populismul autorităților și îndeamnă ca cele mai importante decizii ale țării să fie realizate prin consens național în conformitate cu Constituția prin referendum PSRM condamnă graba cu care conducerea țării noastre reprezentată de PAS a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”, a declarat unul dintre liderii PRSM, Vlad Bătrâncea.
„Acest gest pur politic de moment are un efect Placebo pentru o societate moldovenească istovită de criză regională și de problemele interne grave. PSRM a declarat în repetate rânduri că suveranitatea Republicii Moldova este pentru noi socialiștii o valoare fundamentală. Moldova trebuie să-și aleargă și să parcurgă calea alegerii sale istorice și să nu fie examinată conjunctural, la pachet, în contextul tulburărilor regionale”, a mai afirmat Bătrâncea.
În realitate, Republica Moldova exportă deja peste două treimi din produsele sale către piețele din Uniunea Europeană și se așteapta că această pondere să urce și mai mult din cauza blocării exporturilor către Ucraina și Rusia și in extenso spre spațiul CSI din cauza invădării Ucrainei de către Rusia.
România este primul partener comercial al Republicii Moldova și importă 25% din toate bunurile ce iau calea exportului din Republica Moldova.
Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii