G4Media.ro

Socialiștii pro-ruși din Republica Moldova au depus un proiect de lege pentru…

Foto: Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, în prezent președintele de onoare al PSRM, în vizită la Kremlin la Vladimir Putin în octombrie 2018. Sursa/Igor Dodon Facebook

Socialiștii pro-ruși din Republica Moldova au depus un proiect de lege pentru „neutralitate permanentă”

Opoziția pro-rusă de la Chișinău, compusă din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, BCS, a depus luni un proiect de lege care cere stabilirea neutralității permanente a Republicii Moldova, deși neutralitatea militară a Republicii Moldova este deja consfințită în Constituție.

Acest proiect vine să consolideze principiul constituțional al neutralității permanente. Nu este unul politic sau ideologic și nu vine în contextul evoluțiilor din țara vecină. Este un proiect care de mult timp de discută în Parlamentul Republicii Moldova și vine să asigure un set de mecanisme clar și funcționale în vederea îndeplinirii acestei prevederi, care se conține în Constituția Republicii Moldova, și care se numește neutralitate”, a explicat vicepreședintele PSRM, Vlad Batrîncea.

Bătrîncea a încercat să nege sincronizarea inițiativei sale legislative cu războiul din Ucraina.

El a explicat că actuala legislație nu prevede care este rolul și prezența forțelor străine în Republica Moldova, asta deși Republica Moldova are pe teritoriul său de 30 de ani ca prezență militară trupe ruse împărțite în „pacificatori”, care se află cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) ce au rolul de a păzi munițiile sovietice din depozitul de la Cobasna, fără însă a avea un temei juridic de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova.

Socialiștii pun în discuție și prezența militarilor moldoveni la operațiunile internaționale de menținere a păcii sub egida ONU. Republica Moldova participă de mai mulți ani cu câteva zeci de soldați în forțele de menținere a păcii din Bosnia și se pregătesc să trimită anul acesta militari și în Liban pentru aceleași misiune de pace. 

De altfel și șeful diplomației SUA, Anthony Blinken, care a vizita duminică Republica Moldova, a menționat că SUA sprijină suveranitatea, integritatea teritorială, dar și neutralitatea Republicii Moldova.

Blinken a mai spus că, în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, că această acțiune militară a Moscovei este o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei și a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea tuturor statelor, inclusiv pentru Republica Moldova.

„Țările au dreptul să-și aleagă propriul viitor. Republica Moldova a ales parcursul democratic, statul de drept și o relație mai apropiată de UE. Noi sprijinim acest lucru, inclusiv statutul de neutralitate”, a spus Blinken la Chișinău într-o conferință comună cu șefa statului Maia Sandu.

PSRM pe aceeași lungime de undă cu Tiraspolul

Forțele politice pro-ruse s-au activizat la Chișinău începând de vinerea trecută, atunci când PSRM a cerut un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE, deși forțele pro-europene care au marșat cu un program clar de intergrare europeană a Chișinăul, au câștigat în iulie 2021 majoritatea absolută de 63 de mandate din 101 în Parlamentul Republicii Moldova.

Poziția PSRM a fost vinerea trecută la unison cu cea a regimului separatist de la Tiraspol care a precizat că Tiraspolul nu a fost consultat pentru cererea depusă joi de președintele Maia Sandu de aderare la UE și că din acest motiv rupe toate tratativele pe dosarul transnistrean și cere recunoașterea internațională a Transnistriei.

„Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident”, mai susține regimul separatist de la Tiraspol.

Regimul separatist de la Tiraspol a cerut comunității internaționale să îi recunoască statalitatea.

„În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci în Transnistria. Republica Moldova trebuie să asigure respectarea dreptului „poporului transnistrean” la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, a precizat un comunicat al pretinsei diplomații transnistrene.

În contextul invaziei Rusiei împotriva Ucraina, regimul de la Tiraspol a declarat că nu va interveni militar și că situația este calmă la Tiraspol. În schimb, la Tiraspol au avut loc o serie de proteste împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, pe care regimul de la Tiraspol nu le-a reprimat în forță, așa cum obișnuia să o facă până acum.

 

Ucraina a acuzat de mai multe ori pregătirea sau chiar lansarea unor rachete de pe teritoriul Transnistriei, dar informațiile au fost infirmate de către autoritățile de la Chișinău care monitorizează atent situația. 

Foto: Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, în prezent președintele de onoare al PSRM, în vizită la Kremlin la Vladimir Putin în octombrie 2018. Sursa/Igor Dodon Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cat timp este armata straina rusa, pe care n-a invitat-i nimeni ci s-a invitat singura, si sta acolo mult si bine, orice initiativa de genul asta e ipocrizie curata.
    Dar deh, rusii si pro-rusii sunt mai mult decat ipocriti asa ca ce sa le mai ceri.

  2. banuiesc ca neutralitatea nu il implica si pe dictatorul Putin? Dictatorul poate sa vina si sa faca ce vrea, oricand, banuiesc!
    Fosilelor comuniste, neutralitatea inseamna sa le dati papucii rusilor inarmati pana in dinti din Transnistria si sa puneti acolo forte de mentinere a pacii UN!

  3. Neutralitate în viziunea prorusilor, înseamnă vasalitare. NIMENI nu este neutru ca vrea el. Elveția este neutra ca vor ceilalți, nu ca vor elvețienii. Cu alte cuvinte, oricât ne-am da în cap, banii noștri trebuie sa stea undeva sigur și fără sa știe nimeni de ei.

  4. Nu exista neutralitate.

  5. Șacalii de pe ambele maluri au simțit sânge proaspăt în aer și s-au înviorat.

  6. La orice fel de alegeri trebuie exclus de la vot electroratul transnistrean.

  7. Nu e nevoie sa fii pro-rus ca sa vrei neutralitate, doar trebuie sa fii normal la cap si neaservit intereselor unora care cauta razboiul cu orice pret. Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, adica Rusiei Crimeea si Donbasul, si sa fie pace. Insa Zelenski isi duce poporul la distrugere completa, nu va rezolva nimic continuand razboiul, ci int-un final rusii vor ocupa toata Ucraina, plus ca vor fi pierderi enorme omenesti si distrugeri materiale. Alternativa e sa accepte cererile Rusiei. Daca o facea de la inceput razboiul nici macar nu incepea. Pentru ambitiile unei marionete a fost data peste cap viata a zeci de milioane de ucrainieni.