G4Media.ro

Socialiştii pun capăt guvernării separatiste din regiunea spaniolă Catalonia după mai bine…

sursa foto: Pexels

Socialiştii pun capăt guvernării separatiste din regiunea spaniolă Catalonia după mai bine de un deceniu

Parlamentul regiunii Catalonia din Spania l-a desemnat joi ca şef al guvernului regional de la Barcelona pe socialistul Salvador Illan, apropiat al premierului spaniol Pedro Sanchez, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Socialiştii s-au clasat pe primul loc la alegerile regionale din mai, iar separatiştii au pierdut astfel puterea în Catalonia, după mai mult de un deceniu.

Totuşi, apariţia la Barcelona, în cursul zilei, a liderului secesionist Carles Puigdemont, pe numele căruia există un mandat de arestare, ar putea anunţa noi probleme, apreciază Reuters.

Puigdemont, care s-a exilat în Belgia după tentativa nereuşită de proclamare a independenţei Cataloniei în 2017, a participat la un miting unde a ţinut un discurs în faţa câtorva mii de susţinători, după care a dispărut înainte să poată fi reţinut de autorităţi. După fuga lui, au fost arestaţi doi poliţişti din cadrul forţei de ordine regionale Mossos d’Esquadra.

El a cerut – fără succes – amânarea învestiturii lui Illa.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Poate sunt doar eu, dar văd tensiuni la orizont.
    Un lider „uns” de centru, în ideea de a calma spiritele, împotriva dorinței locuitorilor din acea zonă? Hmmm, oare cum s-au terminat ultimele experimente de genul acesta?
    Proteste? Revoluții? Lovituri de stat? Parcă astfel, nu?

    • Ai si dovezi ca a fost „uns”? Si de unde știi ca dorința locuitorilor e sa devină independenți? Da, unii vor, dar numărul lor era mereu pe la 50%, in anumite perioade mai urca, alteori mai scade, in funcție de cum merge economia. Plus ca partidele independiste sunt din tot spectrul politic, de la extrema dreapta la stângă radicala, nimeni nu votează un partid doar pentru o anumită cauza, mai au si altele in program.
      Acum oamenii au vrut un partid de centru stângă sa ii conducă, poate si din cauza turiștilor care fac viața insuportabilă, sunt mai mulți factori.
      Lucrurile sunt mai complexe in viața si loviturile de stat nu încep așa cu una cu doua. Daca majoritatea vroia independenta făceau acest lucru in 2017 imediat după ce a fost proclamata in parlamentul local, insa se pare ca oamenii au preferat sa stea pe rețele decât sa blocheze autostrăzi si cai ferate.
      Nu spun ca poporul catalan nu are dreptul la autodeterminare insa alegerile astea au fost democratice din punctul meu de vedere