G4Media.ro

Societatea civilă, amenințată de o inițiativa lui Liviu Pleșoianu votată de senatorii…

Sursa: Facebook

Societatea civilă, amenințată de o inițiativa lui Liviu Pleșoianu votată de senatorii juriști la doar trei zile după ce PSD a pierdut categoric alegerile din 26 mai

Zece ONG-uri avertizează că o modificare legislativă inițiată de Liviu Pleșoianu (PSD) poate duce la închiderea asociațiilor și fundațiilor după un criteriu subiectiv. Într-o scrisoarea adresată liderilor de grupuri parlamentare din Senat, cele zece ONG-uri critică raportul de admitere dat de Comisia Juridică a Senatului pe 29 mai, la doar trei zile după alegerile europarlamentare.

Prevederea criticată de societatea civilă arată că un ONG poate fi dizolvat atunci când aceasta urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit. Cele zece ONG-uri arată că această prevedere ”presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”.

”Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, arată cele zece ONG-uri în scrisoare deschisă remisă presei.

ONG-urile semnatare reclamă opacitatea dezbaterii din Senat și cere camerei superioare a Parlamentului să respingă la vot propunerea legislativă.

Reamintim că Liviu Pleșoianu este unul dintre PSD-iștii cu mesaje virulente la adresa societății civile și a justiției. El este unul dintre PSD-iștii ale căror mesaje sunt preluate pe larg de site-ul Sputnik, finanțat în mod oficial de guvernul Rusiei. Pleșoianu a intrat pe listele PSD pentru Parlament după ce a câștigat un concurs organizat de Antena 3 în 2015.

Scrisoarea integrală a celor zece ONG-uri:

Ref: Raportul de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019)

În atenția:

Domnului Șerban Nicolae
Lider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat

Domnului Florin Cîțu
Lider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal

Domnului Adrian Wiener
Lider al Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România

Domnulu Daniel-Cătălin Zamfir
Lider al Grupului parlamentar al Alianței Liberalilor și Democraților

Domnului Cseke Attila-Zoltan
Lider al Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România

Spre știință: membrilor Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări

Senatul României

Stimată doamnă,
Stimați domni,

Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Propunerea legislativă introduce o serie de criterii noi în baza cărora o asociație sau fundație poate fi dizolvată. O bună parte a prevederilor propunerii legislative sunt redundante. Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizații, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul Penal sau alte legi, așa cum se constată chiar în punctul de vedere al Guvernului sau în cel al Consiliului Economic și Social. În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește “un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire.

Amintim că membrii Comisiei Juridice care au votat pentru raport de admitere, au ignorat chiar avizul negativ al colegilor lor din Comisia pentru Drepturilor Omului.

Noi, organizațiile semnatare, interpretăm raportul de admitere ca fiind o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României și invităm membrii Senatului să respingă propunerea legislativă la momentul la care aceasta va ajunge pe agenda plenului Senatului.

De asemenea, îi invităm pe membrii legislativului care reprezintă coaliția aflată la guvernare să accepte că o bună parte din eșecul ultimului scrutin electoral se datorează și modului în care au antagonizat o bună parte a societății, luând decizii împotriva principiilor democrației și statului de drept.

Dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei.

Semnatari

Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki
Asociaţia CIVICA
Centrul FILIA
Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI
Asociația Civică Miliția Spirituală
Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
ActiveWatch

Foto: Liviu Pleșoianu (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Evident ca dupa ce comisia asta s-a grabit sa avizeze ridicarea imunitatii lui Tariceanu, ca sa-si “cumpere indulgenta” PES, imediat au trecut la planul cunoscut al lui Daddy.

    • hai sa analizam fraza:

      „În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește

      “un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”,

      presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire.”

      sa comparam aceste ongheuri (cum suav gavareste kwi) cu niste amarate de imm-uri.

      cand o firma vrea sa desfasoarea o activitate suplimentara fata de cele din actul constitutiv trebuie sa o adauge la lista deja existenta. E SIMPLU.

      la fel si ongheurile, ce e asa de complicat ?!

      le e teama acestor ongheuri ca o sa iasa la iveala ca in loc sa se ocupe cu taiatul frunzei / ierbii la caini, de fapt pun dopuri la molotoave ?

    • Bai postac de nimic, du-te dracului de pe G4 Media, iar ati prins glas, infectilor?
      Va zica, atunci cand Vasile Mandachi a realizat primul metru de autostrada din Moldova, la actiunea ”SiEu” s-au raliat multime de ong-uri care nu au explicit in domeniul de activitate interesul pentru infrastructura, in consecinta, dupa mintea cretinului de plesoianu si-a porcilor psdisti din comisia juridica a senatului, ong-urile care nu sunt pe infrastructura ar trebui dizolvate???
      Mars dracului de-acolo, psd-alde-udmr, si tu de-aici, postac scarbos!
      Iata componenta comisiei juridice din senat : 7 psdisti, 1 alde, 1 udmr si 2 pnlisti. USR nu are niciun parlamentar in aceasta comisie.

    • @x-link Aplicam chestia asta si la partide? Daca un partid, in loc sa se ocupe de ce a declarat in statut se ocupa, sa zicem, vreme de doi ani sa-si scape liderii de puscarie, il radiem?

    • Măi X Link, tu ești prost sau doar mimezi ?
      Un IMM care vrea să desfășoare și altă activitate decât cea pentru care a fost înființat, o adaugă la obiectul de activitate inițial, PRINTR-UN ACT ADiȚIONAL, nicidecum nu este desființat,închis,radiat,etc. așa cum prevede aberația lui Pleșoianu în cazul ONG-urilor..
      Simplu, nu? Care parte nu o pricepi ?

  2. Coruptia dizolva tot.

  3. PSD va inrobeste – ce, asta e o noutate?

  4. „un ONG poate fi dizolvat atunci când aceasta urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”. Si nu vi se pare normal ca acel ong sa dispara? Romania a ajuns tara ong-urilor. Nu contest faptul ca sunt ong-uri care au facut lucruri extraordinar de bune in tara asta, dar sunt si sltele care s-au indepartat de la scopul lor si care nu se tin de lucruri curate.

    • Ai precizia si concizia babei Aglaia de la marginea unui sat din Baragan. Da-ne un singur exemplu de ONG care a sabotat statul si socitetatea intr-un mod care impune dizolvarea lui. Mie imi vine in minte Facias ca un astfel de ONG dar nu zic ferm ca se impune dizolvarea, ci doar blamarea.

    • Aline, ce sluga buna esti tu la PSD. Cum vrea PSD sa faca inca o rautate, sa mai distruga ceva in Romania, imediat apari si tu sa-i sustii.

      Ce mizerie umana esti, esti pura rautate, vrei doar sa distrugi.

      Ce a construit PSD in ultimii 2 ani? Nimic! Doar ati distrus!

  5. Pentru cine este interesat de alta narativa decat cea maintream:

    • Alt prostovan care se informează de pe YouTube. Afla el de acolo adevăruri ascunse publicului larg, el nu e mainstream, e orice altceva dar nu mainstream. Vede conspirații peste tot și știe el ce se întâmplă, e sigur mereu că e ceva nasol in spate. Nu a donat nimic niciodată, nu a făcut nimic pt comunitate dar daca fac alții o fac sigur pt interesul personal sau pt cineva interesat direct sau indirect.

    • Esti postac PSD, nu te asculta nimeni.

  6. Borfasii PSD-isti „otravesc fantanile si parjolesc campiile” in urma lor.
    Mineaza toata societatea politica in asa fel incat dupa ei sa ramana prapad.
    Un ghem de legi incalcite la care vor apela de fiecare data cand va fi cazul si se vor bate cu pumnul in piept ca ei respecta legea.

    In acest timp, Orban isi da singur pumni in cap , iar USR-PLUS se cearta deja cu PNL pt presedintie.

  7. de ce sa nu se aplice aceasta regula si partidelor care voteaza impotriva vointei populare exprimata prin referendum?!

  8. Când se vor desființa asociațiile popești păstorite de BOR care nu sunt decât canale de șmenuit fonduri, donații și de comercilizat tot felul de obiecte de cult, in schimbul propagandei electorale deșantate de susținere a Ciumei Roșii. Când averile popești vor fi si ele impozitate si închise asociațiile care s-au departat de obiectul credintei luând-o pe calea simoniei?

  9. Ei, amenintata pe dreacu’ sa-i ia, care „societate civila”, ONG-urile lui mosh Soros, ce sa-ti povestesc, se simt „amenintate”… Viktor Orban in Ungaria a facut ce trebuie facut cu cacaturile astea de ONG-uri: sa-si declare public finantarea, de unde primesc bani, sa stie toata lumea ce-s cu ele si de unde vin. Nu sa ne trezim peste noapte cu ei pe strazi racnind ca niste descreierati ca „uniti, salveaza toata Romania” si dupa aia cu ei in Parlament ca fac pe nebunii acolo…

  10. Bei URSS,ai donat macar un leu pt . Ong. care construiește spitalul pt . copii bolnavi de cancer?O țineți langa cu Soros și statul paralel.Aveti probe ca e Soros in spate? Cum vrea cineva sa faca ceva ce trebuia sa faca statul e sorosist sau securila cum zice marele vostru guru care sa retras la Rahova.

  11. Am crezut că după alegeri și după ce intra Bosu la puscarie , nu mai aud de imbecilități că Soros , statul paralel , neonaziști și alte tâmpenii . Se pare că nu . Depp state ( statul paralel ) nu merge la Romania terminativa cu prostia asta ( postaci Pro Rusia nu merge , nu suntem America ) . O țară liberă nu trebuie sa inhibe ONG , am și Io cap , pot să gândesc ce vreau sa susțin și ce nu , nu trebuie cineva sa desființeze ceva că îi se pare lui că e ceva incorect . Trăim într-o societate liberă se pot exprima toate ONG cum vor , Io nu am nici o problema cu nici una și nu vad de ce sa se desființeze .

    • Pleșoianu…o slugă ordinară, folosită de Voiculescu atunci când nu mai răspunde PSD la comenzi! I se gâdilă orgoliul și e lăsat să viseze că va fi președinte (de asociație de proprietari) și el se gudură la Gâdea pentru o nouă ciosvârtă. Asta merge la prostii, spălați pe creier latrinisti,care nu pricep, la fel că și Cristoiu,de unde au ăștia luminițe la telefon.

  12. Plesoianu – presedinte PSD!! are tot din ceea ce cere Sputnik sa aiba un sef psd-ist!
    e optiunea perfecta pentru ingroparea acestui partid pentru totdeauna.

  13. Ii compatimesc pe cei care se simt amenintati .
    In realitate , asa zisele ONG-uri vor doar sa nu declare in mod transparent , obiectul de activitate si sursele de finantare .

    • Mumu și pupăza…băi Autostrada A 310…ia spune, Teldrum își declară acționarii/ proprietarii de părți sociale,sau îi ține la secret ? Asta nu te interesează, nu-i așa ?