G4Media.ro

Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social…

Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“

Personalități din cele opt județe ale Moldovei lansează o structură civică regională, care își propune să identifice clar motivele pentru care această regiune a țării este ținută în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială.

După ce primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara au înființat „Alianţa Vestului” (AVE), care are ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, iar edilii municipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au înființat inițiativa „Moldova se dezvoltă”, tot pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte regionale, societatea civilă din județele Moldovei se unește, propunându-și „stoparea urgentă a acestui trend economico-social ce ne duce la dezastru absolut“.

„Moldova are nevoie de o voce. Puternică și coerentă, care să apere și să promoveze interesele majore ale regiunii. Existența unei structuri civice regionale, care să identifice clar motivele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială, este extrem de necesară acum“, afirmă fondatorii asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, care va fi lansată luni, la Iași.

Fondatorii asociației sunt din toate cele 8 județe ale Moldovei, profesioniști în domeniile lor – economiști, juriști, antreprenori, geografi, istorici, sociologi, precizează asociația, adăugând că „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi platforma civică regională ce va aduce în spațiul public din nou competența și buna-credință, în ideea relansării economice și sociale a întregii regiuni.

Problemele majore ale Moldovei – lipsa autostrăzilor, inechitatea bugetară (în perioada 2012-2015, regiunea Nord-Est a dat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit înapoi prin alocări, Moldova fiind astfel un donor bugetar), emigrarea masivă și continuă (25% dintre moldoveni au părăsit regiunea, unul din 3 români din străinătate e moldovean), izolarea ce duce la degradarea accelerată a unor regiuni (Galați, Botoșani) – vor fi impuse pe agenda națională pentru rezolvare cu prioritate, spun inițiatorii.

„Fără acțiune imediată, decalajul dintre Moldova și celelalte regiuni ale României va crește susținut. «Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei» este primul grup regional ce are ca obiectiv major stoparea urgentă a acestui trend economic-social ce ne duce la dezastru absolut. Vom fi vocea de care Moldova are nevoie“, susțin fondatorii asociației.

Aceștia sunt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Să avem încredere în acest grup ( 4 jurnaliști, 2 istorici, 1 filosof, 1 geograf, 1 teolog, 1 psiholog, 2 inginer1, 1 jurist, 1 filolog, 1 inginer, 3 antreprenori, 3 economiști și un specialist PR ) dintre care se distinge dna. Gregoriana Carmen Tudoran născută în 1977 are 39 de ani de experiență ( 10+6+8+5+10 ) în diferite domenii și este și membru al Asociației Împreună pentru A8 care a generat cea mai „originală” lege.

  2. Problema Moldovei e aceiasi ca si a Romaniei, PSD. Nu e nici un mister aici.

  3. Pana acum au copt de sarmale.

  4. Dragi moldoveni, de 30 de ani ati votat doar PSD. La ce v-ati asteptat ? Stiti care e definitia nebuniei? Sa faci acelasi lucru, la fel, de mai multe ori, asteptand rezultate diferite. Votul vostru tot pentru PSD nu are cum sa dea alte rezultate.

  5. Ce mai vor si acesti visatori? Principalele probleme ale Moldovei, dar si a celorlalte regiuni sunt: 1. furtul generalizat; 2. incompetenta administratiei. De asta nu sunt investitii. Pot sa-si faca sute de organizatii din astea. Cat e PSD la putere (si orice alt partid nascut in vremurile tulburi de dupa revolutie) nu se va schimba nimic. E nevoie de o noua clasa politica.

  6. De ce e „tinuta” Moldova in subdezvoltare? Pai, ca si in cazul judetelor din sudul Munteniei sau al Olteniei, intrebati-i pe locuitorii respectivelor zone ca ei stiu cel mai bine din moment ce voteaza psd neabatut: „ca astia e de-ai nostri si tine cu poporu”. Iar societatea silfidelor se abtine de la vot ca e cih.

    • Da, Moldova este TINUTA in subdezvoltare. Si nu pentru ca Moldovenii ar „vota numai cu PSD”, pentru ca afirmatia asta este falsa si in anul 2019 denota o crasa lene (este atat de usor sa te informezi singur!), ci pentru ca BUCURESTENII (specific, mai ales muntenii Bucuresteni) tin Moldova in Dezvoltare, pentru ca se tem ca intr-o Romanie cu o Moldova dezvoltata ei ei pierde puterea centralizatoare (ceea ce este adevarat, de altfel; asa si trebuie sa se intample).

      Iar tu, vorbesti numai si numai ca sa te afli in treaba / sau ca sa incurci lumea in mod deliberat.

    • Bai nea Ioane, recunosc, citeodata sint lenes. Da-mi mata peste capatina cu argumentele! Arata-mi cum o tine Bucurestiul, mascul barbar, pe Moldova dulce ca o garofita in subdezvoltare. Ca altfel esti pe lista de idioti utili.

  7. Există surse de informare la îndemână, așa că oricine poate vedea cum a votat Moldova în ultimii ani. Nu cu mult diferit de ansamblul României. Oricum, nu diferit de locuitorii din București. Bucureștiul are primar general PSD, primari de sectoare PSD, consiliul general și consiliile de sectoare sunt dominate de PSD. Spre deosebire de București, multe localități din Moldova au primari de altă culoare politică. Spre exemplu, Botoșani, Suceava și Bârlad au primari PNL.