Societatea Ornitologică: Încă o gâscă cu gât roșu dispărută în România / Din 2020 și până în prezent acesta este al cincilea caz
Societatea Ornitologică din România informează că încă o gâscă cu gât roșu a dispărut în România, fiind al cincilea caz din 2020 până în prezent. Potrivit sursei citate, exemplarul era echipat cu transmițător GPS-GSM de către ornitologii din Kazahstan, dar că pe data de 29 decembrie a pierdut brusc din altitudine în zona unor terenuri cultivate de lângă satul Sione. Specialiștii de la Societatea Ornitologică sugerează că gâsca cu gât roșu ar fi fost vânată.
Redăm mai jos integral postarea Societății Ornitologice din România:
”Deplasările gâștelor cu gât roșu inelate și echipate cu transmițătoare sunt monitorizate permanent în arealul de cuibărire, în timpul migrațiilor anuale și în cartierele de iernare în cadrul proiectului LIFE for Safe Flight. Talgat, unul din exemplarele echipate cu transmițător GPS-GSM de către ornitologii din Kazahstan în 2021, a sosit în cartierul de iernare din zona complexului lagunar Razim –Sinoe în data de 18.12.2021. Însă după câteva zile emițătorul a început să transmită din același punct, fapt care a alertat echipa de proiect.
Din înregistrări reiese că trei zile Talgat a înnoptat în zona Lacului Sinoe și s-a hrănit în timpul zilei pe terenurile de lângă satul Sinoe. Potrivit datelor înregistrate, în 22.12.2021 la 8 dimineața gâsca s-a deplasat din zona de odihnă în zona de hrănire, zburând apoi din loc în loc pe terenurile cultivate din apropiere, dar la ora 14 a pierdut brusc din altitudine.
După ce emițătorul a continuat să transmită permanent din același loc, o echipă SOR s-a deplasat în zonă în data de 29.12.2021, acțiunea de căutare fiind întârziată de condițiile meteorologice nefavorabile, care au împiedicat accesul în teren.
După ore de căutări biologii au găsit câteva pene din aripă, transmițătorul și inelul metalic de la Institutul de Zoologie din Kazahstan în vegetația uscată din zona mlăștinoasă, cunoscută de localnici sub numele de „Rățărie”, zonă aflată în apropiere de Grindul Lupilor.
Din analiza făcută la fața locului s-a putut constata că nu erau urme de mușcătură pe curelele de teflon ale transmițătorului, ci tăieturi vizibile, penele de aripă smulse nu prezentau urme de mușcături, iar inelul metalic a fost găsit la mică distanță de transmițător, însă nici acesta nu avea urme de mușcături.
Transmițătorul a fost găsit într-un loc cu vegetația înaltă și uscată, loc nepotrivit pentru aterizarea unei gâște. Pe emițător erau urme de noroi, dar nu erau suprafețe acoperite cu noroi în locul în care a fost descoperit, iar în apropierea inelului metalic nu au fost găsite oase sau alte părți din piciorul gâștei. De asemenea, echipă de biologi nu a găsit corpul gâștei cu gât roșu.
Din 2020 și până în prezent acesta este al cincilea caz de dispariție pe teritoriul României de exemplarele de gâscă cu gât roșu monitorizate prin proiectul LIFE For Safe Flight.
Avem însă și o veste bună pentru conservarea acestei specii de gâscă: în Kazahstan compania privată, care gestionează fondul de vânătoare din unul dintre cele mai importante locuri de odihnă pentru aceste păsări aflat pe ruta de migrație, a extins zona unde vânătoarea este interzisă pentru a se asigura că gâștele nu sunt deranjate de această activitate. Știrea a fost publicată pe site-ul proiectului LIFE for Safe Flight, aici.”
Sursa Foto: Societatea Ornitologică din România / Emil Todorov
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii