G4Media.ro

Societatea Ornitologică: Încă o gâscă cu gât roșu dispărută în România /…

Sursa Foto: Societatea Ornitologică din România/ Emil Todorov

Societatea Ornitologică: Încă o gâscă cu gât roșu dispărută în România / Din 2020 și până în prezent acesta este al cincilea caz 

Societatea Ornitologică din România informează că încă o gâscă cu gât roșu a dispărut în România, fiind al cincilea caz din 2020 până în prezent. Potrivit sursei citate, exemplarul era echipat cu transmițător GPS-GSM de către ornitologii din Kazahstan, dar că pe data de 29 decembrie a pierdut brusc din altitudine în zona unor terenuri cultivate de lângă satul Sione. Specialiștii de la Societatea Ornitologică sugerează că gâsca cu gât roșu ar fi fost vânată.

Redăm mai jos integral postarea Societății Ornitologice din România:

”Deplasările gâștelor cu gât roșu inelate și echipate cu transmițătoare sunt monitorizate permanent în arealul de cuibărire, în timpul migrațiilor anuale și în cartierele de iernare în cadrul proiectului LIFE for Safe Flight. Talgat, unul din exemplarele echipate cu transmițător GPS-GSM de către ornitologii din Kazahstan în 2021, a sosit în cartierul de iernare din zona complexului lagunar Razim –Sinoe în data de 18.12.2021. Însă după câteva zile emițătorul a început să transmită din același punct, fapt care a alertat echipa de proiect.

Din înregistrări reiese că trei zile Talgat a înnoptat în zona Lacului Sinoe și s-a hrănit în timpul zilei pe terenurile de lângă satul Sinoe. Potrivit datelor înregistrate, în 22.12.2021 la 8 dimineața gâsca s-a deplasat din zona de odihnă în zona de hrănire, zburând apoi din loc în loc pe terenurile cultivate din apropiere, dar la ora 14 a pierdut brusc din altitudine.

După ce emițătorul a continuat să transmită permanent din același loc, o echipă SOR s-a deplasat în zonă în data de 29.12.2021, acțiunea de căutare fiind întârziată de condițiile meteorologice nefavorabile, care au împiedicat accesul în teren.

După ore de căutări biologii au găsit câteva pene din aripă, transmițătorul și inelul metalic de la Institutul de Zoologie din Kazahstan în vegetația uscată din zona mlăștinoasă, cunoscută de localnici sub numele de „Rățărie”, zonă aflată în apropiere de Grindul Lupilor.

Din analiza făcută la fața locului s-a putut constata că nu erau urme de mușcătură pe curelele de teflon ale transmițătorului, ci tăieturi vizibile, penele de aripă smulse nu prezentau urme de mușcături, iar inelul metalic a fost găsit la mică distanță de transmițător, însă nici acesta nu avea urme de mușcături.

Transmițătorul a fost găsit într-un loc cu vegetația înaltă și uscată, loc nepotrivit pentru aterizarea unei gâște. Pe emițător erau urme de noroi, dar nu erau suprafețe acoperite cu noroi în locul în care a fost descoperit, iar în apropierea inelului metalic nu au fost găsite oase sau alte părți din piciorul gâștei. De asemenea, echipă de biologi nu a găsit corpul gâștei cu gât roșu.

Din 2020 și până în prezent acesta este al cincilea caz de dispariție pe teritoriul României de exemplarele de gâscă cu gât roșu monitorizate prin proiectul LIFE For Safe Flight.

Avem însă și o veste bună pentru conservarea acestei specii de gâscă: în Kazahstan compania privată, care gestionează fondul de vânătoare din unul dintre cele mai importante locuri de odihnă pentru aceste păsări aflat pe ruta de migrație, a extins zona unde vânătoarea este interzisă pentru a se asigura că gâștele nu sunt deranjate de această activitate. Știrea a fost publicată pe site-ul proiectului LIFE for Safe Flight, aici.

Sursa Foto: Societatea Ornitologică din România / Emil Todorov

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Vajnicii vânători!🤮

    • In Romania, cu ajutorul Ministerului Vanatorii si Exploatarilor de lemn, braconajul si vanatoarea pot fi distinse doar de catre cei din sistem, orice transparenta publica fiind imposibila…

      Asadar braconaj sau vanatoare e tot aia.

  2. Cum, a disparut o gasca si plange Nume? I-o fi fost foame omului ma gandesc, pe pandemia asta, mai stii? Dar era interzis? Tare asta, sa urmaresti gastele.
    Pe mine nu ma deranjeaza atata timp cat mai sunt pescarusi. Poate nici gasca aia n-o ducea asa bine. Mai bine venea in Bucuresti ca aici le da lumea de mancare, ar fi dus-o bine n-ar fi vanat-o nimeni?

  3. https://agroteca.ro/subventii-pentru-gasca-cu-gatul-rosu/
    Alții primesc sute de euro subvenții pe ha anual sa lase sa se hrănească gasca cu gat roșu dar nu le lasă absolut nimic pe câmp de mâncare.

  4. Un vânător bun e unul mort

  5. Tara plina de pofticiosi………😈

  6. Neaaah, s-a intors in Kazahstan si i-a scos in strada pe demonstranti cu emitatorul programat de agenturili straine.

  7. SOR este un ONG de tradatori, care are contracte banoase cu Romsilva, in urma carora rezulta crime de mediu, precum facilitarea taierilor din Parcul National Retezat (prin plan de management). Sunt ultimii din tara acesta care pot comenta ceva legat de distrugerea naturii.

    • E, na, da? I-auzi. Am sa verific. Momentan le face casute, le lasa de mancare, pasarile sunt fericite. Ne educa si pe unii dintre noi. Ne invita sa facem poze, sa ne gasim si alte preocupari decat sed.entarismul. Ne explica toate tipurile de pasari. Care, cum le cheama, pe unde se aciueaza.
      Pe la sat, in trecut , erau niste pasari, dar parca nu era asa mare diversitate. Cum ar veni nici nu vedeam pasarile alea din povesti, decat in carti, acum se vad in jur. Or fi avand si ei contributia lor. Bine, eu acum iti spun cum e in Bucuresti, nu stiu unde stai tu, poate ai doar c.iori acolo. Cam trist.
      Prin urmare fac ceva, se vede. Romsilva cu ce se ocupa? Ce responsabilitati are si care dubt rezultatele?

    • Dragalaseniile acestea minore sub nicio forma nu compenseaza complicitatea la monstruozitati. Cauta pe SICAP contractul cu ID CAN1012972 si te lamuresti ca sunt implicati in planul de defrisare a parcului, pe care Agent Green urmeaza sa il anuleze in instanta. Se profileaza deja clar ca SOR este un ONG de anti-mediu. Si e trist ca trebuie sa vina un ONG de mediu si sa-si consume o parte din resurse ca sa anuleze ce a facut ONG-ul de anti-mediu, care se pretinde de mediu. Intre timp parcul, care trebuia sa fie protejat printr-un plan de management adecvat, ramane la cheremul drujbistilor. Un nebun aruncă o piatră în apă şi zece înţelepţi nu o pot scoate.

    • IOVANE…lasa vrajela….. la contractul cu nr. CAN1012972 figureaza servicii de elaborare de studii de biodiversitate, studii de inventariere cartare, evaluare, cartografiere GIS….. Studiile lor se alatura altor studii planului de management al zonei. Pentru defrisari altii au facut studii specifice …… cel mai probabil firme romanesti in legatura directa cu mafia padurilor ! Nu mai arunca cu rahat in SOR !

    • sunt
      I-auzi ce zice Radu, pe sl nu l-ai convins. Verific si eu sa vad care are dreptate.

    • Iovan stie ceva, dar nu stie bine.
      Nu am gasit probleme semnalate la contractul respectiv pe internet.
      Sunt doar dispute intre Agent Green si Romsilva pe tema defrisarilor din Retezat.
      In privinta contractului Radu are dreptate. Oricum e bine de stiut.
      Danke Iovan, Radu!

    • @Radu. SOR nu are nevoie sa arunce cineva cu rahat in el, s-a umplut de rahat singur. Nu doar la Retezat, ci si la Apuseni SOR pune umarul la scris plan de management pentru tocarea parcului (si a siturilor N2000 suprapuse), de se rascolesc in mormant Racovita si Bleahu. SOR e un ONG orbit de bani, care a uitat cu ce ar trebui sa se ocupe. Si ordinul cu impuscat pasarile alte ONG-uri l-au oprit, ca SOR-ul, fiind mana-n mana cu Romsilva, nu are voie sa deranjeze vanatorii. Dincolo de trist!

    • Aruncatul cu rahat este roditor in favoarea celui care o face.
      Am identificat 2 strategii, ori vorbesti aiurea dupa ce scrii cateva adevaruri, ori spui adevarul dupa ce gasesti niste chichite.

    • Aruncatul cu rah.at este roditor in favoarea celui care o face.
      Am identificat 2 strategii, ori vorbesti aiurea dupa ce scrii cateva adevaruri, ori spui adevarul dupa ce gasesti niste chich.ite.

  8. IOVANE…lasa vrajela….. la contractul cu nr. CAN1012972 figureaza servicii de elaborare de studii de biodiversitate, studii de inventariere cartare, evaluare, cartografiere GIS….. Studiile lor se alatura altor studii planului de management al zonei. Pentru defrisari altii au facut studii specifice …… cel mai probabil firme romanesti in legatura directa cu mafia padurilor ! Nu mai arunca cu rahat in SOR !

  9. Va zic io ce s-o-ntamplat cu gasca: a fost …….. de doi gascani