Sociolog, despre nostalgicii comunismului: „Există tendința de a spune «chiar dacă eram săraci, toți eram egali»” / ”Uită părțile negative și apreciază aspectele pozitive, mai ales aspectele legate de perioada din tinerețe”
Specialiștii explică pozibilele cauze pentru care unii români regretă perioada comunistă. Un sondaj de opinie relevă că aproape 50% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru țara noastră. Procentul este mai mare decât în urmă cu 10 ani, anunță Monitorul de Cluj.
Ioan Hosu, sociolog și prof.univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj identifică trei posibile explicații pentru procentul ridicat al nostalgicilor după perioada comunistă.
“Posibilele explicații ar putea fi date de, în primul rând, necunoaștere. Vedem tineri care apreciază această perioadă, dar o apreciază fără să aibă prea multe informații, detalii sau să cunoască istoria acelor ani și atunci, sub influența unor narațiuni primite de la părinți sau bunici, care asociază acea perioadă cu o perioadă mai fericită, mai bună, tind și ei s-o aprecieze. Fără să cunoască, repet, detalii despre lipsuri, despre lipsa libertăților. Și atunci, unii din lipsa informațiilor și într-un context prezentat favorabil, spun – da, era mai bine, mai simplu.
Apoi, vorbim de cazul celor care au trăit ani buni în perioada comunistă și o apreciază. Eu cred că în cazul lor e vorba de uitare. Uită părțile negative și apreciază aspectele pozitive, mai ales aspectele legate de perioada din tinerețe, pe care o apreciază ca fiind pozitivă, indiferent despre ce alte constrângeri e vorba – libertăți, cenzură, opresiune, lipsuri”, spune sociologul.
Inegalitățile din societate, cea mai mare nemulțumire
Ioan Hosu mai punctează o variantă: “Mai există o posibilă explicație, în zilele noastre vedem și oameni care au un nivel de bunăstare sau prosperitate și care pe alții îi deranjează. Sunt nemulțumiți cu aceste diferențe între venituri, proprietăți, bani, bunăstare. Ei spun – era mai bine înainte pentru că eram toți egali – și sigur că aceste inegalități îi determină să spună că era mai bine atunci, eram toți egali. Aceste inegalități sunt cele care determină să spună că era mai bine atunci. Există tendința de a spune -chiar dacă eram săraci, toți eram egali. Și probabil că tema aceasta a injustiției în societatea în care trăim e cea care îi determină să fie nostalgici, și nu neapărat nivelul de bunăstare. Pentru că nivelul de bunăstare în România postcomunistă a crescut”, explică sociologul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii