G4Media.ro

Sociolog IRES: Școala este într-o ruptură comunicațională cu Ministerul Educației, nici ei…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sociolog IRES: Școala este într-o ruptură comunicațională cu Ministerul Educației, nici ei nu știu exact cum se vor derula lucrurile pe 14 septembrie. Vorbim de o criză de comunicare

Aproape 80% dintre părinți își doresc să fie consultați de școala copilului în decizia de a deschide cursurile, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de IRES în parteneriat cu Edupedu.ro. “E clar că există o ruptură de comunicare aici. Dar cred că școala este între ciocan și nicovală. Și cei din școli se află într-o ruptură comunicațională cu Ministerul Educației, nici ei nu știu exact cum se vor derula lucrurile pe 14 septembrie”, a declarat pentru Edupedu.ro sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Potrivit sociologului, “vorbim de o criză de comunicare. Toate datele ne indică faptul că în ceea ce privește începerea anului școlar, până în prezent, s-a comunicat prost”.

În ceea ce privește faptul că Guvernul și Ministerul Sănătății sunt pe ultimul loc în topul încrederii părinților în instituții cu privire la deciziile de începere a cursurilor, Dan Jurcan spune că Guvernul “s-a rodat în perioada de criză pandemică și automat acest lucru se vede și când discutăm despre anul școlar 2020-2021”.

Rep: Cum explicați transferul de încredere către școală, care până acum era locul de bătălie al tuturor neînțelegerilor părinților și profesorilor?

Dan Jurcan: E și o chestiune de personalizare: cunoști dirigintele, profesorul, învățătorul, e normal ca cel puțin din instituțiile de aici nivelul de încredere să fie mai ridicat, pentru că școala este din zona de proximitate.

Dar ce m-a surprins pe mine cel mai mult este că totuși există încredere în școala, că 80% din părinți nu au fost contactați de școală sau profesori, că 78% spun că și-ar dori să fie consultați în decizia locală de a deschide școala, or e clar că există o ruptură de comunicare aici. Dar cred că școala este între ciocan și nicovală. Și cei din școli se află într-o ruptură comunicațională cu Ministerul Educației, nici ei nu știu exact cum se vor derula lucrurile pe 14 septembrie.

Dincolo de toate aspectele care țin de siguranța sanitară a elevilor, vorbim de o criză de comunicare. Toate datele ne indică faptul că în ceea ce privește începerea anului școlar, până în prezent, s-a comunicat prost. Am înțeles că săptămâna aceasta se vor lua decizii, dar s-a comunicat prost până acum, pentru că părinții sunt total nemulțumiți și pentru ei prioritară este siguranța copiilor, dar în același timp există o îngrijorare serioasă că acest moment să nu fie ratat, pentru că ați văzut și din ceea ce ne spun părinții că și-ar dori să înceapă școala.

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Domule Jurcan , cu tot respectul , dar criza nu este numai una de comunicare , din punctul meu de vedere , guvernul arunca toata responsabilitatea in carca autoritatilor locale , a scolilor si a parintilor .

    • Anisie a sunat ca Viorica de la prima declaratie pe care a scos-o dinainte de pandemie, e si si incompetenta aici.

      Dar de acord ca motivatia principala e fuga de raspundere.

    • Mai ales dacă zic sondorii dâncului de cluj, șef la mafia PRO-USL-PSD, așa trebuie să fie.

    • Se poate comunica prin intermediul G4media. D-lor scriu ceva. Min.Educ. citește. Apoi Min.Educ. comunicație ceva – Școala citește.
      And – voila, comunicarea!

      Haha, a fost o glumă, desigur pentru că situația – în era comunicării – e chiar hilară..

    • exact asta vroiam si eu sa spun. macar sa fie doar „criza de comunicare”. e una de conceptie

  2. Nu va uitati voi la aceasta denumire pompoasa si nu stiu cat de in regula ” institutul roman,evaluare,strategic” pentru o firma privata care face sondaje?

  3. Nu mai puneti etichete de astea cu lipsa de comnicare.
    Nu a existat, nu exista si nu va exista niciun plan de reluare a procesului de învățare.
    Nu are cine la ministerul de PEPSIGLAS.
    Inspectorii generali scolari amenință conducerile scolilor sa faca scenariul verde ca nu conteaza de se îmbolnăvesc elevii /profesorii.
    Cel de la Prahova amenință Directorinea ca trebuie sa se descurce, ca au pârghii ca sa oprească profesorii sa nu se imbolnaveasca (sâc) ca profesorul trebuie sa fie 8 ore in scoala , bla.bla.
    A frecat-o toata vara, au morcovul mare la spate si o dau pe lipsa de comunicare.
    Trebuia facuta Scoala Online!
    La Rural sunt clase goale si chiar la Urban.
    Era simplu in doua schimburi rezolva 30 -35% din numarul de elevi.
    Ati zguduit-o cu tableta:
    „Ia tableta,na tableta” si e vax.
    Iar online la Urban la discipline reale 3 zile si la pian, desen etc cu prezența fizică restul de 2 zile a saptamanii.
    In orice caz erau si multe alte solutii.
    Dar importante sunt alegerile, se cred pe val dar incepul scolii in haos a lebada neagră.

  4. Ce ruptura?
    Functia se castiga la partid si se ține cu dinții de ea!

    • Asa e… adaugam situatia de exceptie de acum(Pandemie intr-o perioada in care oamenii CIRCULA permenent peste tot!), in epoca moderna omenirea NU s-a confruntat cu o situatie de acest tip… TOATE Tarile Lumii incearca tot felul de masuri, incearca cu masuri care in scurt timp sunt inlocuite cu alte masuri… si in Germania cea mai laudata, masurile au fost schimbate si raschimbate…
      In Germania, Institutul Robert Koch(echivalentul Institutului National de Sanatate publica din Romania care NU a prea existat(!) in Pandemie, Romanii habar NU au ca exista, desi acest Institut are RESPONSABILITATEA suprema in Pandemie!) a coordonat, a Informat in toata perioada!
      La noi, amintiti-va ca apareau cei 3 politai: Vela, Despescu si Arafat si citeau dupa foi si Lumea ajunsese sa nu dea 2 BANI pe vorbele lor!
      TREBUIA, cum spune LEGEA, ca TOATA activitatea de Informare si de luare a Deciziilor strict medicale sa fie luata de Institututl National de Sanatate, NU de Politic, chiar Raed Arafat e deja asociat cu Politicul!
      Infeactionistii, Imunologii trebuiau sa decida, sa vorbeasca la TVuri, trebuiau campanii de iNformare, NU Presedintele Romaniei sa apara sa ne ceara sa ne spalam pe maini!
      Dna Merkel a aparut de 3 ori, cand a trasmis mesaje clare, AVERTIZAND asupra GRAVITATII situatiei:
      6 Aprilie 2020: „Mesajul puternicului cancelar german Angela Merkel, în plină pandemie de coronavirus: Actuala criză este o provocare istorică pentru UE. Partea dificilă a acestei crize este că sistemul medical a fost depăşit de situaţie”.
      In Romania la toata aceasta situatie de exceptie adaugati: INCOMPETENTA celor care trebuie sa CONCEAPA astfel de masuri plus Situatia Scolilor(oricum aglomerate si multe dintre ele vechit de Sute de ANI, deci o Infrastructura scolara depasita pentru situatii de acest fel, FIX ca la Spitale!) plus LIPSA de Educatie a Copiilor(a Romanilor, in general!) in a RESPECTA Regulile in general si Regulile de IGIENA si de distantare sociala in special, acum in Pandemie..
      Oricare Guvern ar fi fost la Palatul Victoria, ar fi fost depasit de situatie…Romania e depasita de astfel de situatii…
      Sorin Grindeanu de la PSD, intrebat intr-un Interviu la DIGI 24 in 16.06.2020 daca Guvernul Dancila ar fi gestionat ma bine situatia in pandemie, a raspuns:
      „Cred că e bine că această perioadă ne-a prins cu un alt guvern, nu cu Guvernul Dăncilă.”!!!

  5. Chiar nu ma așteptam să pună o Viorica Vasilica la educație. Pe lângă asta mai are și ceva strident în voce. O urmăream aseară cum își recita discursul electoral și nu îmi venea sa cred, iar moderatoarea de la B1 nu o întrerupea. Am fost naiv ca am sperat ceva când a plecat PSD-ul… În rândul profesorilor dezamăgirea este maxima. Oamenii din sistem nu îndrăznesc sa se revolte din cauza presiunilor inspectoratelor, directorilor. Ce este și mai uimitor este felul în care tac sindicatele…

    • @Guzun Mihai _ „Chiar nu ma așteptam…”

      Păi, nici nu s-a întâmplat. Oricât am iubi PSD, recunoaștem că membrii guvernului actual au studii reale, la universități reale, cu o carieră reală. Există printre parlamentarii PNL, ce-i drept, și unii cu studii îndoielnice (printre ei, unii importați de la PSD), dar acesta este un alt subiect. Comparația cu guvernul d-nei Dăncilă este amuzantă.

      Faptul că timbrul vocal al unei persoane nu este suficient de catifelat pentru gustul unora mă duce cu gândul la d-na G. Firea și vocea domniei-sale. Dar, nu m-am gândit niciodată că cineva ar putea pierde alegerile la primăria Capitalei pentru că are o voce (după cum spun unii jurnaliști) „de țață”, ci mai degrabă pentru licitațiile „discutabile” prin care s-au cumpărat conservele/autobuzele turcoaz din Turcia.

    • @ constantin…da ce voce mieroasa aveti dv.

  6. Sondajul realizat de IRES, institutul d-lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, prezintă de fapt în campania electorală exact ce concluzii dorește PSD.

    …Iar membrii PSD și țuțerii lor de la toate posturile TV au în mod constant o atitudine contradictorie. Dumnealor zic la interval de câteva minute ba că începerea școlii este imposibilă pentru că ar fi o tragedie pentru copii și familiile lor… ba că neînceperea școlii ar fi ar fi o tragedie pentru copii și familiile lor. Ba, sunt unii care spun că școala însăși ar trebui să fie facultativă.

    De fapt, cinismul PSD nu are margini, scopul fiind criticarea guvernului, indiferent ce decizii ar lua, doar pentru a obține voturi.

    • Bine, dar vi se pare ok aceasta Viorica Vasilica pe care au pus-o la educație? În rest este ok guvernul, dar la educație au greșit rău cu aceasta doamna. Chiar nu se comunica în acest domeniu. Vine doamna ministru și recita cu aerul ca explica. Mi se pare normal sa critici ceva ce nu funcționează. Ați văzut emisiunea de la B1 care a avut-o invitata pe doamna ministru? Era întrebata ceva și răspundea altceva. Ori nu înțelegea, ori se prefacea ca nu înțelege.

  7. Scoala romaneasca se prabuseste continuu… profesorii sunt tot mai slab pregatiti, o arata Rezultatele lor la Definitivat, o arata Rezultatele la BAC din multe Scoli mai ales din mediul rural, unde e jale, asa a ajuns Romania campioana Europei la Abandon scolar si la Analfabetism functional, 42% dintre Elevii Romaniei:
    29 August 2020: „VIDEO Cum plănuiesc profesorii să-şi salveze posturile, lăsând elevi repetenţi: „Mai e ţiganul X… Nu putem merge la nesfârşit cu fantome“.
    O filmare despre cum se negociază repetenţia unor elevi, doar pentru a fi salvate posturile unor profesori, a fost postată pe Facebook.
    Lipsa copiilor, în mod special, în mediul rural reprezintă una dintre cele mai acute probleme ale învăţământului preuniversitar actual. Pentru că nu mai sunt suficienţi elevi ca să formeze clase de sine stătătoare, multe şcoli s-au închis, iar altele stau cu „sabia lui Damocles” deasupra capului. În aceste cazuri, singura soluţie oferită este învăţământul la simultan, adică cuplarea a două clase, din ani diferiţi, în care copiii învaţă în aceeaşi clasă materia predată de un singur profesor. Spre exemplu, elevii clasei a V-a sunt cuplaţi cu elevii clasei a VI-a. Toţi sunt în aceeaşi clasă, iar un profesor predă simultan materia pentru cele două clase. Acest lucru presupune însă împuţinarea numărului de profesori, care se văd nevoiţi să predea la mai multe şcoli, să facă naveta, ca să îşi câştige pâinea, în timp ce alţii decid să iasă din sistem. Despre ce „învârteli” se fac la sate, ca să nu se ajungă în situaţia predării la simultan, se arată într-o filmare realizată de un fost cadru didactic dintr-o şcoală aflată într-o localitate învecinată municipiului Râmnicu Vâlcea – Vlădeşti. Comuna este considerată zonă metropolitană, după ce mulţi dintre bogaţii Vâlcii şi-au ridicat aici vile. Filmarea a fost realizată în urmă cu doi ani, dar abia vineri, 28 august a fost postată pe Facebook, reuşind să facă rapid mii de vizualizări. Situaţia de la Vlădeşti – Vâlcea nu este singulară, ea se întâmplă prin mai toate zonele rurale ale României şi demonstrează ce sunt capabili să facă profesorii pentru a-şi salva posturile. Clipul surprinde discuţiile care au loc în cancelaria şcolii între profesori, din care se desprind şi afirmaţii denigratoare la adresa unor elevi.”
    Vedeti articolul complet si VIDEO pe ADEVARUL!