G4Media.ro

Sociologul Dan Petre: Educația este victima alegerilor. Vedem că există nuanțe când…

Dan Petre / Foto: Arhiva personala

Sociologul Dan Petre: Educația este victima alegerilor. Vedem că există nuanțe când e vorba despre închiderea activităților comerciale, ca și când se acordă mai mare atenție economiei imediate decât educației

Educația din România este una dintre victimele alegerilor, a declarat pentru Edupedu.ro sociologul Dan Petre. “La noi, alegerile au loc în principal în școli și nu ai vrea să ai locații contaminate înainte de alegeri și să nu mai ai locuri în care să fie organizate, fie din contaminare fizică, fie psihologică”, a explicat directorul companiei D&D Research, după ce președintele și premierul au anunțat închiderea tuturor școlilor din țară, pentru o lună, chiar până la alegerile din 6 decembrie.

Contactat de Edupedu.ro, Dan Petre, sociolog și conferenţiar universitar, a precizat că “vedem că există niște nuanțe atunci când este vorba despre închiderea activităților comerciale, ca și când se acordă mai mare atenție economiei imediate decât educației. Educația este o investiție pe termen lung, pe când în economia imediată avem rezultatele în 3 luni. Așa cum s-a întâmplat după ’90, cu extrem de puține excepții, altele au fost prioritățile”.

“Eu cred că școlile ar fi trebuit să rămână deschise, mai ales că din punct de vedere statistic nu se văd creșteri semnificative ale infectărilor ca urmare a prezenței fizice a copiilor în clase. Ipoteza pe care merg este că școlile sunt închise din cauza indisciplinei părinților, nu din cauza condițiilor din școală”, a explicat Dan Petre.

Sociologul a atras atenția că “dacă măsurile ar fi fost mixte, unele zone mai dezvoltate probabil s-ar fi descurcat mai bine inclusiv ca educație, altele foarte prost și ar fi ieșit în evidență discrepanțele. Acum avem o egalizare în jos”, spune Dan Petre. Sociologul atrage atenția că menținerea deschisă a școlilor ar fi scos “multe lucruri la iveală și nu vrei să iasă la lumină faptul că unele zone din România sunt mult mai avansate decât altele. Avansul ăsta devine riscant, pentru că sunt tendințe de enclavizare. (…) La noi, estul e în principal mai puțin dezvoltat și asta se reflectă și politic în mișcări, tendințe”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Cand a fost ultima oară când sociologul Dan Petre a călcat într-o școală de stat că sa vadă cum se respectă măsurile sanitare acolo? Că așa e usor să spui că părinții sunt de vina când tu habar nu ai pe ce lume trăiești domnule sociolog.

  2. Ce este cu doamna Pantazi ?? Toate articolele sunt bazate pe o singura ideea, si fixa: sa se deschida scolile. Asa e cand vorbesti in teorie despre realitatea care pe noi ne afecteaza infernal. Si-a pus aceasta doamna problema cate bai sunt intr-o scoala de stat, si cati copii se pot spala pe maini intr-o pauza ?? si asta intr-o scoala din Bucuresti. Vai de capul nostru …

  3. Toate vechiturile trebuiesc inchise definitiv , darimate sau renovate corespunzator . Cum sa trimiti propriul copil la o scoala infecta cu wc in curte sau toalete vai de mama lor .

    • Eu am fost în scoala din Bucuresti unde învatau nepotii mei. Toaleta nu e în curte, apa curge, …

  4. Politicul trebuie eliminat din învățământ. Punct.

    M.Invățământul trebui sa aiba obiective clare : alfabetizarea cetățenilor, pregătirea pentru piața muncii si de ce nu, elite in diverse domenii de activitate.

    Înainte de ’89 eu se împărţeau elevii între cei care mergeau la şcoli vocaţionale şi profesionale, liceu( treapta I si II …ce ne mai tremura fundu ‘) şi aprox.10% ajungeau la facultate. 

    In România, procentul din PIB alocat educaţiei este de doar 3 %, iar pt cercetare 0,3 %

  5. educatia este victima virusului, nu a alegerilor!

    • Educatia este victima zecilor de ani de nepasare, de lipsa de interes, virusul este doar prilejul de a iesi la suprafata toate …

  6. Dar ca la Universitatea Bucuresti, Castel Film toarna filme, bravo!

  7. Iar ministrul de internet vede doar masti, si nu Palatul Telefoanelor vandut, multa fericire va doresc!

  8. Care e problema? Pentru cules sparanghel nu e nevoie de școală

  9. Domn’ doftor dar cum comentati inchiderea scolilor in Belgia, de exemplu? Aia tot tampiti sunt ca inchid scolile? N-au alegeri anul asta.

  10. A fost doar un calcul cinic: educatia (invatamantul) se afla intr-un stadiu de decadere atat de avansat incat intreruperea pentru cateva luni sau un an nu poate sa-i cauzeze un rau suplimentar, mai mare decat s-a facut pana acum.
    Si, sa cheltuie resurse si materiale si umane, doar pentru a demonstra ca se face ceva… ar fi fost simpla risipa.
    Partea buna e ca pandemia asta a pus proiectoarele si pe invatamant. Dupa aia… poate, poate…