Sofia acuză Moscova de intimidarea unui cetățean bulgar după ce Rusia l-a pus pe lista persoanelor căutate pe jurnalistul de investigații Hristo Grozev de la Bellingcat
Bulgaria a protestat joi pe lângă Rusia pentru că l-a plasat pe jurnalistul de investigaţii Hristo Grozev pe o listă cu persoane căutate, prim-ministrul acestei ţări criticând mişcarea ca pe o tactică de intimidare a libertăţii de exprimare, relatează Reuters.
Grozev, jurnalist de investigaţii privind Rusia la site-ul Bellingcat, este „căutat în conformitate cu un articol al Codului Penal”, potrivit unor informaţii publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne în această săptămână.
Premierul interimar Galab Donev a spus că Bulgaria va cere informaţii de la Rusia privind motivul pentru care Grozev a fost plasat pe listă.
„Această acţiune este inacceptabilă. Reprezintă un atac la libertatea de expresie şi o tentativă de a intimida un cetăţean bulgar”, le-a spus Donev jurnaliştilor.
Ministerul de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a înmâna acest protest.
Grozev a înfuriat Moscova cu investigaţii asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârii avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat că ar fi responsabilă pentru aceste atacuri.
Hristo Grozev, care din motive de securitate îşi păstrează secret locul în care se află, a spus că plasarea lui pe o listă de persoane căutate ar putea fi o tentativă de a avertiza alţi ziarişti să nu cerceteze ceea ce se întâmplă în Rusia.
„Ani de zile au transmis cu claritate că le e teamă de munca noastră şi nu se vor opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a spus el într-o postare pe Twitter.
Ultimele relatări ale jurnalistului bulgar au fost despre invadarea Ucrainei de către Rusia.
Potrivit site-ului Bellingcat, Grozev se axează pe „ameninţări de securitate, operaţiuni clandestine extrateritoriale şi folosirea informaţiei ca armă”.
Într-o declaraţie făcută postului bulgar NOVA TV miercuri, Grozev a spus că se teme pentru viaţa sa şi că ar putea exista persoane care din proprie iniţiativă ar putea încerca să-i facă „o favoare Kremlinului” şi să încerce să-l elimine sau să-l răpească.
Ambasadoarea Mitrofanova a spus că Bulgaria ar trebui să întrebe Ministerul de Interne al Rusiei de ce Grozev a fost plasat pe listă, precizând că deşi el nu mai este binevenit în Rusia, „asta nu înseamnă că cineva îl va căuta în întreaga lume”.
Grozev a spus că i s-a oferit ajutor de către Ţările de Jos, Suedia, Estonia sau Austria, unde a trăit în ultimii ani.
Biroul preşedintelui bulgar a spus că Sofia ia de asemenea măsuri pentru a-i asigura securitatea.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank