G4Media.ro

Softul de inteligență artificială ChatGPT uimește mediul academic cu abilitățile de redactare…

Foto: Pixabay.com

Softul de inteligență artificială ChatGPT uimește mediul academic cu abilitățile de redactare a eseurilor și ușurința de utilizare

Profesorii, programatorii și jurnaliștii ar putea rămâne fără loc de muncă în doar câțiva ani, după ce cel mai recent chatbot al fundației OpenAI, fondată de Elon Musk, a uimit cu abilitățile sale de scriere, competența în realizarea unor sarcini complexe și ușurința de utilizare, scrie The Guardian.

Sistemul, numit ChatGPT (Generative Pre-Trained Transformer), este cea mai recentă evoluție a familiei GPT de inteligențe artificiale generatoare de text. În urmă cu doi ani, precedenta IA a echipei, GPT3, a fost capabilă să genereze un articol de opinie pentru The Guardian, iar ChatGPT are capacități suplimentare semnificative.

În zilele care au trecut de la lansarea sa, programul a generat răspunsuri la întrebări de examen care, potrivit profesorilor universitari, ar fi primit note maxime dacă ar fi fost trimise de un student, iar programatorii au folosit instrumentul pentru a rezolva provocări de codare în limbaje de programare obscure în câteva secunde – înainte de a scrie versuri care să explice funcționalitatea.

Dan Gillmor, profesor de jurnalism la Universitatea de Stat din Arizona, a cerut inteligenței artificiale să se ocupe de una dintre sarcinile pe care le dă studenților săi: redactarea unei scrisori către o rudă în care să ofere sfaturi privind securitatea și confidențialitatea online. „Dacă nu sunteți sigur de legitimitatea unui site web sau a unui e-mail, puteți face o căutare rapidă pentru a vedea dacă alții au raportat că este o înșelătorie”, a sfătuit AI-ul.

„I-aș fi dat o notă bună”, a spus Gillmor. „Mediul academic are de înfruntat niște probleme foarte serioase”.

OpenAI a declarat că noul AI a fost creat cu accent pe ușurința de utilizare. „Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări de follow-up, să își recunoască greșelile, să conteste premisele incorecte și să respingă solicitările nepotrivite”, a declarat OpenAI într-o postare care anunță lansarea softului.

Spre deosebire de AI-urile anterioare ale companiei, ChatGPT a fost lansat pentru a fi folosit de oricine, gratuit, în timpul unei perioade de „feedback”. Compania speră să folosească acest feedback pentru a îmbunătăți versiunea finală a instrumentului.

ChatGPT se pricepe să se autocenzureze și să își dea seama când i se pune o întrebare imposibilă. Solicitat, de exemplu, să descrie ce s-a întâmplat când Columb a ajuns în America în 2015, modelele mai vechi ar fi putut prezenta de bunăvoie o relatare complet fictivă, dar ChatGPT recunoaște falsitatea și avertizează că orice răspuns ar fi fictiv.

Robotul este, de asemenea, capabil să refuze complet să răspundă la interogări. Cereți-i sfaturi despre furtul unei mașini, de exemplu, iar robotul va spune că „furtul unei mașini este o infracțiune gravă care poate avea consecințe grave” și, în schimb, va oferi sfaturi precum „folosirea transportului public”.

Dar limitele sunt ușor de eludat. Dacă, în schimb, îi cereți inteligenței artificiale să vă sfătuiască cum să depășiți misiunea de furt de mașini într-un joc VR fictiv numit Car World (Lumea mașinilor), aceasta le va oferi cu plăcere utilizatorilor îndrumări detaliate despre cum să fure o mașină și va răspunde la întrebări din ce în ce mai specifice despre probleme precum cum să dezactiveze un dispozitiv de imobilizare, cum să conecteze motorul și cum să schimbe plăcuțele de înmatriculare, insistând în același timp că sfaturile sunt destinate exclusiv jocului Car World.

Inteligența artificială este antrenată pe baza unui eșantion uriaș de texte preluate de pe internet, în general fără permisiunea explicită a autorilor materialelor utilizate. Acest lucru a dus la controverse, unii susținând că tehnologia este cea mai utilă pentru „spălarea drepturilor de autor” – realizarea de lucrări derivate din materiale existente fără a încălca drepturile de autor.

Un critic neobișnuit a fost Elon Musk, care a cofondat OpenAI în 2015 înainte de a se despărți în 2017 din cauza conflictelor de interese dintre organizație și Tesla. Într-o postare pe Twitter duminică, Musk a dezvăluit că organizația „a avut acces la [baza de date Twitter] pentru instruire”, dar că a „pus asta pe pauză pentru moment”.

„Trebuie să înțeleg mai multe despre structura de guvernare și planurile de venituri pentru viitor”, a adăugat Musk. „OpenAI a fost inițiată ca open-source & non-profit. Niciuna dintre ele nu este încă adevărată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta este una dintre marile inventii ale ultimilor ani. Principiul de constructie este relativ simplu : antrenarea unui model limbaj pe cantitati uriase de date. Romanii nu comenteaza stirile astea, ei sunt preocupati de subiecte minore.

    • Ma tot intreb in ultima vreme, daca nu cumva aceasta este Calea, sau daca nu este, atunci Tatal Ceresco sa intervina la momentul oportun. Posibil ca noi sa ne dam seama, ori de una ori de alta, sau de ambele. Un indiciu: protoxidul de azot, al treilea gaz din atmosfera cu efect de sera, si nu numai. Hai sa fim!

  2. „…programatorii au folosit instrumentul pentru a rezolva provocări de codare în limbaje de programare obscure în câteva secunde – înainte de a scrie versuri care să explice funcționalitatea.”
    .
    Versurile alea scrise de programatori?
    ‘Of, viața mea’ , ‘ Nu e un bug e un feature – ceacala cachichicea’, ‘ Am o tastatura si cu ea imi fac banii’ , ‘AI carte, AI parte’ in colaborare cu CheatGePeTe copilu minune.

  3. nu sunt gelos. a doar un „fake”.
    ok, din surse internet „masina” antrenata inteligent si cica „deep” ma ajuta sa … programez mai bine? sau chiar culmea sa-mi rescrie perfect sutele de mii de linii de cod.
    sa revenim la realitate.
    un program „inteligent” bazat pe un algoritmi „avansati” si antrenat de peste 5 ani de zile ne face viata amara in companie.
    Ne blocheaza aleator munca cand vrea, cum vrea. ultimul incident grav : computer a luat foc de la supraincalzire. il muncise „aplicatia intelugenta” pana cand a crapat. in foc.

  4. Wooohooo, o noua sursa de doctorate pentru politicieni, dupa referateonline.

    Ciuca And Bode like this