Soldaţi indieni şi chinezi au făcut schimb de cadouri de-a lungul frontierei lor disputate din Himalaya
Trupele indiene şi chineze au făcut schimb de cadouri constând în dulciuri, joi, de-a lungul disputatei lor frontiere din Himalaya, primul semn concret de detensionare la o săptămână după o întâlnire între liderii celor două ţări, relatează AFP.
„Soldaţi din India şi China au făcut schimb de dulciuri în mai multe puncte de frontieră cu ocazia (sărbătorii hinduse) Diwali”, a declarat pentru AFP o sursă militară indiană, transmite Agerpres.
Statul major indian a publicat imagini cu soldaţi zâmbitori din cele două ţări, care purtau căşti şi uniforme de camuflaj, în timp ce făceau schimb de pachete, pe fundalul unor vârfuri de munte parţial acoperite de zăpadă în regiunea Ladakh (nord-vestul Indiei).
Cele mai populate două ţări de pe planetă sunt angajate într-o lupta acerbă pentru influenţă în Asia.
New Delhi şi Beijingul se acuză cu regularitate că doresc să-şi deposedeze rivalul de o parte a teritoriului lor de-a lungul disputatei lor frontiere de 3.500 km din Himalaya.
În iunie 2020, o confruntare corp la corp între soldaţi din cele două ţări a provocat cel puţin 20 de morţi de partea indiană şi patru în rândurile trupelor chineze.
Acest episod a condus la o şi mai mare tensionare a relaţiilor bilaterale. Ca represalii, India a încercat să limiteze investiţiile chineze pe teritoriul său şi a interzis reţeaua de socializare TikTok.
Săptămâna trecută, premierul indian Narendra Modi şi preşedintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în marja summitului BRICS din Rusia, prima lor întâlnire după cinci ani.
Liderul chinez şi-a exprimat speranţa că cele două ţări „îşi vor consolida comunicarea şi cooperarea”, în timp ce şeful guvernului indian a pledat pentru „încredere reciprocă” între cele două ţări.
Chiar înainte de această întâlnire, New Delhi şi Beijingul au anunţat un aşa-numit acord de „dezescaladare” de-a lungul graniţei de facto între cele două ţări, vag definită, cunoscută sub numele de „linia de control real”.
Acordul a avut ca rezultat retragerea a câteva sute de soldaţi şi reluarea patrulelor lor de-a lungul graniţei.
China revendică suveranitatea deplină asupra statului indian Arunachal Pradesh (nord-est), pe care îl consideră parte integrantă a Tibetului.
Cele două ţări au purtat un război la frontieră în 1962.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.