G4Media.ro

Soldați ruși își acuză comandanții că i-au încarcerat după ce au refuzat…

Soldați ruși își acuză comandanții că i-au încarcerat după ce au refuzat să lupte în Ucraina: „Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz”

Mai mulți soldați ruși își acuză comandanții că i-au încarcerat în estul Ucrainei pentru că au refuzat să ia parte la război, într-o rară expunere publică a tensiunilor din interiorul armatei ruse care a invadat Ucraina, potrivit The Guardian.

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce organizația de Military Ombudsman, cu sediul la Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri scrise la comisia de anchetă, cerând pedepsirea superiorilor care au supravegheat detenția lor.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost reținuți ca prizonieri. În total, aproximativ 140 de soldați au fost reținuți”, a adăugat Grebeniuk, care i-a reprezentat pe soldați.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost încarcerat timp de mai bine de o săptămână în diferite celule din Lugansk, teritoriu controlat de Rusia.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșeli tactice și strategice făcute de comandanții mei… și a disprețului total al acestora față de viața umană… am luat decizia de a nu mai continua în operațiunea militară”, a declarat Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea sa.

Vladimir a declarat că a fost reținut în 19 iulie și plasat într-o cameră cu gratii la ferestre, unde a fost ținut fără mâncare împreună cu alți 25 de soldați din unitatea sa care au refuzat, de asemenea, să lupte.

La scurt timp după aceea, Vladimir a spus că a fost transferat în orașul Briansk din Lugansk, unde a fost ținut închis într-o fostă școală, care fusese transformată în bază militară, împreună cu alți aproximativ 80 de soldați din diferite unități care, în mod similar, au refuzat să continue să participe la invazie.

El a spus că au fost păziți acolo de membri ai firmei militare private Wagner, o organizație paramilitară care a fost acuzată de comiterea de abuzuri privind drepturile omului în timp ce luptă alături de armata rusă în Ucraina.

„Ei [soldații Wagner] ne-au spus că au fost amplasate mine în afara bazei militare și că oricine ar fi încercat să fugă ar fi fost considerat inamic și împușcat pe loc”, a scris soldatul.

„Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu exista o igienă de bază”.

„În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal”, a scris Vladimir, cerând procurorilor să înceapă o anchetă penală asupra a doi colonei ruși și a unui maior despre care a spus că sunt responsabili pentru încarcerarea sa.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările adresate de The Guardian.

Vladimir a spus că a reușit în cele din urmă să părăsească incinta după ce un medic militar a recomandat să fie spitalizat pentru rănile pe care le-a suferit mai devreme în timpul războiului.

Nu este clar dacă alți soldați ruși sunt încă reținuți în Lugansk.

Închiderea soldaților, care a fost raportată pentru prima dată săptămâna trecută de către publicația independentă de investigații The Insider, se adaugă la dovezile tot mai numeroase că unele unități rusești din Ucraina continuă să fie afectate de un moral scăzut și de lupte interne.

O serie de documente judiciare rusești au dezvăluit anterior că sute de soldați au fost concediați pentru că au refuzat să ia parte la invazie.

Dar plângerile scrise sunt primele mărturii oficiale care fac lumină asupra pedepselor mai severe cu care se confruntă cei care refuză să lupte în Ucraina.

Kremlinul nu a declarat în mod oficial război, ceea ce înseamnă că soldații contractuali care optează împotriva luptei pot fi concediați, dar nu pot fi urmăriți penal sau încarcerați, a declarat Mihail Beniash, un avocat care a reprezentat în trecut soldați care au refuzat ordinele de a merge în Ucraina.

Subliniind acest fapt, Vladimir a scris: „Personalul militar poate fi privat de libertate doar în cazurile strict specificate în legislația rusă, și anume atunci când se crede că au comis o infracțiune”.

Detenția soldaților indică, de asemenea, problemele tot mai mari ale Rusiei în ceea ce privește disponibilitatea trupelor, pe măsură ce războiul se apropie de a șasea lună.

Vladimir a declarat că, în timpul încarcerării sale, comandanții ar fi exercitat în mod repetat presiuni asupra soldaților, îndemnându-i să se răzgândească și să se întoarcă pe câmpul de luptă.

„Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a scris el.

Serviciile secrete occidentale au susținut că Rusia își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi nevoită să își oprească ofensiva din Ucraina.

În pofida unui efort de recrutare, Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Regatului Unit (SIS), a declarat săptămâna trecută că Moscova este „pe cale să se epuizeze” în Ucraina.

„Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze forțe suplimentare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. De parcă ucrainienii măscăriciului Belenski n-au recurs la asemenea practici…

  2. Erau hrăniți doar o dată pe zi. Stalin i-ar fi împușcat.

  3. in timp de razboi, ca soldat trebuie sa respecti ordinele

    • Asa au zis si nazistii 😅😅😅. De aia i-au condamnat pe capete dupa aia. Mai invata legislatie. Esti departe de adevar. Replica aia a ta mergea acum 1000 de ani.

    • Da, măi , gicule, dar nu e război, e misiune specială.

    • Sau te poți opune si vei fi judecat de un tribunal militar.Conditiile detenției, judecata,etc trebuie să fie conform legilor internaționale pt drepturile militarilor.
      Timpul ăla de război il știi doar tu ?Că Putler nu a facut niciun anunț in sensul acesta…
      Sau trebuie să asculte ordinele ca si cum ar fi razboi ??
      Stii cum date si executate ordinele in armată?Ai făcut măcar armata chiar si la gheaze ??

    • Sau te poți opune si vei fi judecat de un tribunal militar.Conditiile detenției, judecata,etc trebuie să fie conform legilor internaționale pt drepturile militarilor.
      Timpul ăla de r.ăz.b.oi il știi doar tu ?Că Putler nu a facut niciun anunț in sensul acesta…
      Sau trebuie să asculte ordinele ca si cum ar fi ră.zb.oi ??
      Stii cum date si executate ordinele in armată?Ai făcut măcar armata chiar si la gheaze ??

    • Care razboi cap sec?

    • Si speram sa fie din ce in ce mai multe ordine dastea

    • Exact Georgica, pe vreme de razboi.
      Insa nu pe vreme de ‘operatiune speciala’.
      Teoretic soldatii aia ar putea oricand pleca conform legii.
      Practic, legea e dupa cum i se flambeaza lui Putin si rusii nu au drepturi, fie ca sunt soldati sau civili.

  4. Bine că este viu.In Stepa Kălmuca mânca iarbă de trei ori pe zi dar era liber să o adune.Ca doar deaia s a inrolat in armata sovietică:pentru un colț de pâine neagră, o sticlă de vodcă si ceva capeici..

  5. mai sint si rusi cu cap…de ce drecu sa accepti sa fii carne dă tun păntru putler si setea lui satanica dă putere?????…🔥🔥🔥💥💥💥💥⚰️⚰️⚰️⚰️…stati la voi pă c r u vostru, alegeti viata fraierilor☝️☝️☝️☝️☝️

  6. Este condamnare la moarte și se execută direct pe front de ofițerul superior lor. Au scăpat foarte ușor,aviz cocalarilor mioritici care au in cap să facă la fel în caz de război.

    • Dezertarea săvârşită în următoarele împrejurări:

      a) de doi sau mai mulţi militari împreună;

      b) având asupra sa o armă militară;

      c) în timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului statului român, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

      (3) În timp de război sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau de urgenţă, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depăşit 24 de ore se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
      Militarii(rușii ca tine nu) au drepturi si obligații. Neexecutarea obligatiilor atrag pedepse conform legilor drepturilor militarilor.
      Ai dreptul la (detenției, avocat,traducător, judecată ) conditii de tratament uman.

    • Dezertarea săvârşită în următoarele împrejurări:

      a) de doi sau mai mulţi militari împreună;

      b) având asupra sa o armă militară;

      c) în timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului statului român, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

      (3) În timp de iobzăr sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau de urgenţă, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depăşit 24 de ore se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
      Militarii(rușii ca tine nu) au drepturi si obligații. Neexecutarea obligatiilor atrag pedepse conform legilor drepturilor militarilor.
      Ai dreptul la (detenției, avocat,traducător, judecată ) conditii de tratament uman.

  7. Da, da cum sa nu! Uite acum, adica sa moara pentru niste corupti ordinari. Daca doamne fereste izbucneste un conflic in romania, linia 1 o sa fie formata din aia cunpensii speciale, adica lepre USListe

  8. Ya soldat, Ya durak.