G4Media.ro

Soluția anti-urși găsită de Ministerul Mediului: O mie de garduri electrice pentru…

sursa foto: Pixabay

Soluția anti-urși găsită de Ministerul Mediului: O mie de garduri electrice pentru gospodăriile afectate

Ministerul Mediului a lansat miercuri în dezbatere publică un program prin care vrea să subvenționeze cumpărarea de garduri electrice pentru gospodăriile atacate de urși.

Ministrul Costel Alexe a declarat, că în jur de o mie de garduri electrice vor fi livrate anul acesta, potrivit unui comunicat al ministerului

Programul, denumit „conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, finanțează kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din 26 de județe (Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea).

Ghidul programului pus în dezbatere publică poate fi citit integral aici

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. am si o solutie. ce ar fi sa nu mai taiati padurile?

  2. Un an de la plecarea Sorinei din țară, un an a trecut.

  3. Este ceva foarte bun. Dar ce sanctiuni penale se vor da oamenilor care ca sa fure vor distruge astfel de garduri?

  4. Si cum ramane cu ursii care cobora intre blocuri!? Busteni! Nu poti sa lasi un copil singur afara! Sa nu mai zic ca ti-e frica sa faci un banal traseu montan! Protejati ursul, omul…nu prea mai conteaza!

    • Vai, bietul pantofar nu mai poate urca pe „un banal traseu montan” de frica ursilor!…

      Ursul coboara intre blocuri pentru ca e o specie de maimute bipede care traieste inconjurata de gunoi. Aceeasi specie care taie padurile si curata tot muntele de afine si zmeura, apoi le vinde la marginea drumului, unde trag pe dreapta alte maimute, care vin de la campie, sa sparga seminte pe varful muntelui si sa se pise pe Sfinxul din Bucegi.

      Partea buna este ca inca mai avem munti fara sosele, unde nu pot ajunge pantofarii. Sunt si ursi acolo, dar cine are un dram de creier stie ce are de facut ca sa se bucure de munte in siguranta.

    • Nu sunt pantofar 🙂 Locuies in Busteni 🙂 Faceam trasee montane regulat, apoi facultate/job/copii, ca sa descopar ca acum, cu copii dupa mine, mi-e frica sa fac si cel mai banal traseu. Ti se pare normal?

    • @Mihai: Intotdeauna au fost ursi in Bucegi. Doar ca nu erau atatia pantofari si atatea gunoaie. Ai plecat la facultate si ai uitat cum era? Intreaba-i pe batrani cum au trait atata timp cu ursii in padure. Sau te-ai mutat ieri in Busteni si pleci la sfarsitul concediului?..

  5. Cine din PNL are firmă care importă garduri electrice?

  6. Baile Tusnad, o statiune inconjurata de cabluri electrificate, la portile de acces ale caselor vezi o ditamai spirala din sarma electrificata.Mai mult, noaptea la 03.00, cand nimeni nu este in statiune, primesti mesaj pe RO Alert ca un urs umbla prin preajma garii, Profi, PECIO Petrom-cel putin 3 mesaje primesti pe zi de-ti ia inima din loc, mai ales noaptea.ISU atata stie sa dea mesaje, poate mai crapa un hipertensiv…si gata si-au facut treaba!!!Iata de ce avem Ro alert-de la intentiile bune au ajuns la panicarea intregului judet ca a venit un urs in localitate la 3 dimineata!

    • Baile Tusnad, o statiune unde localnicii si turistii arunca mancare ursilor. Apoi se mira de ce revin.

  7. În opinia mea, nu casele este nevoie să fie îngrădite, ci marginile pădurilor. Altfel, dacă este îngrădită o casă, animalele se vor rușina să meargă la o alta? Și dacă le îngrădim pe toate, pâna la ce distanță de pădure îngrădim?!

    Apoi, lăsați animalelor suficientă pădure pentru a-și duce viața acolo. Iar dacă nu este hrană suficientă pentru ele, opriți vânatul la animalele mici, ori asociațiile de vânători se pot organiza pentru a le duce hrană suplimentară în habitat.

    Desele știri legate de urși par a fi date mai degrabă în scopul obținerii permisiunii de a vâna cât mai mulți, nu pentru a fi adoptate măsuri de împiedicare a contactului urșilor cu oamenii.

  8. Deja pentru locuitorii de la munte iesirea din curte dupa lasarea serii este extrem de riscanta din cauza ursilor si mistretilor inmultiti fara nici un control. O sa ajungem in satele de munte sa avem mai multe salbaticiuni decat oameni pe strada. Garduri electrice. Un praf in ochi. Problema reala este inmultirea necontrolata a acestor animale si defrisarile masive