G4Media.ro

Soluția nordică pentru stres, care a cucerit lumea / Ce înseamnă niksen…

Sursa foto: Pixabay

Soluția nordică pentru stres, care a cucerit lumea / Ce înseamnă niksen și cum se practică

Niksen – o tendință olandeză de wellness care înseamnă „a nu face nimic” – a atras atenția întregii lumi ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a te recupera după burnout, scrie BBC. Haga este un oraș cu 11 km de coastă superbă, cu dune și plaje de nisip. Vara, localnicii fac plajă, se plimbă în natură, merg cu bicicleta sau petrec timp pe numeroasele bănci disponibile. Citesc, stau de vorbă cu prietenii, dar la fel de des fac și ”niksen”.

Niksen este o tendință olandeză de wellness care înseamnă „a nu face nimic”. A atras pentru prima dată atenția lumii în 2019, ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a se recupera de la epuizare. La acea vreme, mulți oameni se plângeau de epuizarea și depresia cauzate de munca excesivă și căutau soluții – motiv pentru care concepte precum ikigai din Japonia sau hygge din Danemarca au intrat și în lexicul englezesc. Un singur cuvânt exprimă un întreg concept de a nu face nimic, dar nu oricum, ci și ”fără un scop”, deci scrollingul pe social media sau meditația, de exemplu, sunt excluse. Dacă mindfulness se referă la a fi prezent în acest moment, niksen înseamnă mai degrabă să îți rezervi timp pentru a fi pur și simplu, lăsându-ți mintea să rătăcească oriunde vrea ea să meargă. Și cum ne recuperăm încet după pandemie, este important să regândim modul în care lucrăm și ne petrecem timpul.

Din punct de vedere lingvistic, niksen (a nu face nimic) este un verb creat din „niks”, care înseamnă „nimic”. „Se potrivește cu tendința limbii olandeze de a crea verbe din substantive. De la „voetbal” (fotbal) la voetballen (a juca fotbal), de la „internet” la internetten, de la „whatsapp” la whatsappen etc. Cred că este ceva ce se întâmplă în special în limba olandeză”, a declarat Monique Flecken, psiholingvist la Universitatea din Amsterdam, care cercetează modul în care limbile pe care le vorbim afectează modul în care vedem lumea. În esență, este mult mai ușor să spui „niksen” în loc de „a nu face nimic”. „Olandezii sunt un popor practic și direct, iar limba lor reflectă acest lucru”, a spus ea.

În Țările de Jos, cuvântul poate fi folosit într-o varietate de moduri, atât pozitive, cât și negative. Flecken a spus: „Un părinte i-ar putea spune copilului său: Zit je weer te niksen? (Iar nu faci nimic?). Iar eu aș spune, de asemenea, lekker niksen, care se traduce prin delicios să nu faci nimic, atunci când vorbesc despre o seară fericită, lipsită de sarcini sau de muncă”.

Niksen, o cultură

Pentru Thijs Launspach, psiholog, speaker TEDx și autor al cărții Crazy Busy: Staying Sane in a Stressful World, niksen înseamnă „a nu face nimic sau a te ocupa cu ceva banal ca o modalitate de a te bucura de propriul timp. Nu a nu face nimic în totalitate, ci a face cât mai puțin posibil”, a spus el, subliniind că acest lucru se aplică mai ales persoanelor în vârstă, care au mai mult timp liber nestructurat. Pe de altă parte, generațiile mai tinere sunt mai stresate ca niciodată – chiar și în Olanda, o țară aplaudată în mod tradițional pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Nu este neapărat rău să te afli pentru un moment într-o stare de stres, în care ești foarte concentrat. Problema este atunci când acest lucru scapă de sub control. Există o mulțime de motive pentru asta. „Viețile noastre și locurile noastre de muncă au devenit din ce în ce mai complexe. Avem tendința de a petrece mult timp cu computerele. Există o mulțime de presiuni pentru a fi cea mai bună versiune a ta, fie că este vorba de locurile noastre de muncă, fie de așteptările părinților sau din social media. Există multă presiune pentru a înregistra performanță”, a spus Launspach.

Desigur, o parte din stres poate fi bună, după cum subliniază profesorul de psihologie de la Universitatea Leiden, Bernet Elzinga. „Nu este neapărat rău să te afli pentru un moment într-o stare de stres, în care ești foarte concentrat și concentrat. Problema este atunci când acest lucru scapă de sub control”, a spus ea. Dar niksen poate ajuta în acest sens. „Când nu faci nimic, te conectezi la rețeaua ta de mod implicit. Iar această rețea este responsabilă pentru rătăcirea minții și reflecție”, a explicat Elzinga.

În mod paradoxal, niksen ne poate face, de asemenea, mai productivi, pur și simplu pentru că pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină cu o mai bună concentrare și atenție susținută. Acesta este, probabil, motivul pentru care, deși olandezii nu lucrează multe ore, tind să fie foarte eficienți la locul de muncă. Lucrul peste program nu este încurajat din cauza atitudinii „fii normal, e deja destul de nebunesc” care predomină în Țările de Jos – un semn către cultura onestă și egalitară a țării.

Niksen încurajează creativitatea

Și pare să funcționeze: olandezii sunt o națiune creativă. Gândiți-vă doar la toți pictorii celebri precum Rembrandt, Vermeer sau Escher, precum și la soluțiile inovatoare pe care olandezii le-au găsit pentru a lupta împotriva amenințării recurente a inundațiilor, cum ar fi barajele uriașe și casele plutitoare.

Olandezilor le place, de asemenea, să se bucure de viață, după cum arată cuvântul lekker. Acesta înseamnă „delicios”, dar poate fi folosit pentru a se referi la orice lucru frumos și plăcut, cum ar fi lekker warm (delicios de cald), lekker slapen (a dormi delicios) și, bineînțeles, lekker niksen, sau „a nu face nimic în mod delicios”. Această arhitectură disponibilă a timpului liber face ca oamenii să poată face nimic mai ușor.

Localnicilor le place să își petreacă timpul în moduri active, cum ar fi mersul pe bicicletă sau drumețiile, ceea ce permite timp pentru eliberarea minții. Și de fiecare dată când iese soarele, olandezii se adună în masă la cafenele și terase, chiar și iarna. Pentru mine, acestea sunt locuri perfecte pentru a nu face nimic.

Cu toate acestea, Launspach nu este un fan al nefăcutului ca măsură de prevenire a stresului. „Sunt un pic sceptic în legătură cu ideea că ar trebui să creezi un tampon între tine și stres. Nu știu dacă acest lucru este chiar posibil în modul în care trăim și lucrăm acum”, a spus el.

Elzinga crede că este mult mai bine să faci un fel de activitate fizică pentru a-ți distrage atenția de la grijile zilnice, de preferință în natură. Dar, din fericire, în Olanda există o modalitate de a combina toate aceste lucruri – niksen, natură și mișcare.

Deși țara nu este cunoscută în mod obișnuit pentru resursele sale naturale, olandezii apreciază micile zone naturale pe care le au. Multe zone de dune fac parte dintr-o rețea mare de trasee de drumeții și ciclism care străbat țara. Chiar și în orașele mari, precum Rotterdam, Haga sau Amsterdam, nu sunteți niciodată prea departe de un traseu.

În cadrul unei cooperări cu sistemul feroviar olandez, Wandelnet – o fundație dedicată creării și întreținerii traseelor de drumeție – a creat NS Wandelingen, un sistem de trasee de drumeție la care se poate ajunge ușor cu trenul sau cu alte mijloace de transport public. Acestea au o lungime cuprinsă între 7 și 22 km, ceea ce le face perfecte pentru o excursie de o zi. Și, având în vedere numeroasele bănci de pe traseu, este posibil chiar să vă faceți loc pentru o mică pauză de niksen.

Acest timp liber este posibil pentru olandezi deoarece Olanda este o țară cu un sistem de asistență socială excelent și, deși oamenii au tendința de a munci din greu, își iau (și li se acordă) și multe zile libere.

„Având un sistem de sprijin social bun, a avea un nivel de stres mai scăzut se leagă de sentimentul de siguranță și de echilibru. Așadar, nu aș supraestima importanța acestui aspect”, a declarat Elzinga.

Și cu tot ce se întâmplă în lume – pandemia Covid-19, războiul din Ucraina – ameliorarea stresului este mai importantă ca niciodată.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Păi, la noi, bugetarii practică (și) asta de mulți ani! Sunt mari maeștri, chiar! Abia acum s-au trezit și nordicii ăștia? :)))

  2. De Dolce far niente au auzit ? Asta a fost inventat de italieni, acum foarte multi ani.

  3. au reinventat astia gaura de la macaroana; pai dacii stiau de fracatul mentei inca de acum 2000 de ani.

  4. Recunosc ca desi nu-s nordic, sa nu fac nimic m-a relaxat mereu

  5. Cred ca la musulmani vorba asta n-are nici un rost.Intre doua frecari de margele nu poti sa zici ca iei o pauză,ca sa nu faci nimic!
    In anul 2000,la 1 mai,am fost in Belgia,unde am stat toată luna la o familie de belgieni,care se ocupau cu confectionat acoperisuri din stuf,pe care il luau din Delta Dunarii.Am ramas surprins,chiar socat de cata energie aveau oamenii aceia.Am zis ca d-aia sunt asa de avansati.Nu stateau o clipă.Intodeauna,mai ales femeile,gaseau ceva de facut.Asa ca la ei conceptul este ceva necesarNevoia de constientizare a lui e ceva firesc.Pe cand la noi,e invers.Nu numai clima,vecinatatile conteaza,ci si modul cum este administrata dreptatea in societate.Oamenii daca se simt neandreptatiti,abuzati nu mai muncesc cu aceiasi tragere de inima,ci,de multe ori,de nevoie,pentru a supravietuii.Despre initiative, nici vorbă!