G4Media.ro

Soluția propusă de Stelian Ion: Dosarele de corupţie să treacă de la…

Soluția propusă de Stelian Ion: Dosarele de corupţie să treacă de la Secția Specială la DNA, dar magistrații să poată fi anchetați la cererea lor de procurori din alte unități din țară

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat încă de vineri coaliţiei o propunere de amendament la proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ) care prevede ca dosarele de corupţie privind magistraţii să treacă la DNA, dar, pentru a fi înlăturat riscul unor posibile presiuni asupra judecătorilor, aceştia să poată fi anchetați, la cerere, de procurori din alte unități de parchet învecinate, au declarat pentru News.ro surse din cadrul coaliţiei de guvernare.

Potrivit acestora, propunerea lui Stelian Ion este compromisul oferit UDMR pentru ca formaţiunea să fie de acord cu votarea în Senat a proiectului de desfiinţare a SIIJ, dar fără ca dosarele de corupţie să fie transferate la Parchetul General.

Cu toate acestea, la şedinţa de marţi, partidele membre ale coaliţiei de guvernare nu au ajuns la un acord pe propunerea venită de la Ministerul Justiţiei.

”Au fost pretexte, nu motive reale”, a explicat pentru News.ro unul dintre participanţii la întâlnire.

Propunerea de amendament transmisă de Stelian Ion coaliţiei:

Articol unic – După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 951, cu următorul cuprins:

  • „Art. 951 – (1) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripţie îşi desfăşoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală
  • (2) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.
  • (3) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, dacă acesta îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-şef al respectivei direcţii dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
  • (4) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite şi măsurile dispuse anterior.

„Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată.

Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele (…) Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri.

Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând”, a declarat ministrul Justiţiei la finalul şedinţei coaliţiei.

Negocierile privind desfiinţarea SIIJ sunt extrem de dure şi au dus la un blocaj în ceea ce priveşte adoptarea legii în Senat, forul decizional în acest caz. UDMR se opune transferului la DNA a dosarelor care vizează magistraţi acuzaţi de corupţie şi militează pentru anchetarea acestor dosare de către Parchetul General.

USR PLUS se opune ferm acestei de soluţii, argumentând că astfel Secţia Specială nu ar fi, de fapt desfiinţată, ci doar redenumită.

La rândul lor, cei de la PNL spun că sunt de acord cu orice variantă agreată de USR PLUS şi UDMR.

Votul maghiarilor este însă esenţial, deoarece PNL şi USR PLUS nu deţin majoritatea singure. PSD şi AUR au anunţat deja că vor vota împotriva desfiinţării SIIJ, aşa cum au făcut, de altfel, şi în Camera Deputaţilor (detalii aici).

Camera, care a fost primul for decizional în acest caz, a adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale pe 24 martie. Şi acolo, însă, UDMR a impus adoptarea unui amendament care conferă o superimunitate magistraţilor, în sensul că aceştia nu vor mai putea fi trimişi în judecată fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe 5 iulie, Comisia de la Veneţia a emis o opinie favorabilă desfiinţării SIIJ, dar a propus eliminarea amendamentului privind superimunitatea magistraţilor.

Sursa: News.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. E o unitate in tara care n-a spalat macar un magistrat corupt pentru a promova?

    • Sigur nu exista padure fara uscaturi….dar chestia e mult mai simpla, dar proiectul de desfiintare e prost cap coada…nu ca sunt mirat, Stelica nu stie carte, asta si Ciolos, la pachet cu VV si Ghinea, fac praf USR…pana acum au livrat vorbe si PR de 2 lei, teme europene ale altora…solutia e simpla Stelica, adaugati unor articole din codul de procesura penala amendamente, acolo unde stabilim instanta competenta pe diferite tipuri de infractiuni,….magistratii nu au 3 bile, daca au facut o infractiune minora, sa mearga la parchetul de pe langa judecatorie, ca orice om din tara asta, daca e coruptie…la DNA, adica fara superimunitati sau sectii speciale…daca toata urmarirea penala a lor merge la DNA…nu ai schimbat nimic, e acelasi SIIJ, dac cu alta palarie……dupa midificarea codului, abrogati dracu ordonantele lui Tudorel care le dadea prerogative….chestia aia cu procurorul ierarhic superior e golaneala maxima….aia trebuia abrogata din prima zi de mandat, dar Stelica, repet, nu stie carte…pentru admiratorii USR, comparati un aviz al MJ din epoca Stelian Ion cu unul din alte mandate si pe urma ajungeti la aceeasi concluzie…chiar proiectele de lege ale colegilor de partid au primit observatii de tot rasul

    • Stelica garsoniera sa ii ceară sfatul doamnei Birchall singurul ministru al justiției care știe carte.

  2. Bună soluție!

  3. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDESPITI”.

  4. Ce ministru al justiției avem…zero barat realizări…da garsoniera de la Mazăre e cea mai bună:))))

  5. UDMR (alaturi de PSD si CCR, in perioada Draknea) cerea acum 2-3 ani ca procesele de coruptie sa fie judecate DOAR de judecatori specializati pe coruptie.
    Dupa o decizie CCR/PSD, la ICCJ au fost spectacol total, trageri noi de completuri in direct la TV, s-au anulat procese etc, totul spre bucuria coruptilor.
    Acum, e exact pe dos: UDMR vrea ca toate cazurile de inalta coruptie sa NU fie anchetate de procurorii specializati anticoruptie de la DNA! 🙂

  6. Prostea, „magistrații să poată fi anchetați la cererea lor de procurori din alte unități din țară”, exact cum a fost scăpat Dragnea de justiția voastră incompetentă, să ne …. pe demagogul vostru, foci idioate!

  7. „Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA.” – în sfârșit a zis asta, UDMR a avut probleme cu DNA-ul, acum se tem că vor avea din nou. Parlamentarii UDMR nu pot înțelege ce este aia să faci bani cinstit.

  8. Să se întâmple odată!

  9. Las-o, Steliane, că ai zăpăcit -o de tot!

  10. Eu am o plângere la Siij din 2019 împotriva unei judecătoare care a sustras niste acte din dosar la care face referire în încheierile de ședință,ii tot sun pe ăștia la Siij și îmi zic că dosarul e in lucru…adica le trebuie 3 ani că sa citesca 2 încheieri de sedinta…Siij nu are nici un dosar rezolvat de când s.a înființat.si nu vor sa se definteze Siij pt că orice judecător corupt sa nu poată fi anchetat de alta instituție..deci clara treabă cu Siij.

    • La DNA ar sta 5 ani fara sa se faca ceva, iar daca apare un „interes” , se pune repede in miscare; nu conteaza ca sunt sau nu probe, trebuie spectacol: asa a fost cu Grebla, Nitu, Balan, Ruxandra Popescu si multi altii! Oameni nenorociti de procurorii DNA.

  11. Suntem un popor de toata jena condus de FSN-isti. Stelian Ion n-o sa poata sa faca nimic. Are mainile FSN-ului in beregata!