G4Media.ro

Soluția propusă de USR pentru depolitizarea CCR: Judecătorii să fie numiți de…

Soluția propusă de USR pentru depolitizarea CCR: Judecătorii să fie numiți de CSM, Parlament și președinte și să nu fi fost membri de partid în ultimii 9 ani

Pentru depolitizarea Curții Constituționale, USR propune schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, dar și a condițiilor pe care un candidat la această poziție trebuie să le îndeplinească.

Astfel, USR propune revizuirea Constituției în sensul ca trei dintre judecători să fie numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, trei de plenul reunit al Parlamentului, iar trei să rămână în competența președintelui României.

Mai mult, formațiunea propune și modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale pentru introducerea unei condiții eliminatorii la numirea judecătorilor: aceștia să nu fi fost membri ai niciunui partid politic în ultimii 9 ani.

”În acest fel se va reduce semnificativ politizarea CCR, se va garanta și mai bine separația puterilor în stat și va spori legitimitatea Curții, având în vedere că va cuprinde judecători desemnați de către toate cele 3 puteri ale statului”, explică USR propunerea.

În prezent, judecătorii CCR sunt numiți astfel: trei de Senat, trei de Camera Deputaților și trei de președintele României. În ceea ce privește condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească înainte de numire, se numără pregătirea juridică superioară, înalta competenţă profesională şi vechimea de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Propunerile au fost avansate de USR la o zi după ce Curtea Constituțională a decis, cu 6 voturi la 3, să-l oblige pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, așa cum a solicitat ministrul justiției.

Foto: Curtea Constituțională a României (Sursa: ccr.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Ia auziți mai copii ce propune Chichirau cu carne intre dinti ( cred ca ii si pute gura)!!! Eu sunt de acord !

    • Normal ca e greu sa concepi cu mintea ta comunistoida ce inseamna separarea puterilor in stat. Pe tine te intereseaza doar mici si bere la 4 ani si sa mai puna 10 lei la ajutorul social.

    • Fara sa jignesti si fara sa te ascunzi ca un sobolan in spatele unui nume inventat nu puteai sa comentezi? Vai de tine si de principiile tale :-/

    • Bravo Oltete, ai gândit un comentariu genial. Orice PSDist ar fi mândru de tine pentru această contribuție absolut extraordinară. Unde ar fi România fără gânditori de seamă că tine?

    • Răutăcios comentariu, de ce atâta ură?

      Propunerea e bună si depolitizarea CCR-ului necesară, însă cred ca ar fi buna adăugarea unei condiții ” sa nu fi fost membru de partid ȘI sa nu fi ocupat vreo funcție numită politic” (nici in guvern, nici in parlament, etc). Pentru ca așa nici Toader cică nu e membru de partid, ci asa zis tehnocrat, insa este evident ca e susținut si numit politic.

      Ideea e ca justiția si CCR nu trebuie sa aibă legătură cu politicul.

    • Daca mai era nevoie de vreun argument… acum cu comentariul tau e clar, e nevoie de depolitizare.

  2. Se mai poate depolitiza prin expulzarea actualilor judecatori in Rusia.

  3. 3 de SRI, 3 de SRI si inca 3 tot de SRI asa e cel mai bine!

  4. Cred ca USR greseste cu aceasta varianta. Controlul de constitutionalitate e chestiune foarte serioasa si nu ar trebui lasata deloc in sfera politicului. Este absolut necesar sa fie
    EXCLUSIV in sfera puterii judecatoresti. Singura solutie viabila este ca acest cintrol de constitutionaitate sa fie in competenta exclusiva a Inaltei Curti de Casatie. Acolo gasesti oameni pe care legea i-a obligat sa stea departe de politic. Solutia e cu atat mai fireasca cu cat acei magistrati de cariera ar avea si competentele profesionale de a lua asemenea decizii, care implica cunoasterea in profunzime atat a dreptului teoretic, cat si a celui aplicat, putand calcula corect efectele unei decizii de neconstitutionalitate in peisajul juridic si social. Cu atat mai firesc cu cat CCR se pronunta in diverse materii juridice, iar sectiile Inaltei Curti sunt organizate tocmai pe aceste specializari. Din pacate, USR, fiind o formatiune „politica”, doreste pastrarea unui control politic asupra acestei institutii: gresit! Ce mi-e ca o institutie precum CSM e implicata in acest proces atata timp cat s-a dovedit ca face jocuri politice! Ce mi-e ca viitorii judecatori au obligatia ca in ultimii 9 ani sa nu fi activat politic, atata timp cat ei sunt numiti clientelar te clasa politica. Mi-e greu sa cred ca USR nu intelege acest lucru. Singura explicatie e ca s-au „politizat”si ei, in sensul peiorativ al termenului. Degeaba strangeti semnaturi,stimabililor usr-isti, pentru modificarea constitutiei in sensul „fara penali in functii publice” va fi caduca aceasta modificare, in masura in care politicienii nu vor mai putea fi urmariti penal. E ca si cum ai fi introdus aceasta prevedere in constitutia din vremea lui Stalin sau dintr-o alta dictatura: fara efect, pt ca nimeni din nomanklatura nu ajunge in situatia de a fi condamnat. Concentrati-va strangerea de semnaturi pe desfiintarea CCR si preluarea atributiilor ei de Inalta Curte: e cea mai necesara si urgenta masura ce trebuie luata.

  5. Ăsta o fi vreun banc? Curată depolitizare coane Fănică, cu 2/3-imi din membri curții numiți de politicieni (asta presupunând că CSM n-ar avea înclinații politice). O timpenie, dacă e adevărată știrea.

  6. Sa nu fi fost niciodata membru …si sa indeplineasca criteriile pct 8 de la TM unii chiar nu au fost timpiti atunci. Dar ce sa favi unii s-au simtit cu sula in coasta, tradatori.