Soluția PSD după ce legea Dragnea-Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor a fost declarată neconstituțională: Sesizarea CCR cu un conflict între Parlament și CSAT
Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda (PSD), a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că, urmare a declarării neconstituționale a legii inițiate de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile judiciare, Curtea Constituțională ar putea fi sesizată cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„Decizia CSAT nr. 17 (din 2005 – n.red.) nu este o decizie secretă, este nepublică, ceea ce este un alt caracter, este o decizie pe care noi o avem la comisie și este o decizie la care comisia s-a raportat în primul raport pe care l-a prezentat, și probabil că va fi o dezbatere în plenul Parlamentului reunit, și în care noi spuneam că s-au adăugat la lege amenințări în plus față de cele prevăzute de Legea 51, și corupția. Dacă statul român ar fi considerat la un moment dat, ceea ce nu este în niciun alt stat european, corupția ca fiind amenințare la adresa securității naționale, lucrul trebuie să fie făcut prin lege, nu printr-o decizie a CSAT“, a spus Claudiu Manda.
Potrivit acestuia, o primă măsură ar putea să fie sesizarea Curții Constituționale (CCR) pentru a se pronunța dacă există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și CSAT.
„Spunând că s-a adăugat la lege este echivalentul conflictului juridic de natură constituțională între CSAT, de data aceasta, și Parlament, cum că CSAT a legiferat adăugând la lege alte amenințări decât cele stabilite de Parlament prin lege“, a adăugat Manda.
El a menționat că desecretizarea unor hotărâri se poate face prin hotărâre de Guvern.
„Există această procedură ca Guvernul să poată să desecretizeze, dar aici suntem într-o situație în care acea decizie CSAT nu este secretă, este nepublică. (…) Cred că trebuie continuat cu desecretizarea sau cel puțin cu posibilitatea de a prezenta opiniei publice această decizie CSAT și, de aici încolo, lucrurile pot merge mai departe. Repet, ar putea să existe, dacă Parlamentul își însușește raportul Comisiei, sunt mai multe decizii la care facem referire în acel raport, în care vorbim de acest conflict de natură constituțională. Mai sunt decizii CSAT chiar de prin 2002 care definesc competențe în plus pentru SRI“, a afirmat Manda.
El a spus că aceste lucruri trebuie făcute prin lege și că ar putea fi adoptată o ordonanță de urgență.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională miercuri în integralitate, cu unanimitate de voturi, legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile judiciare în baza unei deciziei CSAT nr. 17 din 2005. Actul normativ le-ar fi permis infractorilor și să ceară revizuirea sentințelor definitive (detalii aici).
Foto: Claudiu Manda (Inquam Photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii