G4Media.ro

Soluția radicală a lui Guy Verhofstadt pentru a ocoli veto-ul Ungariei și…

Soluția radicală a lui Guy Verhofstadt pentru a ocoli veto-ul Ungariei și Poloniei: excluderea celor două țări-problemă din mecanismul de 750 miliarde euro destinat relansării economice

Guy Verhofstadt, influent europarlamentar din grupul Renew Europe și fost premier belgian, a propus o soluție radicală pentru ca UE să scape de ”șantajul” Ungariei și Poloniei privitor la adoptarea pachetului financiar.

Ungaria și Polonia, ambele intrate în procedura definită de Articolul 7 din Tratatul UE pentru presiunile asupra justiției și societății civile, au blocat prin veto adoptarea bugetului multi-anual al UE (MFF, în valoare de peste 1.100 miliarde euro) și a pachetului NextGeneration EU pentru relansare economică (750 miliarde euro) pentru că sunt nemulțumite de apariția mecanismului care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cele două țări nu au putut bloca însă adoptarea mecanismului, care avea nevoie doar majoritate calificată în Consiliul UE, în timp ce adoptarea bugetului și a NextGeneration necesită unanimitate în Consiliu.

Verhofstadt a scris într-un editorial pentru EUObserver că există o soluție tehnică pentru a scăpa de Ungaria și Polonia: adoptarea pachetului financiar de relansare NextGeneration EU prin procedura legală numită ”cooperare întărită” (enhanced cooperation), prevăzută de Articolul 326 al Tratatului UE.

Acest articol prevede în esență ca un grup de minimum 9 state membre să avanseze o anumită politică, respectând spiritul UE. Exemplul dat de liderul belgian: adoptarea monedei euro, prin aceeași procedură.

Odată ce restul de 25 de state ar adopta această soluție, Ungaria și Polonia ar fi pur și simplu excluse din NextGenerationEU, un mecanism care ar aduce zeci de miliarde de euro pentru fiecare din cele două țări.

Propunerea lui Verhofstadt este luată în calcul de liderii europeni, au declarat surse de la Bruxelles pentru G4Media.ro, dar în acest moment șefii de stat și de guvern din UE privilegiază încă soluția dialogului cu Budapesta și Varșovia.

La summit-ul virtual al Consiliului European de joi seară, primele 20 de minute au fost dedicate veto-ului Ungariei și Poloniei. Liderii celor două state, plus premierul sloven – care pare să se apropie de poziția lor – au avut la dispoziție debutul ședinței pentru a-și explica pozițiile. Nici un alt lider UE nu le-a dat replica, potrivit informațiilor G4Media.ro.

O decizie finală privind pachetul financiar al UE e așteptată în 8 decembrie, când va avea loc un Consiliu decisiv. Miza pachetului financiar este fără precedent, UE se va împrumuta în premieră pentru a furniza statelor membre cu probleme fonduri uriașe pentru depășirea crizei financiare declanșate de pandemie. România ar urma să primească din cele două mecanisme circa 80 de miliarde de euro. (Foto: Guy Verhofstadt / Facebook)

  • Citește și:

EXCLUSIV Lista autostrăzilor și a marilor proiecte de infrastructură de 30 miliarde euro pe care România vrea să le finanțeze prin programul fără precedent NextGenerationEU – Draft

Acord crucial în UE între Parlamentul European și Consiliul UE pe bugetul de relansare economică de 1.800 de miliarde de euro. Noi taxe la nivelul UE. România va putea atrage aproape 80 de miliarde de euro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

  1. Rusia jubileaza.Usor, usor sfera de influenta se largeste oficial.

    • Nope. Daca ii merge idea asta, Rusia nu va fi deloc bine. Fitilul lui Putin va fi eșuat iar polonezii și ungurii vor vedea ca trebuie sa schimbe escrocii de la conducere.

    • nu pleaca nici polonia nici ungaria din ue..doar o sa stea un pic imbufnate :DD

      iar daca orban va incerca sa scoata ungaria din ue pur si simplu va pierde toate alegerile

    • imagineazat-i ungaria polonia serbia in uniunia euroasiatica, crezi ca EU doreste asa ceva

    • Poate comentatorii de mai sus nu au inteles exact cum stau lucrurile (sau poate nu vor sa inteleaga, de, da mai bine sa bage chestii mai radicale): „Ungaria și Polonia ar fi pur și simplu excluse din NextGenerationEU” ceea ce in niciun caz nu inseamna excludere din UE!

    • @kafka Ar fi exclusi din unul din bugetele de fonduri europene, nu am spus altceva nush c ai inteles tu acolo. Si da e cacealma pt ca tot firme din vest ar lua majoritatea fondurilor pe drepturi de proprietate intelectuala a utilajelor sau lucrarilor respective.2. E vorba de sume mari care conteaza la taxe si la PIB pt. tarile excluse din bugetul de relansare.

  2. Foarte bine, excludeti gunoaiele nationaliste care comploteaza cu Rusia.

    • Doar un postac KGB ar putea spune ca Polonia comploteaza cu Rusia.

    • Sa spui despre Polonia ca comploteaza alaturi de Rusia arata ca habar n-ai pe ce lume traiesti..bai, dar tre’ sa fii p’afara rau de tot !

  3. Peronal aceasi idee am avut o si eu! Trebuie puse la punct ungaria si polonia! Dar mai ales polonia!

    • :)))) ma prăpădesc de râs. Parca părerea ta personala interesează sau contează în UE. Ești cumva Iohannis? Prea tare:)))

    • Nu bre! Da’ e important ca gandeste corect!
      Merci pt ca mi ai citit comentariu!

  4. Daca se vrea se poate. Solutia mi se pare geniala si de bun simt. Daca nu vrei sa mergi in directia in care meg ceilalti, nu te obliga nimeni. Mergi in directia aleasa de tine dar fara bani europeni! Nu poti juca intr-o hora fara ca sa tii pasul cu ceilalti. Felicitari domnule Verhofstadt!

    • Da, e de bun simt si perfect democratic, chiar civilizat, sa nu recunosti dreptul cuiva de a spune NU. Drept consfințit prin Tratatul UE, ca altfel nimeni nu era nebun să-și cedeze din suveranitate după 50 de ani de URSS. Cu frugalii parca s-a negociat din cate tin minte! Da alea is alte tari.
      PE mănâncă rahat cata vreme decizia finală pe buget nu e la ei.

    • @Nman
      Păi tocmai că li se recunoaște dreptul de a spune „Nu” și prin urmare nu sunt implicate în ceea ce ceilalți vor. Nu le bagă nimeni cu forța pe gât un buget pe care au spus cât se poate de explicit că nu-l vor

  5. Corect!

  6. De ce nu putem exclude acest birocrat/tehnocrat/politruc progresist impostor pe care nu vad cum l-ar vota vreodata un numar consistent de oameni intr-o confruntare pe bune …
    Guvernele Ungariei si Poloniei eu legitimitate de la popoarele lor cifre cum nu va obtine acest impostor nici in Dendermonde acolo de unde se targe el.

    Ba chiar as indrazni sa cred ca nici macar la el in casa…

    • Un personaj absolut respingator…
      E frate in tovarasie cu renew, cu „Sophie” in ‘t Veld facuta franjuri in mai multe randuri de Ann Widdecombe.

    • @Fraud, si daca au legitimitate de la ” popoarele lor” de ce crezi ca ii intereseaza pe altii (marii contributori la bugetul UE) ? .. da!! sa-si ia reprezentativitatea si sa si-o bage acolo unde nu bate soarele.. inclusiv popoarelor care le-au dat legitimitate;)..
      mai incet cu pianul pe scari, stimabile milog.. nu iti convin termenii UE, esti liber sa iti iei sacosa si sa te duci acasa. nu e nimeni obligat sa te tina pe banii lor, nici sa te suporte.

    • @Frauf
      Catelus trumpist penibil!

    • @Fraud
      Ca si cand Gay asta nu a ajuns in PE tot prin votul unor cetateni UE(tot din tara natala)…

    • )))))
      sa te spargi de ras nu alta
      Ann Widdecombe este o baba ramolita

    • @fraud, care legitimitate o au guvernele astea doua sa se opuna, cata vreme 70% din populatie este de acord cu termenii contractului? Vezi ca e sondajul pe site g4, articol de azi. E adevarat, asta a iesit din alegerile din cele doua tari, pisul ma-sii in Polonia si Viktor Orban in Ungaria.

  7. EU trebuie să dispară, fie și numai pentru a scăpa de politrucii de profesie de la Bruxelles, gen Verhofstadt!
    S-a îmbogățit forțând privatizarea distribuției de apă a Atenei, în timp ce făcea parte din CA-ul firmei belgiene care a cumpărat respectiva distribuție!
    Ăștia-s „politicienii” europeni

    • @Garett
      Catelus trumpist penibil!

    • ai libertatea de a te intoarce in rusia natala, noua romanilor ne e bine in UE, cu libera trecere, cu posibilitate de a lucra oriunde in UE, cu regulile care ne-au mai dus pe calea cea corecta, cu fonduri UE, cu civilizatie, cu democratie

      ca UE nu e perfecta, sa-mi arati o tara perfecta, sau o uniune (URSS? )

    • @Andrei Pai UE e USSR 2.0. Doar ca nu ne calca cu tancul cand nu-i convine ca miscam in front…ne calca cu fondurile europene si datoria externa. Rezultatul e tot ala, adica distrugerea independentei nationale pt care s-a luptat atatea secole.

    • Nasol când nu te duce capul decât la „cine nu face sluj în fața UE sigur e vândut Rusiei”…

    • @Garett
      Mentalitate comunista! Iti spune ceva 154$?! Asta era salariul mediu pe ec. in RO cand am intrat in UE. Ai idee cat era anul trecut?? Aprox. 700!!! Mult rau ne mai face UE. Iar in legatura cu privatizarile in general: cine draq tre sa aiba grija de bani si de bunastarea grecilor sau a orcarei alte natii?! Strainul care vine sa cumpere? Nu politicianul pe care l-ai ales sa-ti faca legi bune si institutii puternice?!? Asta cu strainul e devina, ca ne-a furat tara si ne aduce produse de proasta calitate, o aud de ani de la cine altii decat chiar de la vinovati. Psd in special, dar si de la al de Florin Roman…”mari patrioti” care au furat RO cea iubita …

  8. Acum se vede clar cine sunt si au fost marionetele lui trump in UE(ungaria,polonia,slovenia +boris).Din pacate aceste uscaturi au ajutat acel idiot in incercarea de a distruge UE,cred ca ar fi cazul sa platesca scump de tot, aceasta posibilitate de ai lasa fara bani este excelenta.
    trump cerseste donatii pentru procese, poate face un gest de caritate cu acesti catelusi slugarnici si strange ceva si pentru ei!

    • Hai pe bune ?! Chiar crezi prostia pe care o spui ? Adica n-ai voie ca stat suveran sa ai opinii diferite cu privire la politica UE, din care faci parte. Ce bani sunt ai d-lui Verhofstadt ?

    • Andrei2 prostii sunt cea ce debitezi tu, ungaria si polonia pun in pericol UE prin cea ce fac,tari precum Italia,Spania chiar si Romania sunt dependete de acesti bani,nu au decat sa intarzie ,oricum tot se va ajunge la acest proiect cu sau fara bezmeticii astia doi.Cum au scris alti mai sus daca nu vor sa mearga in aceiasi directie cu cei 25 atunci sa paraseasca uniunea si tu te rog sa te muti in ungaria sa-ti dea orban v……

  9. Treaba e in felul urmator ca sa se inteleaga mai bine: un om e in stop cardiorespirator nu ii face resuscitare pt ca nu iti e prieten apropiat Pt bugetu multianual sa spunem ca se pot pune conditii dar pt banii de salvare nu e normal ca acesti bani sa fie conditionati de reguli impuse din mers.

    • Catelus trumpist, ham,ham ce bine gandesti tu!

    • din ce se pare omul nu vrea sa iasa din „cardiorespirator”, i se explica ce trebuie sa faca, toate lumea ii spune ca trebuie sa iasa din situatie, ca nu e bine, el continua cu tigari, cu palinca, cu slanina, sedentarism

      semnalele ca e bolnav sunt de foarte mult timp , si s-au spus de toata lumea, si tu vrei sa se aloce un pat de spital unuia caruia nu ii pasa , in defavoare tuturor celor 20 care respecta regulile

      ca sa se inteleaga mai bine

    • Criza si salvarea nu este ceva prevazut in avans, asa ca totul este „din mers”, nu exista plan anterior.

      Si, de altfel, ce regula le-a fost impusa „din mers”, regula pe care n-ar fi respectat-o oricum? Ce, intentioneaza sa nu respecte, domnia legii?! Pai atunci n-au ce cauta in grupul respectiv, pentru ca acolo sunt doar cei care respecta conditia (asumata de catre toata lumea).

  10. Excelenta idee. In felul asta cele doua state au si mai multa suveranitate. Ceea ce îsi si doresc ! Sa vedem ce vor face cu suveranitatea aia ! O vor vinde Rusiei ? Ok. Dar sa vedem cu ce o „cumpara” Putin !

  11. Oare nu are premierul olandez o soluție ingenioasă și pentru intrarea României în spațiul Schengen, acum că problemele cu statul de drept au fost rezolvate la noi? 🤔

  12. Daca esueaza votul inseamna ca esueaza democratia. Nu poti exclude pe cineva pentru ca nu-ti place votul lui. Daca e un drept al lui atunci lasa-l domnule sa voteze cum vrea. Altfel consecintele respingerii votului democratic se vor vedea mai tirziu. Daca legea a fost facuta astfel incit sa existe veto atunci poate ca a avut un rost sa fie conceputa asa.

    • Mirică
      Probleme este dreptul de veto. Dreptul de veto are de exemplu fiecare stat membru cu drepturi depline în Consiliul de Securitate al ONU.
      Acest drept a fost inclus în legislația Uniunii, în prezumția conform căreia toate statele membre respectă niște criterii, condiții și principii de bază comune. Aceste criterii, condiții și principii au fost aduse la cunoștința statelor care au cerut ( ! ) să fie primiți ( ! ) în Uniune și cărora li s-a acordat și o perioadă de a se conforma criteriilor, condițiilor și principiilor ( acceptate de statul candidat ). |Dreptul de veto îl are fiecare guvern al statului membru. Ar fi numeroase soluții pentru evitarea situațiilor când datorită unui veto nu se poate merge mai departe. Cel mai simplu ar fi, ca în cazul deciziilor în care este nevoie de votul guvernelor să se stabilească o majoritate necesară hotărâtoare, în proporție de ¾ sau chiar 4/5 în unele cazuri ( asemănător dreptului constituțional din unele țări, inclusiv Ungaria ). Numai că adoptarea acestor modificări necesită votul unanim ( ! ) al fiecărui stat membru. Cum credeți că ar vota de exemplu Ungaria sau Polonia ?… Așa e.
      Suntem tentați să uităm că dreptul de veto ar putea fi exersat de orice membru al uniunii, în cazul de față legat de buget, tocmai de statele care contribuie net le constituirea bugetului. Nu au făcut-o. Să mai ținem minte, că Parlamentul Uniunii a aprobat cu majoritate calificată obligativitatea fiecărui stat membru de a se conforma ”statului de drept” ( adică criteriilor, condițiilor și principiilor pe care au declarat că le vor respecta, dacă vor fi primiți în Uniune ).

    • Daddy,
      Poate ca e o greeala dreptul de veto insa trebuie respectata legea de dragul democratiei. Johannis, ca exemplu, putea sa nu respecte timpeniile CCR cind a trimis-o la plimbare pe Kovesi si inca in 100 de alte ocazii. Insa si-a calcat pe inima si a ales respectarea legii chiar daca nu i-a placut. De ce? Pentru a nu se perpetua principiul ca legea e facultativa. Fie ea si o lege strimba. Si am ales sa asteptam pina se va putea schimba legea democratic. Daca noi putem atunci si UE poate atepta momentul prielnic, eventual ceva concesii cum am fost si noi obligati sa facem. Suntem noi mai democratici ca UE? Am avut pierderi sociale imense insa toate astea pentru a salva democratia. A meritat? Vom vedea. Ideea e ca daca vrei democratie, respecti votul si daca nu-ti place.

    • Problema bugetului uniunii trenează de luni de zile, tocmai din cauza faptului că se ține cont de vot. Hai să vedem concret, ce înseamnă : În cazul în care bugetul nu este aprobat ( vorbim de perioada 2021 -2027 ) din cauza vetoului celor două țări, în cel mai bun caz se poate aplica bugetul la nivelul celui existent până acum. În acest caz pică și fondul de 750 miliarde pentru că nu a existat înainte așa ceva. Eu nu mă mir, că se caută tot felul de soluții datorită mizei uriașe. Propunerea lui Guy este legală dar nu se referă decât la cele 750 miliarde. Bugetul este încă în aer.
      Problema cea mai spinoasă, necesitatea asigurării ”statul de drept” – termen generic, care conține elemente concrete, de care se știe din perioada negocierilor la intrare – a fost votată în Parlamentul European cu majoritate calificată**. Această obligație va exista de acum înainte, indiferent dacă votezi bugetul sau nu !
      **Criteriile stabilite în Parlament, sunt mai exigente, decât cele stabilita la început sub girul Germaniei, în Consiliu. Germania a avut o poziție foarte conciliatoare, datorită corporațiilor mari de fabricanți auto care au linii de fabricație în Ungaria și au facilități serioase din partea statului ungar. Tot din acest motiv este încă mebru în PPE partidul lui Orban ( fidesz ).
      Așa, că…mai vedem ))

  13. Grupul de la Visegrad își permite să facă notă discordantă în UE. România nu face parte din această partidă din cauza problemelor de securitate, a vulnerabilității economie (dependență totală și irecuperabilă față de comerțul cu Occidentul), și din este și Ungariei revizioniste. Eu zic că e bine că n-avem puterea sa ne alăturăm grupului de la Visegrad și să facem un adevărat intermarium. Nu știu cine ține în brațe Ungaria și pe Orban dar cred că e momentul să fie presat să-l lase din brațe. UE va supraviețui, criza Covid a venit mănușă! Urmatoarea mănușă, mai puternică este așa zisa criză climatică, o bazaconie, care va fi folosită în scop protecționist. Pe ușa din dos UE se transformă ușoară ușor în federație. O fi rău…o fi bine…Eu zic că pentru pârliții de Români este bine atât economic cât și din punctul de vedere al securității. Visegrad cred că va constata cat de curând că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Pe tru România este o oportunitate dar mă îndoiesc că va fi valorificată…

  14. Voi, băieți, care sunteți împotrivă tot timpul, unde trăiți ? Văd că nu vă pasă de deblocarea situației cauzate de doi derbedei din crâșmă, nu vă pasă nici de cei 80 de miliarde de euroi pe care poate primi România, înseamnă că sunteți niște freelanceri care trăiesc pe picior mare. Qui bono ? Ce câștig aveți voi dacă lucrurile sunt anapoda, tot timpul ? Pentru voi atunci e bine, când e rău ?? Murdară muncă faceți, poate vă dă și spor de rușine. Penibil.

    • Du-te si munceste puturosule. Nu mai astepta bani gratis. Vrei sa sacrifici democratia anulind votul democratic de dragul unei pomeni.

    • Mai opintește-te, Mirică și citește încă odată ce am scris. Nu sunt bun la desen, așa că trebuie să încerci să înțelegi textul. Succes !

  15. Ceea ce nu inteleg unii comentaci este ca daca intri intr-o uniune/asociatie/organizatie/grup respecti regulile pe care te-ai angajat sa le respecti. Altfel esti liber sa parasesti grupul si sa faci ce te duce capul. Iar cand ceri bani cu atat mai mult trebuie sa oferi niste garantii.

  16. Solutii exista destule, usor de aplicat. Nu este nevoie de unanimitate, pentru un program economic, exact cum nu este unanimitate a monedei, a organizarii tarilor (republica, monarhie) etc.
    Si’au tras un mare glonte in picior 😀

  17. Verhofstadt e un extremist stangist care militeaza de mult pentru anularea suveranitatii nationale ale statelor europene si impunerea unui guvern european atotputernic.
    Daca l-ar auzi fondatorii proiectului UE, l-ar repudia fara ezitare.

    • Stingistii extremisti merg chiar mai departe si vor sa parga statele nationale in mai multe state mici. La inceput se va numi federalizarea statelor.

  18. Nu este posibil. Recovery Fund se bazeaza pe datorie comuna. UE se imprumuta peste 300 de miliarde in contul tuturor statelor membre. Atat timp cat Polonia si Ungaria sunt membre UE, Uniunea se imprumuta si in contul lor, deci nu le poate exclude.
    Iar bugetul UE nu poate fi stabilit fără unanimitate, deoarece sunt în joc și banii Ungariei și Poloniei.
    Singura soluție e să renunțe la aberația cu statul de drept. Dacă UE voia să sancționeze Polonia și Ungaria putea să o facă până acum. Dar acum Olanda, Germania, Danemarca etc și Parlamentul European caută să blocheze Recovery Fund pentru ca băncile să dea atacul în Italia și Spania cu împrumuturi și măsuri de austeritate.

  19. sustin 100%, tovarasii Duda si Orban sa inteleaga ca UE nu e moskov, in UE hotii stau la puscarie dar nu in parlamente si presidentii

  20. Politicienii corupti/ anti stat de drept din Ungaria si Polonia ar vrea sa arate degetul din mijloc cu o mana si cu cealalta sa ia banii EU, hehe, ce frustrare cand jigodismul nu functioneaza…
    SUPERBA solutia!

  21. EU trebuie sa devina un stat federal pe modelul Germaniei! Dealtfel toate legile germane ar trebui aplicate pe intreg teritoriul european!
    Astfel diferentele dintre est si vest vor disparea probabil in 40-50 de ani si mai ales cand generatiile din est nascute inainte de ’90 nu vor mai inflenta rezultatul alegerilor!
    Chiar si cei care credem in Europa influenta anilor de comunism din copilarie involuntar isi pune amprenta asupra comportamentului nostru!
    Exemplul cel mai evident este ex-DDR care si acum la 30 de ani de la Reunificare inca are mentalitate estica iar diferenta de nivel de trai este evidenta!
    Din pacate „blühende Landschaften” nu exista nici acum dupa 30 de ani!

  22. Tot partidul lui Guy asta are 7%. Tara lui e un desen pe harta. Din cat de laudat e, inteleg ca circumscriptia lui se numeste Bundesnachrichtendienst.

  23. Foarte buna solutia!

  24. Rămâne de văzut câți din banii ăștia vor fi îndesați în lagăreleVenezuelei via nationalism .Măgărie de nationalist mizerabil.

  25. Deci, vorbim de articolul 7! Nici macar Romania nu e atat de jos cu toate ca e la limita!