G4Media.ro

Soluțiile propuse de Expert Forum pentru organizarea alegerilor de anul acesta: Votul…

Soluțiile propuse de Expert Forum pentru organizarea alegerilor de anul acesta: Votul în secţii să rămână principala metodă, se poate extinde pe mai multe zile

Expert Forum (EFOR) propune o listă de soluţii pentru a ajuta autorităţile electorale şi Guvernul să organizeze alegerile din 2020, în condiţii de pandemie, predictibilitatea şi stabilitatea fiind principii care trebuie să rămână la baza procesului, votul în secţii să rămână principala metodă şi se poate extinde pe mai multe zile.

„Chiar dacă nu ştim data alegerilor şi nici evoluţia epidemiologică a infecţiilor COVID 19, trebuie să pregătim scenarii şi soluţii concrete cât mai rapid. Organizarea alegerilor trebuie să rezulte dintr-un proces de consultare publică şi să nu afecteze drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Este clar că nu numai votarea în ziua alegerilor trebuie regândită, ci întregul procesul electoral. Pandemia şi urmările sale vor afecta cu siguranţă modul în care se vor depune candidaturile, cum se va desfăşura şi finanţa campania electorală sau cum se va asigura observarea alegerilor”, se arată într-un comunicat EFOR transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit recomandărilor, modificările legislative legate de drepturile alegătorilor nu trebuie realizate prin ordonanţă de urgenţă, partidele politice trebuie să îşi asume rapid decizii, iar autorităţile implicate să elaboreze planuri şi scenarii pentru organizarea tehnică a procesului electoral.

„Nu trebuie introduse reforme semnificative şi nici metode de vot noi fără a fi testate prealabil (vot electronic, vot prin corespondenţă extins la toţi alegătorii). Votul trebuie să asigure siguranţa tuturor celor implicaţi. Etape precum strângerea de semnături de susţinere, consultarea listelor electorale, pregătirea membrilor administraţiei electorale, centralizarea rezultatelor trebuie să se realizeze cât mai mult prin metode online şi instrumente electronice. Metodele de vot folosite nu trebuie să creeze avantaje sau dezavantaje unei anumite categorii de votanţi sau unui competitor electoral. Procesul electoral trebuie să asigure participarea unui număr cât mai mare de votanţi şi să fie cât mai incluziv. Rezultatele alegerilor locale trebuie să ofere reprezentantivitate, care poate fi afectată de sistemul electoral majoritar cu un tur de scrutin şi de o posibilă prezenţă mai scăzută cauzată de pandemie”, susţine EFOR.

Alte recomandări vizează informarea constantă a alegătorilor şi a administraţiei electorale privind noile măsuri şi modul de prevenire a infectării cu COVID 19, menţinerea unui proces electoral competitiv printr-un acces acces echitabil al competitorilor la radio/TV în condiţii mai facile decât în condiţii normale şi prin alocarea de sume mai mari pentru transmiterea mesajelor prin mass media şi online.

„Regulile pentru afişaj outdoor trebuie relaxate. Finanţarea partidelor şi a campaniei trebuie să rămână transparentă şi să se continue implementarea recomandărilor organizaţiilor internaţionale”, evidenţiază EFOR.

Referitor la votul în secţii, EFOR subliniază că aceasta trebuie să rămâne principala metodă de votare şi ar putea fi extinsă pe mai multe zile, prin asigurarea unor măsuri de igienizare, respectarea distanţării sociale, creşterea numărului de secţii de votare, stabilirea de intervale preferenţiale pentru categoriile vulnerabile şi a unor măsuri suplimentare (inclusiv vot prin corespondenţă) pentru persoanele cu dizabilităţi, internate, carantinate, în izolare sau din închisori.

„Transparenţa procesului este esenţială, astfel că trebuie simplificată procedura de acreditare a observatorilor şi asigurate condiţii de siguranţă pentru prezenţa acestora şi a altor persoane acreditate în secţiile de votare”, suţine EFOR.

EFOR a organizat o dezbatere online pe 13 mai, în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems (IFES) şi CEELI Institute Praga, cu peste 50 de experţi, autorităţile electorale din România (AEP) şi Republica Moldova (CEC) şi alte instituţii implicate în organizarea alegerilor (Ministerul Afacerilor Externe, Poşta Română, Institutul de Statistică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Secretariatul General al Guvernului şi altele), ambasade, reprezentanţi ai Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR).

Foto: Septimius Pârvu, reprezentant Expert Forum. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „Nu trebuie introduse reforme semnificative şi nici metode de vot noi fără a fi testate prealabil (vot electronic, vot prin corespondenţă extins la toţi alegătorii)”
    Vorbe goale.. Ce inseamna a fi testat in prealabil? Cu argumentul nu introducem pentru ca nu s-a mai folosit pana acum, nu vom introduce evident, niciodata.
    Votul prin corespondenta chiar a fost testat la un scrutin general si are risc 0 de infectie. E ideal, ca reduce aglomerarea sectiilor si acum va fi oricum doar singur tur.

    • In acest moment este imposibil sa introducem votul prin corespondenta la locale. Din motive tehnice, de capacitate si de timp. Introducerea la parlamentare este mai realista. La locale nici macar pentru categorii limitate de alegatori (bolnavi, internati, in inchisori etc) nu este sigura ca poate fi introdus.

  2. PNL fura doar pentru ei asa ca vrem sa se intoarca PSD sa furam si noi pe linga el

  3. Mi se pare buna propunerea ca scrutinul electoral sa se desfasoare pe ddurata mai multor zile ! Trei nu suna rau !