G4Media.ro

Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai…

Sursa foto: European Parliament / Eric VIDAL

Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 (studiu)

Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu realizat de Institutul Economic German (IW), consultat de agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit acestui studiu, care va fi publicat vineri în mod oficial, numărul şomerilor din cea mai mare economie europeană ar urma să crească în acest an până la 2,8 milioane, cel mai ridicat nivel de după 2015.

Cu toate acestea, cifra din acest an este cu mult sub vârful atins în anul 2005, când aproape 4,9 milioane de persoane nu aveau un loc de muncă şi Germania era considerată „bolnavul Europei”.

„Anul trecut, piaţa muncii a fost destul de stabilă, în pofida recesiunii. Însă în acest an vom resimţi mai acut consecinţele crizei economice”, a declarat Holger Schaefer, expert pe piaţa muncii în cadrul IW.

Conform acestuia, planurile de angajări ale companiilor „nu indică nicio creştere pentru restul anului”. În plus „numărul noilor locuri de muncă vacante înregistrate în luna martie a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani”, spune Holger Schaefer.

Datele IW arată că rata şomajului în Germania ar urma să urce până la 6% în acest an.

Alte mari institute economice din Germania se aşteaptă la o rată a şomajului de 5,8% în acest an, care va scădea până la 5,5% anul viitor. În perspectivele lor economice de primăvară, pe care le-au pregătit pentru Guvenul de la Berlin, aceste importante institute economice prognozează că puţin sub 2,7 milioane de germani nu vor avea un loc de muncă în 2024.

Economia germană s-a contractat cu 0,3% în 2023. În pofida scăderii, numărul persoanelor angajate a crescut cu 340.000, sau 0,7%.

Experţii de la IW sunt de părere că această creştere a gradului de ocupare se datorează faptului că firmele au tendinţa să păstreze muncitorii calificaţi chiar dacă nu au să le dea suficient de lucru, de teamă că în viitor se vor confrunta cu o criză a mâinii de lucru ca urmare a schimbărilor demografice. Însă, companiile pot face asta doar pentru o perioadă scurtă de timp.

„Pe măsură ce perioada de slăbiciune se prelungeşte, este din ce în ce mai probabil ca nivelul angajaţilor să fie ajustat. Declinul permanent al productivităţii va submina competitivitatea companiilor”, subliniază Schaefer.

Guvernul german şi-a îmbunătăţit, miercuri, prognoza de creştere pentru acest an, de la 0,2% până la 0,3%, şi în paralel şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie, cu 0,4 puncte procentuale. Pentru 2025, noile prognoze ale Guvernului german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1%.

Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei cu 0,3%, atât pentru 2024, cât şi pentru 2025, prognozând că prima economie europeană va înregistra un avans de 0,2% în acest an şi unul de 1,3% anul următor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează