G4Media.ro

Şomajul în rândul absolvenților de facultate din China atinge un nivel record:…

Sursa foto: Unsplash / Nuno Alberto

Şomajul în rândul absolvenților de facultate din China atinge un nivel record: „Există o nealiniere între cererea şi oferta de muncitori cu înaltă calificare”

Pe măsură ce şomajul în rândul tinerilor din China creşte la un nivel record, absolvenţii de facultate sunt prinşi într-o furtună perfectă, unii fiind nevoiţi să-şi asume locuri de muncă prost plătite sau să se mulţumească cu locuri de muncă sub nivelul lor de calificare, relatează CNBC, citată de News.ro.

Datele oficiale arată că şomajul urban în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani din China a atins un record de 20,4% în aprilie, fiind de aproximativ patru ori mai mare decât rata şomajului în timp ce milioane de studenţi vor absolvi anul acesta.

”Această bulă a facultăţilor se sparge în sfârşit. Extinderea învăţământului universitar la sfârşitul anilor 1990 a creat acest aflux uriaş de absolvenţi de facultate, dar există o nealiniere între cererea şi oferta de muncitori cu înaltă calificare. Economia nu a ajuns din urmă”, a spus Yao Lu, profesor de sociologie la Universitatea Columbia din New York.

Flagelul subocupării este o altă problemă cu care trebuie să se confrunte tinerii şi factorii de decizie politică chinezi.

Într-o lucrare scrisă de Lu împreună cu Xiaogang Li, profesor la Universitatea Xi’an Jiaotong, profesorii au estimat că cel puţin un alt sfert dintre absolvenţii de facultate din China sunt subangajaţi, pe lângă rata în creştere a şomajului în rândul tinerilor.

”Din ce în ce mai mult, absolvenţii de facultate ocupă poziţii care nu sunt proporţionale cu pregătirea şi acreditările lor pentru a evita şomajul”, a spus Lu pentru CNBC.

Subocuparea are loc atunci când oamenii se mulţumesc cu locuri de muncă slab calificate sau slab plătite sau, uneori, muncă cu fracţiune de normă, deoarece nu reuşesc să găsească locuri de muncă cu normă întreagă care să se potrivească cu competenţele lor.

”Acestea sunt locurile de muncă care sunt ocupate în principal de cei care nu au studii universitare”, a adăugat Lu.

Efectele absolvirii într-un moment economic dificil au fost bine documentate în alte societăţi.

Cercetările de la Universitatea Stanford arată că absolvenţii de facultate care îşi încep viaţa profesională în timpul unei recesiuni sau unei perioade de recesiune economică câştigă mai puţin timp de cel puţin 10 până la 15 ani decât cei care absolvă în perioadele de prosperitate.

Datele Biroului de Statistică din China arată că 6 milioane din cele 96 de milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani din forţa de muncă urbană sunt în prezent şomeri.

Din această cifră, Goldman Sachs estimează că există acum 3 milioane de tineri şomeri din mediul urban în comparaţie cu perioada de dinaintea pandemiei de Covid-19.

Acest lucru va urgenta necesitatea ca guvernul chinez să acţioneze.

”Scăderea perspectivelor de angajare ar putea genera inevitabil nemulţumirea tinerilor, iar un eşec perceput de a le asigura bunăstarea materială ar putea deranja contractul social pe care Partidul Comunist îl are cu oamenii din China”, a declarat Shehzad Qazi, director general la China Beige Book.

Având în vedere că îmbătrânirea şi scăderea populaţiei Chinei vor reduce populaţia activă din punct de vedere economic, impactul şomajului în rândul tinerilor şi al subocupării ”ar putea avea ramificaţii foarte negative pentru economie”, a declarat Lu.

Deşi China nu este singura societate din lume afectată de şomaj cu două cifre în rândul tinerilor, puţine alte ţări se confruntă cu amploarea problemei Chinei, potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...