
Somnul insuficient crește riscul de apariție a bolii Alzheimer, arată un studiu
Un nou studiu a descoperit că a nu petrece suficient timp în cele două stadii profunde ale somnului – somnul cu unde lente și somnul cu mișcări oculare rapide sau REM – poate grăbi deteriorarea unor părți ale creierului asociate cu boala Alzheimer, scrie CNN.
Deficitele de somn cu unde lente și REM par să micșoreze părți ale creierului cunoscute ca fiind indicatori timpurii ai deteriorării cognitive și ai bolii Alzheimer, a declarat autorul principal al studiului, Gawon Cho, asociat postdoctoral în medicină internă la Yale School of Medicine din New Haven, statul american Connecticut.
„Am constatat că volumul unei părți a creierului numită regiunea parietală inferioară s-a micșorat la persoanele cu somn lent și REM inadecvat”, a spus Cho. „Această parte a creierului sintetizează informațiile senzoriale, inclusiv informațiile vizuo-spațiale, astfel încât are sens ca aceasta să prezinte neurodegenerare la începutul bolii”, a explicat cercetătorul.
Neurologul specializat în prevenție dr. Richard Issacson, care a înființat una dintre primele clinici de prevenire a Alzheimer în Statele Unite, a declarat într-un e-mail că experiența sa clinică în tratarea adulților cu risc de Alzheimer susține concluziile studiului.
Potrivit unui nou studiu, lipsa somnului profund, în care creierul curăță toxinele și sortează amintirile, poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer.
„Am descoperit, de asemenea, că dinamica somnului profund prezice funcția cognitivă, deci între aceasta și volumul creierului este o conexiune clară”, a declarat Issacson, care este director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida. El nu a fost implicat în studiu.
Ce se întâmplă în creier în timpul somnului profund
În timpul somnului profund, creierul elimină toxinele și celulele moarte, în timp ce repară și reface organismul pentru ziua următoare. În timp ce visăm în timpul somnului REM, creierul este ocupat cu procesarea emoțiilor, consolidarea amintirilor și absorbția de noi informații. Este logic că un somn profund și REM de calitate este esențial pentru capacitatea noastră de a funcționa.
Adulții au nevoie de aproximativ șapte până la opt ore de somn pentru a fi sănătoși, în timp ce adolescenții și copiii mici au nevoie de mult mai mult. Cu toate acestea, datele arată că mai mult de 1 din 3 adulți americani nu dorm suficient, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Experții spun că majoritatea adulților ar trebui să petreacă între 20% și 25% din noapte în somn profund, iar același lucru este valabil și pentru somnul REM. Adulții în vârstă au nevoie de mai puțin, în timp ce bebelușii au nevoie de mult mai mult – de fapt, bebelușii pot petrece aproximativ 50% din somnul lor în REM.
Pentru a înrăutăți lucrurile, stadiile profunde ale somnului scad pe măsură ce îmbătrânești, a spus Cho.
Putem obține mai mult somn profund?
Somnul profund tinde să apară imediat după ce adormim, în timp ce somnul REM apare mai târziu în noapte, spre dimineață. Prin urmare, dacă vă culcați târziu și vă treziți devreme, vă reduceți șansele de a petrece suficient timp în unul sau ambele stadii.
„Cu cât stați mai mult în pat, cu atât o persoană doarme mai mult și, în general, cu cât o persoană doarme mai mult, cu atât va avea mai mult somn REM și profund”, a spus Isaacson.
Cu toate acestea, trebuie să faceți mai mult decât să stați mai mult în pat – de asemenea, trebuie să aveți un somn neîntrerupt și odihnitor în mod regulat, spun experții. Dacă faceți acest lucru, există o răsplată suplimentară – un studiu din februarie 2023 a constatat că obiceiurile bune de somn adaugă aproape cinci ani la speranța de viață a unui bărbat și aproape 2,5 ani la viața unei femei.
Totuși, pentru a realiza acest lucru, nu vă puteți trezi în timpul nopții sau nu puteți avea probleme cu adormirea de mai mult de două ori pe săptămână, conform studiului. De asemenea, trebuie să te simți bine odihnit cel puțin cinci zile pe săptămână când te trezești. Și, în cele din urmă, nu puteți folosi medicamente pentru somn pentru a obține somnul bun.
Dar nu vă pierdeți speranța. Vestea bună este că vă puteți antrena cu ușurință creierul pentru a dormi mai bine urmând ceea ce se numește „igiena somnului”. Este important să vă culcați la aceeași oră în majoritatea nopților și să vă treziți la aceeași oră în majoritatea dimineților – chiar și în weekenduri și sărbători.
Asigurați-vă că mediul în care dormiți este optim – mai rece și mai întunecat este mai bine – și blocați zgomotul sau încercați un aparat de blocare a sunetelor. Evitați băutura înainte de culcare – poate părea că adormiți mai ușor, dar atunci când ficatul dumneavoastră termină de metabolizat alcoolul la ora 3 dimineața, corpul se va trezi, spun experții.
Stabiliți o rutină de somn, fără lumini albastre sau distrageri, cu cel puțin o oră înainte de culcare. Încercați meditația, yoga, tai chi, băi calde – orice vă relaxează este excelent.
„Cum îți faci somnul mai bun? Cred că oamenii chiar trebuie să facă partea lor pentru a-și îmbunătăți propriul somn”, a spus Cho. „Nu există un medicament care să îmbunătățească somnul în general”, este concluzia expertului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.