Somnul neregulat poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, arată un studiu
Dormitul și trezitul la ore diferite sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și pentru persoanele care dorm perioada recomandată de somn, potrivit unei noi cercetări, potrivit CNN.
În timp ce majoritatea cercetărilor anterioare au măsurat impactul duratei somnului asupra sănătății umane, se cunosc mai puține despre efectele modificărilor ciclului de somn, au afirmat cercetătorii într-o declarație publicată marți.
Pentru a aborda acest aspect, timp de șapte zile, oamenii de știință au urmărit datele privind activitatea a 72.269 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care nu au suferit niciodată un eveniment cardiovascular advers major.
Ei au calculat scorul indicelui de regularitate a somnului (SRI) al fiecărei persoane, scorurile mai mari denotând un somn mai regulat.
Echipa a urmărit apoi incidentele de deces cardiovascular, atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral timp de opt ani și a constatat că persoanele cu somn neregulat aveau cu 26% mai multe șanse de a suferi unul dintre aceste evenimente decât cele cu un ciclu de somn regulat. Prin somn neregulat se înțeleg variațiile în timpul în care o persoană se culcă și se trezește.
Calculul de 26% ia în considerare și o serie de factori, inclusiv vârsta, activitatea fizică, consumul de alcool și fumatul, care ar fi putut influența constatările. Cu toate acestea, a fost un studiu observațional și, ca atare, poate stabili doar o legătură, mai degrabă decât cauză și efect: nu putem ști sigur dacă tiparele de somn neregulate au cauzat creșterea riscului.
Regularitatea somnului este mai importantă decât durata lui
Cercetătorii au observat, de asemenea, că cei cu un scor SRI mai mare (cei care dorm mai regulat) aveau mai multe șanse să beneficieze de recomandarea zilnică de șapte până la nouă ore de somn pe noapte pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și de șapte până la opt ore pentru cei cu vârste de peste 65 de ani, 61% dintre cei care dorm regulat făcând acest lucru, comparativ cu 48% dintre cei care dorm neregulat.
Dar chiar și cei care dormeau neregulat și care aveau perioada de somn recomandată prezentau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular major.
„Rezultatele noastre sugerează că regularitatea somnului poate fi mai relevantă decât durata suficientă a somnului”, se arată în studiu.
Autorul principal al studiului, Jean Pierre Chaput, profesor în pediatrie la Universitatea din Ottawa din Canada, a declarat pentru CNN că „un număr tot mai mare de cercetări sugerează că neregularitatea somnului poate fi un predictor mai puternic al riscului de mortalitate decât somnul insuficient”.
În ceea ce privește reducerea riscului de evenimente cardiovasculare, Chaput a subliniat faptul că hipertensiunea arterială este un factor de risc principal.
„Cititorii ar trebui să prioritizeze șapte până la nouă ore de somn consistent și odihnitor pe noapte, deoarece somnul insuficient poate contribui la hipertensiunea arterială”, a spus el.
Modelele de somn consecvente îmbunătățesc calitatea acestuia
„Orele de culcare și de trezire nu trebuie să fie exact aceleași în fiecare zi, dar cel mai bine este să le păstrați la 30-60 de minute de programul obișnuit pentru a susține ritmul circadian natural al organismului”, a adăugat Chaput.
„Variațiile mici sunt în regulă, dar modelele de somn consecvente îmbunătățesc calitatea somnului, stimulează starea de spirit și funcția cognitivă și scad riscul de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul”, a spus el.
Chaput a avertizat, de asemenea, împotriva dependenței de recuperarea somnului la sfârșit de săptămână.
„Este posibil să recuperați ceva somn dormind mai mult în weekend, dar acest lucru nu anulează complet efectele negative ale privării cronice de somn în timpul săptămânii de lucru”, a spus el.
„În timp ce somnul suplimentar din weekend poate îmbunătăți temporar starea de spirit și funcția cognitivă, modelele neregulate de somn pot perturba ritmul circadian al organismului și pot duce la riscuri pentru sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă”, a adăugat Chaput, care elaborează în prezent orientări privind somnul sănătos în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.
„Cred că este un următor pas crucial pentru a ne asigura că somnul este apreciat ca o componentă esențială a bunăstării, mai degrabă decât respins ca o pierdere de timp în societatea noastră”, a spus el.
Naveed Sattar, profesor de medicină cardiometabolică la Universitatea din Glasgow, Scoția, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că, deși există asociații între ciclul de somn și sănătatea cardiovasculară, studiul a folosit un limbaj „prea cauzal”.
Alți factori din viața oamenilor care i-au determinat să aibă modele diferite de somn, cum ar fi consumul de alcool târziu în noapte, ar putea fi responsabili pentru rezultatele negative asupra sănătății, mai degrabă decât ciclul de somn în sine, a declarat el joi pentru CNN.
„Este foarte greu de spus”, a spus Attar, adăugând că el «ar fi precaut în atribuirea cauzalității aici».
Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank