Sonda chineză Chang’e 6 a decolat de pe Lună cu mostre de pe partea ascunsă a satelitului
Modulul de ascensiune „al sondei chineze Chang’e-6 a decolat marți dimineață de pe suprafața Lunii transportând eșantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o performanță fără precedent în istoria explorării lunare de către oameni”, a anunțat agenția oficială China Nouă, citând Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA), potrivit Le Figaro.
Chang’e 6 a aterizat duminică în imensul bazin South Pole-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, situat pe partea ascunsă a Lunii, potrivit administrației spațiale. Misiunea sondei, programată să dureze 53 de zile, a început în 3 mai, având ca obiectiv principal colectarea de eșantioane. Pentru a face acest lucru, ea dispune de un burghiu pentru a colecta mostre de sub suprafață și de un braț pentru a lua material direct de la suprafață. După ce a reușit să colecteze eșantioane, „un steag național chinezesc purtat de modulul de aterizare a fost desfășurat pentru prima dată pe partea ascunsă a Lunii”, a relatat China Nouă.
China’s Chang’e 6 mission has completed the most important part of its lunar adventure as its sample-loaded ascender lifted off from the moon’s far side on Tuesday morning. #space #moon https://t.co/UzisIt5buZ pic.twitter.com/BtYRkwYC76
— China Daily (@ChinaDaily) June 4, 2024
Oamenii de știință consideră că partea ascunsă a Lunii – numită astfel pentru că este invizibilă de pe Pământ și nu pentru că nu prinde niciodată razele Soarelui – este foarte promițătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxuri de lavă străvechi decât cele de pe partea vizibilă. Probele prelevate de pe partea îndepărtată ar putea oferi o mai bună înțelegere a modului în care s-a format satelitul natural al Pământului.
CNSA nu a oferit informații detaliate despre restul misiunii. Dar, potrivit site-urilor de specialitate, eșantioanele ar trebui să rămână pe orbita lunară timp de câteva săptămâni înainte de a începe întoarcerea pe Pământ în jurul datei de 25 iunie.
Beijingul speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030
Misiunea Chang’e 6 face parte din ambițiosul program lunar al Chinei. Printre realizările sale majore, aceasta a reușit să aselenizeze cu succes o navă spațială pe partea îndepărtată a Lunii în 2019 – o premieră mondială. În 2020, a adus, de asemenea, mostre lunare de pe partea vizibilă a Lunii, o premieră pentru orice țară de peste 40 de ani. China speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030. De asemenea, intenționează să construiască o bază lunară.
China și-a dezvoltat considerabil programele spațiale sub președinția lui Xi Jinping, injectând miliarde de dolari în acest sector pentru a recupera decalajul față de liderii americani și ruși. Ea a înregistrat deja o serie de succese, printre care construcția stației spațiale Tiangong („Palatul Celest”), în care a fost trimis în aprilie un nou echipaj de trei astronauți.
Statele Unite acuză programul spațial chinezesc că ascunde obiective militare și că urmărește să asigure dominația Beijingului asupra spațiului. Washingtonul intenționează să trimită astronauți pe Lună până în 2026 cu misiunea sa Artemis 3.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank