SONDAJ: 46,8% dintre moldoveni consideră că este puțin sau deloc probabil să izbucnească un conflict real în Ucraina / 43,1% spun că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră în cazul unui conflict
Aproape jumătate dintre moldoveni (46,8%) consideră că este puțin sau deloc probabil să izbucnească un conflict real în Ucraina, iar 43% spun că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră în cazul unui conflict, indică rezultatele Barometrului „Republica Moldova și România, în contextul regional”, realizat Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și IDIS Viitorul, în baza sondajului național realizat de CBS-AXA.
- Sondajul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, pe un eșantion de 1.134 de persoane cu vârste de peste 18 ani, din Republica Moldova (cu excepția regiunii din stânga Nistrului), folosind metoda CAPI (prin telefon).
Astfel, întrebați cât de probabil este că se va ajunge la un conflict real în Ucraina, aflată sub amenințarea unei invazii ruse, 29% dintre au spus că este „probabil”, 27,2% au răspuns „puțin probabil”, 19,6 % „deloc probabil”, iar 8,9% „foarte probabil”.
De asemenea, în cazul declanșării unui război între Rusia și Ucraina, 43,1% dintre moldoveni consideră că cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova este să rămână neutră în continuare, 22,6% cred că ar trebui ca Rep. Moldova să se alieze cu Federația Rusă, 12,5% cu România, iar 8% cu NATO.
Aproape 20% dintre moldoveni consideră că, dacă Republica Moldova s-ar afla în situația Ucrainei, ar primi cel mai mult ajutor militar în mod prioritar de la România, urmată de Uniunea Europeană (11,6%) și NATO (10,4%).
Aproape jumătate dintre moldoveni (49,6%) susțin că ar vota împotriva unirii Republicii Moldova cu România, iar 39,3% dintre respondenți consideră că relațiile dintre România și Republica Moldova sunt „destul de bune”, 36,1% spun că sunt „nici bune, nici rele”, iar 8,6% au răspuns că sunt „foarte bune”, comparativ cu 4,8% care au afirmat că sunt „destul de rele” și 2,3% care au opinat că sunt „foarte rele”.
În același timp, 36,2% dintre moldoveni spun că relațiile dintre România și Republica Moldova trebuie să evolueze spre „cooperare intensificată, dar păstrarea independenței Rep. Moldova ca stat european”, iar 15,6% au afirmat că își doresc ca relațiile să evolueze spre „unirea cu România, însemnând integrarea deplină a RM în România sub o singură administrație”.
Sursa foto: Președinția Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii