G4Media.ro

Sondaj: 79% dintre români vor ca UE să aibă mai multe competențe…

Foto: Comisia Europeană

Sondaj: 79% dintre români vor ca UE să aibă mai multe competențe în rezolvarea crizelor sanitare. Românii, fruntași în UE la acest capitol

UE ar trebui să aibă mai multe competențe pentru a face față crizelor precum pandemia de coronavirus, potrivit cetățenilor europeni intervievați pentru un studiu comandat de Parlamentul European. La sfârșitul lunii aprilie 2020, aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc un rol mai important al UE în abordarea unor astfel de crize.

Românii sunt fruntași la acest capitol, 79% dintre respondenți dorind un rol mai mare al Uniunii Europene (doar portughezii cu 87% și irlandezii, cu 81%, ne întrec). Printre cei mai refractari la creșterea rolului UE în crizele sanitare se numără croații, suedezii și cehii.

În paralel însă, aproape șase din zece respondenți nu sunt mulțumiți de nivelul desolidaritate între statele membre ale UE în timpul pandemiei. Deși 74% dintre respondenți au auzit despre măsurile sau acțiunile inițiate de UE pentru a răspunde la efectele pandemiei, numai 42% dintre aceștia sunt mulțumiți de aceste măsuri până în prezent.

Instrumente comune. Aproximativ două treimi dintre respondenți (69%) sunt de acord că „UE ar trebui să aibă mai multe competențe pentru a face față crizelor precum pandemia de coronavirus”. Mai puțin de un sfert dintre respondenți (22%) nu sunt de acord cu această afirmație. Cel mai ridicat nivel de susținere a acestui aspect se regăsește în Portugalia și Irlanda, iar cel mai mic în Cehia și Suedia.

Ca răspuns la pandemie, cetățenii europeni ar fi dorit ca UE să se concentreze în primul rând pe asigurarea unor materiale medicale suficiente pentru toate statele membre ale UE, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre și pe îmbunătățirea cooperării științifice între statele membre.

Nou impuls dat solidarității europene. Acest apel puternic pentru mai multe competențe ale UE și pentru un răspuns mai bine coordonat la nivelul Uniunii este remarcat în același timp cu nemulțumirea exprimată de majoritatea respondenților în ceea ce privește nivelul desolidaritate dintre statele membre ale UE în combaterea pandemiei de coronavirus: 57% sunt nemulțumiți de situația actuală, inclusiv 22% care nu sunt „deloc” mulțumiți. Doar o treime din respondenți (34%) sunt mulțumiți, cel mai ridicat sprijin fiind înregistrat în Irlanda, Danemarca, Olanda și Portugalia. Respondenții din Italia, Spania și Grecia sunt printre cei mai nemulțumiți, urmați de cetățenii din Austria, Belgia și Suedia.

Măsurile UE. Trei din patru respondenți din toate țările care au participat la sondaj afirmă că au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile UE de răspuns la pandemia de coronavirus, o treime dintre respondenți (33%) cunoscând, de asemenea, care sunt aceste măsuri. În același timp, aproximativ jumătate (52%) dintre cei care cunosc inițiativele UE în această criză declară că nu sunt mulțumiți de măsurile luate până în prezent. Numai 42% sunt satisfăcuți, majoritatea acestora fiind din Irlanda, Olanda, Danemarca și Finlanda. Nivelul de nemulțumire este cel mai ridicat în Italia, Spania și Grecia, și destul de ridicat în Austria și Bulgaria.

Dificultăți financiare personale. O majoritate clară a respondenților (58%) au afirmat în sondaj că au întâmpinat dificultăți financiare în viața lor personală încă de la începutul pandemiei. Problemele includ pierderea de venituri (30%), șomajul sau șomajul parțial (23%), utilizarea economiilor personale mai devreme decât se planificase (21%), dificultățile de plată a chiriei, a facturilor sau a împrumuturilor bancare (14%), precum și dificultățile în ceea ce privește procurarea unor mese corespunzătoare și de calitate (9%). Unul din zece respondenți a declarat că a trebuit să solicite ajutor financiar din partea familiei sau a prietenilor, în timp ce 3% dintre respondenți au intrat în faliment.

În general, respondenții din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania au întâmpinat cele mai serioase probleme financiare, în timp ce respondenții din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda și Austria au raportat cele mai puține probleme. În aceste țări, mai mult de jumătate dintre respondenți nu s-au confruntat cu niciuna dintre aceste probleme financiare: 66% în Danemarca, 57% în OIanda, 54% în Finlanda și 53% în Suedia.

Context. Sondajul a fost efectuat online, de către Kantar, între 23 aprilie și 1 mai 2020, pe un eșantion de 21,804 de respondenți din 21 state membre ale UE (nu au fost incluse: Lituania, Estonia, Letonia, Cipru, Malta și Luxemburg). Sondajul s-a limitat la respondenți cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani (16-54 în Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia). Reprezentativitatea la nivel național este asigurată prin cote în funcție de gen, vârstă și regiune. Rezultatele medii totale sunt ponderate în funcție de mărimea populației din fiecare țară care face obiectul anchetei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Da unde ia gasit pe aia care ii chestioneaza

  2. adica romanii sunt primii care nu au incredere in sistemul sanitar national si ar dori ca UE sa ne stearga la spate in acest domeniu

  3. UE ar trebui sa se ocupe de mult mai multe, principala prioritate fiind evidenta cheltuirii fondurilor lor la sange, prea mult s-a furat.

  4. e o mica nuanta intre ce lasa titlul sa se inteleaga si ce considera de fapt oamenii. Competentele alea ale UE, dorite de cetateni sunt de fapt complementare celor nationale ca sa nu zic ca tin de decizia acestor state:
    – stocuri comune (pe banii statelor sau direct din buget?)
    – inevstitii in cercetare (ok, competenta asta exista deja, fonduri pentru investitii in cercetare)
    – sprijin financiar (aici e buba – dupa cum se vede exsiat niste Frugal Four care se dau gica-contra in permanenta; apoi, mai pare si CC Germana etc. . E o iluzie un sprijin financiar coordonat fara acordul si concursul a 100% din state)
    Si pe de alta pare, iar apare un sondaj care intreaba chestii neclare – ce inseamna competenta? putere supra statala? simpla ghidare? coordonare umar la umar cu statele? e permanenta? e doar ocazionala?
    Pare un sondaj aparut asa, ca sa nu para si Bruxelles ca a fost cam pe langa subiect o buna bucata din pandemie pana s-a mai trezit un pic.

    • Adica , pentru cei care se fac ca nu pricep ce inseamna sondajul si anume cum el vrea sa zicasi sa arate sprijinul urias ce il are UE in mai toate tarile europene componente si care creste zi la zi . Raspunsul ar fi fost acelasi indiferent de intrebarea sau intrebarile puse . Aceste cuvinte si pentru excamotorii de intelegere ce se pacalesc singuri crezind ca pacalesc pe altii . Asta e situatia si chiar daca ii doare pe unii le trece intre timp .

  5. Adica, atunci cind vine vreo epidemie din asta, cei mai multi dintre romani vor si ei sa fie ca-n Italia, Spania, Franta, chiar si ca-n Germania, au vazut ei ca s-au descurcat bine baietii aia.

    • Te-ai prins ,mai ceva ca laptele dorna expirat . Chiar daca inghititul pastielei de ris este groi tot nu ai ce face .

  6. Romanul vrea sa ii se faca d’a’gata, stand cu mana-n cur. In Romania exista o singura solutie: USR.

  7. De la niste lachei la ce sa te astepti?