SONDAJ 83% dintre români se consideră persoane religioase / 72% spun că vaccinarea nu este împotriva credinței / 67% afirmă că educația religioasă în școli este necesară / 55% nu ar vota un politician ateu
Peste 80 la sută (83%) dintre români se consideră sigur sau mai degrabă persoane religioase, potrivit ultimului sondaj „Barometrul Vieții Religioase”, transmite Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din România( LARICS).
De asemenea, 72% spun că vaccinarea anti-COVID-19 nu este împotriva credinței/ religiei, iar 42,8% dintre români, întrebați dacă sunt de acord cu vaccinarea, au răspuns cu „categoric da” și 17,6% „mai degrabă da” (în total peste 60%).
Dacă vorbim despre declararea credinței în Dumnezeu, cifrele sunt mai mari decât la religiozitate. Aproape 90% din publicul nostru a răspuns „Da” la întrebarea privind credința în Dumnezeu, cifra fiind aproape neschimbată față de anul trecut.
53-54% din public se roagă zilnic sau aproape zilnic și 23% dintre subiecți spun că merg la biserică săptămânal sau mai des. 67% dintre români spun că educația religioasă în școli este necesară (anul trecut, cifra era de 72%).
Întrebați cum consideră că este poporul român astăzi, din punct de vedere al religiei, 40% au răspuns că românii sunt mai puțin credincioși acum decât în perioada comunistă.
De asemenea, 50,3% au afirmat că biserica este prezentată mai degrabă negativ în presă, iar 55% au spus că nu vor vota un politician care se declară public ateu.
Metodologia sondajului
- Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI).
- Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 03 decembrie – 14 decembrie 2021.
- Volumul eșantionului a fost de 1001 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârstade18 ani și peste 18 ani.
- Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%.
- Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic.
- Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic.
- Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București.
- Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii