G4Media.ro

SONDAJ 83% dintre români se consideră persoane religioase / 72% spun că…

Sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

SONDAJ 83% dintre români se consideră persoane religioase / 72% spun că vaccinarea nu este împotriva credinței / 67% afirmă că educația religioasă în școli este necesară / 55% nu ar vota un politician ateu

Peste 80 la sută (83%) dintre români se consideră sigur sau mai degrabă persoane religioase, potrivit ultimului sondaj „Barometrul Vieții Religioase”, transmite Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din România( LARICS).

De asemenea, 72% spun că vaccinarea anti-COVID-19 nu este împotriva credinței/ religiei, iar 42,8% dintre români, întrebați dacă sunt de acord cu vaccinarea, au răspuns cu „categoric da” și 17,6% „mai degrabă da” (în total peste 60%).

Dacă vorbim despre declararea credinței în Dumnezeu, cifrele sunt mai mari decât la religiozitate. Aproape 90% din publicul nostru a răspuns „Da” la întrebarea privind credința în Dumnezeu, cifra fiind aproape neschimbată față de anul trecut.

53-54% din public se roagă zilnic sau aproape zilnic și 23% dintre subiecți spun că merg la biserică săptămânal sau mai des. 67% dintre români spun că educația religioasă în școli este necesară (anul trecut, cifra era de 72%).

Întrebați cum consideră că este poporul român astăzi, din punct de vedere al religiei, 40% au răspuns că românii sunt mai puțin credincioși acum decât în perioada comunistă.

De asemenea, 50,3% au afirmat că biserica este prezentată mai degrabă negativ în  presă, iar 55% au spus că nu vor vota un politician care se declară public ateu.

Metodologia sondajului

  • Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI).
  • Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 03 decembrie – 14 decembrie 2021.
  • Volumul eșantionului a fost de 1001 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârstade18 ani și peste 18 ani.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%.
  • Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic.
  • Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic.
  • Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București.
  • Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Fundamentaliştii ortodocşi sunt doar postacii Rusiei.

    • Duhneste stangismul in tine, micule bolșevic.

    • Păi bolșevicii is rușii.

    • @Eugen de la atata fanatism nici nu mai stie

    • Alo…gunoiul de vede rusi la fiecare colț, inclusiv în camere circulare….accepta realitatea omule, fata morgana USR a prins odată, la europarlamentare, după, mai ales activitatea membrilor de frunte, a fost urmărită cu atentie, inclusiv de copii din multinaționale sau studentii, adică grosul votanților voștri…Concluzia?…povestea a cam ajuns la final, mai supraviețuiește din inertie, daca nu renunțați la curcubeu, nici talibanii voștri nu mai voteaza

    • Cultistanezii UE .. în rest,medievali barbari,iubitori de muzicã turceascã cântatã în româneste de etnia tigãneascã .. E greu cu civilizatia si mentalitatea europeanã,în asa mlastinã de Balkani ..

  2. Pe bune? Iara LARICS asta? Ca sa nu spun ca sondajul telefonic s-a facut mai mult ca sigur pe telefoane fixe. Ma intreb ce esantion de varsta mai foloseste telefoane fixe?

  3. 80% nu ar vota niciun fel de politician.

    • Ultima data am trecut pragul unei sectii de votare in 96 , iar la alegerile locale nu m -am prostituat niciodata .

  4. Am uitat sa precizez, sondajul e facut de nimeni altcineva decat LARICS, apendicele Academiei lui Ioan-Aurel Pop, marele nationalist credincios, sluga bisericii ortodoxe.

    • Ai dreptate, într-o societate normala, președintele Academiei ar trebui să fie VV, iar singura religie admisă ar trebui să fie liberal eugenics, eventual Misa…iar patriarhul,obligatoriu, Ciolos…iar biblia?…abrogată, nu mai trebuie, avem directive europene.

  5. Stau si ma intreb daca chiar era necesar sondajul asta? Sondaj, sa ne intelegem, facut pe banii nostri, din bugetul statului!

  6. Cu religia in scoli pot spune ca sunt de acord, mie imi placeau povestirile religioase numai ca la noi era un preot ortodox care ne-a zis ca e pacat sa te inchini la o biserica catolica, preotii trebuiesc scosi din evul mediu, pana la urma toti cred in acelasi D-zeu, doar interpretarea e diferita. Eu sunt ortodox, asa m-am nascut si acolo raman da hai sa ne adaptam la sec 21.

    • Ca sa te adaptezi in sec 21 trebuie sa renunti sa vorbesti cu persoane imaginare.
      Religia nu are ce cauta in scoli, vrei sa iti duci copilul la biserica nu ai decat.
      Sunt religii care nu au voie la TV, care nu se vaccineaza din motive la fel de stupide pentru care tu nu speli duminica.

    • @DC
      Fiecare cu sistemul propriu de valori. Suntem liberi sa ne alegem cum vrem noi sa traim spiritualitatea, dar sa spui ca te-ai nascut ortodox…asta deja este prea mult. N-am stiut pana acum ca ortodoxul este o rasa de om asa cum sunt oamenii de culoare spre ex. Chiar imi imaginez la nasterea ta cand doctorul a fost intrebat „ce este domn’ doctor?”, iar el a spus „Ai un ortodox. Sa-ti traiasca!”

  7. epoca bronzului

  8. Cam in aceleasi procente cu Afghanistanul, cu Pakistanul, etc 😀 Talibani ortodoxi.

  9. pe mine nu m-au sondat!

  10. Sondaj la casa de pensii. Cred ca religiozitatea in ziua de azi e sub 30%.

  11. Dovada fără echivoc a faptului că un nivel de trai scăzut, lipsurile și frustrările duc la apropierea persoanelor de divinitate. Oamenii, când sunt necăjiți și apăsați de grija zilei de mâine, în lipsa confortului dat de o viață împlinită, se refugiază în credință, pentru că nu au altă alternativă.
    Trist, dar aceasta este adevărul zilelor noastre.

  12. La ultimul recensamt peste 99% dintre romani s_au declarat credincioși.
    Nu as crede ca în 10 ani s_au schimbat foarte multe. Nu cred ca în România există 10% oamenii necredincioși adevărați.
    Se prefac doar ca sunt atei dar imediat ce au o problema alearga la preot.
    Când se căsătoresc aleg sa se cunune în biserică, copiii ii botează, când le moare cineva drag fac slujba înmormântării etc.
    Deci cu alte cuvinte sunt niște ipocriți. Niște falși atei. Eu am fost ateu, dar am fost adevărat, voi numai va prefaceti, va dați mari, nu trăiți cu adevărat uscăciunea ateismului și ca atare nici nu puteți progresa.
    Veți rămâne niște caldicei.
    Și încă ceva. Ateul adevărat nu urăște pe omul credincios ci îl iubește.

  13. Evident ca vaccinarea nu este împotriva religiei, vaccinarea asta e impotriva științei și logicii de bun simt. 😂 De ce dracu sa ma injectez cu ceva de care NU am nevoie si nici din pandemie nu iesi ca nu are niciun efect pe răspândire.

  14. @Avram Iancu
    Mare grija la folosirea termenilor conform semnificatiei acestora. Credincios nu este neaparat crestin, iar crestinul nu este neaparat ortodox. Un ateu spre ex este credincios, dar nu este crestin. Termenul de credincios a fost acaparat de Biserica si impus in societate ca sinonim al termenului de crestin. Credincios inseamna o persoana care crede intr-un sistem de principii/valori, chiar daca acestea nu sunt crestine sau neaparat ortodoxe.
    Treaba cu mersul la popa in functie de interes aici este mult de discutat, dar sintetizat as putea spune ca societatea a creat tot acest sistem. Totul porneste de la momentul botezului care, facut in primele luni de viata, acesta impune o directie manipulata si manipulativa individului, fara a i se asigura dreptul ca acesta sa puna vreo secunda la indoiala veridicitatea informatiilor care stau la baza doctrinei din spatele scenariului impus.
    Totul porneste de la educatie. Daca ii servesti in mod repetitiv copilului de mic o minciuna aceasta va deveni realitatea lui. Asa functioneaza psihologia umana, n-ai ce-i face.

  15. Eh, asta-i statul roman, „laic”, „modern” si „european”. 55% n-ar vota un politician ateu. Dar voteaza-n draci (scuzati expresia) politicieni „ortodocsi” incompetenti si corupti pina in maduva oaselor, unii deja condamnati penal pentru acte de coruptie. Pentru a reveni la politicianul ateu, in statul laic Romania, in care egalitatea de sanse este prevazuta ca principiu fundamental in Constitutie, daca esti ateu ai mai putine sanse sa fii ales decit un credincios.

  16. sondaj fabricat de biserica. romanii sunt ipocriti dar prea de tot