Sondaj: 90% din școlarii din Sfântu Gheorghe au platfus / O altă problemă: Obezitatea
Un program de sănătate inițiat de Primăria Sfântu Gheorghe arată că peste 2.200 de elevi din clasele primare evaluați au diferite forme de platfus (picioare plate), afecțiune cauzată de lipsa de activitate fizică sau de mersul pe jos doar pe suprafețe fără denivelări, informează Observator de Covasna.
Programul „Csíki Sándor”, care a analizat postura corectă și pe coordonarea mișcării a elevilor din învățământul preșcolar din Sfântu Gheorghe, s-a derulat în perioada 10 mai – 15 iunie 2021. Au fost implicați 16 kinetoterapeuți din oraș, care au mers la orele de sport din 11 școli aflate în reședința de județ și una din Chilieni, și care, cu acordul părinților, au verificat 2.202 elevi din mai multe perspective: înălțime, indice de masă corporală, picioare, glezne, genunchi, umeri, coloană vertebrală, echilibru, capacitate pulmonară. Pentru fiecare elev în parte s-a întocmit o fișă de evaluare cu recomandări de la specialiști, care au ajuns la părinți, prin intermediul învățătoarelor.
„Mai la toată lumea s-a găsit câte ceva, ba la coloană, la talpă, capacitatea pulmonară. Dar este un lucru bun că părinții au primit aceste fișe de evaluare, cu informații pe înțelesul lor și acum au o oglindă, un punct de unde pot să pornească și să meargă la specialiști, la medic, să vadă cum pot să îmbunătățească starea de sănătate a copiilor sau să facă mișcare mai multă”, a spus unul dintre coordonatorii proiectului, consilierul local Magyarósi Imola.
Primarul a spus și că în perioada următoare vor începe diverse programe, cu finanțare din bugetul municipalității, de a motiva școlile să acceseze fonduri să monteze aparate diverse care să motiveze elevii să facă mișcare în curtea școlii.
Alte probleme de sănătate identificate în urma cercetării au fost legate de obezitate și de deformarea coloanei.
Demersul a fost finanțat din bugetul local, iar partea de evaluare a stării de sănătate a copiilor a costat aproximativ 14.000 de lei, având în vedere că specialiștii au fost plătiți cu câte 7 lei pentru fiecare copil verificat în cadrul acestui proiect.
FOTO: Freepik.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii