G4Media.ro

SONDAJ Aproape 80% din personalul medical avertizează că nu sunt suficiente materiale…

Sursa: Ziarul Incomod

SONDAJ Aproape 80% din personalul medical avertizează că nu sunt suficiente materiale de protecție împotriva coronavirusului în spitale, iar peste 60% spun că nu au fost instruiți / 40% dintre ei și-au cumpărat singuri materialele de protecție

Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat primele date rezultate din cercetarea pe tema percepției salariaților din sănătate privind asigurarea echipamentelor individuale de protecție, iar concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că „sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție”.

Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților, susține federația.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14-17 martie.

Principalele rezultate:

Sursa: Federația „Solidaritatea sanitară”

78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% – pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.

Echipamentul de protecție Procentul salariaților care afirmă că l-au primit
Mănuși de unică utilizare 70,92%
Mască chirurgicală 69,36%
Halat impermeabil de unică folosință 19,08%
Niciunul 15,82%
Mănuși menajere 11,63%
Ochelari de protecție 10,00%
Mască N95 sau FFP2 standard, sau echivalent 8,23%
Halat de unică folosință cu mânecă lungă + șort impermeabil de unică folosință 7,73%
Ghete /papuci de spital închiși în față 7,02%
Mască FFP3 4,33%
Ecran de protecție facială 4,26%

63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.

65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).

51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu se poate indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.

Sursa: Federația „Solidaritatea sanitară”

42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.

Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.

Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.

Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.

Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.

68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.

38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.

Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumului de pacienți ce ar putea fi internați.

Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.

Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Sursa: Federația „Solidaritatea sanitară”

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19

6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.

32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.

Precizări metodologice privind cercetarea sociologică

Cercetarea a fost desfășurată în Cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, având la bază un chestionar de opinie adaptat consultării publice, aplicat în perioada 14-17.03.2020.

Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariați din sănătate, indiferent de forma de proprietate a unității în care-și desfășoară activitatea, invitația de completare fiind transmisă:

a) către 45.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile țării, țintiți prin intermediul adreselor de e-mail (din baza de date a CCDSS). Această variantă de diseminare a chestionarelor apelează la persoane despre care știm cu certitudine că au calitatea de angajați ai sectorului sanitar. Aceste persoane au primit chestionarul pe e-mail împreună cu un cod unic de completare, având posibilitatea de a completa un singur chestionar.

b) Către toți salariații din Sănătate care utilizează rețeaua de socializare Facebook, prin aplicațiile specifice dezvoltate în cadrul acesteia.

Precizăm că prima variantă (a) de distribuire este cea standard, ea oferind marea majoritatea a răspunsurilor. Varianta b) are predominant rolul de control, permițând totodată completarea limitelor variantei a).

Au răspuns la invitația de a completa chestionarul 3690 de salariați, 1404 dintre ei furnizând răspunsuri complete. Chestionarele cu răspunsuri incomplete au fost eliminate din prelucrarea finală, fiind reținute pentru prelucrare un număr de 1404 chestionare.

Sursa foto sus: Ziarul Incomod

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ati votat pentru Sanatate functionala? Nu.

    Atunci luati cu paine.

  2. Stim deja… avem „de toate”.

  3. Buna ziua. Situatia cabinetelor de Medicina de Familie este dezastroasa, nu exista nici un fel de ajutor din partea statului, nu exista nici o forma de protectie, materiale sanitare, echipamente de protectie. Ba mai mult legea privind amanarea taxelor catre stat nu include activitatile medicale, CAEN 8622 (falimentarea cabinetelor va veni curand). Cu toate acestea pe toate mijloacele de informare, pacientii sunt indrumati catre cabinetele medicilor de familie. Exista riscul ca in cel mai scurt timp sa se inchida, si atunci sa vedem sarabanda !
    Cu stima, Dr.med. Radu MITREA

  4. Personal medical care se plange in proportie de 60% ca nu a fost instruit ce si cum sa faca in caz de gripa…
    Pai ce naiba ati facut la cursuri? Ati invatat sa dati cu mopu’?

    • Instructiunile de folosire a materialelor si costumelor de protectie pentru coronavirus nu se invata la facultate. Doar pentru cele obisnuite, de operatii etc. Cele care se folosesc acum sunt costume speciale care trebuie imbracate si dezbracate intr-un anume fel, pentru a evita contaminarea. In alte tari se fac trainiguri cu costume reale. La noi…. nici nu sunt destule costume, ce sa vorbim de training…
      Asa ca mai bine informati-va inainte sa comentati

  5. De urgență trebuie întocmite PROCEDURI DE INTERVENȚIE (DE MUNCĂ)!

    P R O C E D U R I, așa se numesc și completează instrucțiunile de protecția muncii pentru condiții specifice fiecărui proces de muncă, în funcție de caracteristicile acestuia. Devin parte integrantă din legislația protecția muncii!
    Deci, de urgență trebuie: – întocmite,
    – aprobate de autoritatea de specialitate și
    – PRELUCRATE cu întreg personalul locului de muncă respectiv!