SONDAJ Avangarde pentru G4Media: Peste jumătate dintre respondenți cred că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate / Aproape două treimi cred că România a avut mai mult de câștigat decât de pierdut din apartenența la UE / Ce spun despre sprijinul pentru Ucraina și Moldova și propaganda rusă
Un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro arată că 58% dintre români consideră că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate și doar 36% sunt de acord că acestea au fost benefice. Cel mai mare procent al celor care au un punct de vedere negativ este în rândul populației de 51-65 de ani (61%).
Sondajul a fost prezentat la Conferința „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm”, care pune în discuție principalele narative anti-europene, modul în care au evoluat, vectorii de transmitere, soluții pentru combaterea lor.
- Urmărește LIVE VIDEO Conferința G4Media: „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm. Principalele teme anti-europene”
Pe de altă parte, aproape două treimi – 63% – dintre români consideră că România a avut mai multe beneficii decât mai mult de pierdut din apartanența la Uniunea Europeană, iar în rândul tinerilor de 18-30 de ani procentul ajunge la 69%. Totuși, 26% susțin că România a avut mai mult de pierdut, iar procentul ajunge la 46% în rândul celor de peste 65 de ani. 8% dintre cei chestionați spun că nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns la această întrebare.
În ceea ce privește situația refugiaților din Ucraina, 64% dintre români susțin că România trebuie să le acorde în continuare sprijin acestora, în timp ce 31% susțin contrariul. Totuși, tot 64% spun că România nu ar trebui să ajute Ucraina cu arme și muniție și doar 32% susțin acest tip de ajutor.
39% consideră că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova, România ar trebui să sprijine militar Republica Moldova, în timp ce 47% apreciază că nu ar trebui acordat acest sprijin. 10% nu pot aprecia, iar 4% nu au răspuns.
Mai puțin de un sfert – 24% – sunt de acord cu afirmația lui Vladimir Putin potrivit căreia războiul din Ucraina a început din cauza Occidentului, în timp ce 59% nu sunt de acord. 12% nu pot aprecia, iar 5% nu au răspuns. Cea mai mare proporție a celor care sunt de acord cu afirmația lui Putin se înregistrează în rândul tinerilor de 18-30 de ani (30%). Tot din această categoria sunt și cei mai mulți care au spus că nu pot aprecia (18%).
În ceea ce privește afirmația premierului maghiar Viktor Orban care susține că Ucraina trebuie să renunțe la o parte din teritoriile sale pierdute pentru a obține pacea și că Occidentul ar trebui să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei, cu aceasta sunt de acord 28% dintre cei chestionați, 56% nu sunt de acord, 13% nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns.
43% cred că propaganda rusă influențează discursul TV din România, 39% nu cred acest lucru, 16 nu pot aprecia, iar 2% nu au răspuns.
Pe o scală de la 1 la 5 (unde 1 înseamnă deloc și 5 total), cei chestionați au apreciat astfel cât de justificate sunt măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina:
La întrebarea „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, 33% au răspuns că aceasta este realitatea, 50% au spus că este instrument de propagandă împotriva UE, 16% nu pot aprecia, iar 1% nu au răspuns.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11.03.2023 – 17.03.2023, pe un eșantion de 1.150 de subiecți (populație adultă, de peste 18 ani), folosind metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +/- 3%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii