G4Media.ro

SONDAJ Ce cred românii despre sănătatea lor / Doar 12% declară că…

SONDAJ Ce cred românii despre sănătatea lor / Doar 12% declară că fac sport zilnic, un sfert nu includ fructe iar jumătate nu mănâncă legume crude în dieta zilnică

50% dintre români consideră că au un stil de viaţă sănătos, arată un sondaj online la care au participat 3.075 de respondenţi, desfăşurat în cadrul primei etape a campaniei naţionale de informare „Totul despre asigurările de sănătate”, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro

Ce se întâmplă cu ceilalți 50%? Întrebaţi ce şi-ar dori să schimbe, în primul rând, la stilul lor de viaţă ca să fie unul mai sănătos, 41% au menţionat dieta, în timp ce 32% au declarat că şi-ar dori mai mult timp pentru ei şi pentru relaxare, iar 19% şi-ar dori să facă mai mult sport. Doar 2% au declarat că nu şi-ar dori un stil de viaţă mai sănătos.

  • 50% dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos. Dieta şi mai mult timp pentru relaxare – printre lucrurile pe care le-ar schimba în bine
  • Doar 12% dintre români fac sport zilnic. 61% nu se implică deloc în activităţi sportive
  • 1 din 4 români (24%) nu includ fructe în dieta zilnică, iar 1 din 2 români (49%) nu includ legume crude în dieta zilnică
  • 2 din 3 români declară că citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpără
  • 42% dintre români sunt dispuşi să plătească cu 10% mai mult pentru un produs alimentar pe care îl consideră de o calitate mai bună

În cadrul aceluiaşi sondaj, doar 12% dintre respondenţi au declarat că includ zilnic în program activităţi sportive (mers la sală, jogging, ciclism, înot etc.), 10%, mai puţin de o dată pe săptămână, în timp ce 8% fac acest lucru de 1-2 ori pe săptămână. 61% dintre respondenţi au declarat că nu se implică deloc în astfel de activităţi.

Şi din punctul de vedere al mersului pe jos lucrurile sunt similare: 37% dintre participanţii la sondaj au declarat că merg pe jos între 1 şi 3 kilometri pe zi (1000 – 4000 de paşi), în timp ce 29% – mai puţin de 1 kilometru în fiecare zi (sub 1000 de paşi) -, iar 18% străbat zilnic pe jos între 3 – 5 kilometri (4.000 – 7.000 de paşi).

Întrebaţi cât de des consumă alimente tip fast food sau semipreparate, 35% au răspuns că fac acest lucru foarte rar, de 1-3 ori pe an, în timp ce 32% consumă rar, aproape o dată în fiecare lună. 19% dintre participanţii la sondaj nu consumă deloc astfel de alimente.

89% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu ţin evidenţa caloriilor pe care le consumă zilnic. Pe de altă parte, dintre cei care fac acest lucru, 58% vor să ştie câte calorii consumă deoarece îşi monitorizează greutatea pentru că vor să slăbească, 10% – pentru că vor să îşi crească masa musculară, iar 6%, pentru că vor să crească în greutate.

1 din 4 români (24%) nu include fructe în dieta zilnică. 58% declară că mănâncă 1 – 2 fructe pe zi, iar 18%, 3 fructe sau mai mult.

De asemenea, 1 din 2 români (49%) nu include legume crude în dieta zilnică. 42% consumă 1 – 2 tipuri de legume pe zi, iar 10% – mai mult de 3 tipuri de legume pe zi.

Conform sondajului, românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un produs alimentar pe care îl consideră de o calitate mai bună: 42% ar fi dispuşi să plătească cu până la 10% mai mult, 26% ar fi dispuşi să dea cu până la 50% mai mult, în timp ce 17% ar merge chiar până la a plăti cu 100% în plus sau peste. Doar 15% dintre respondenţii la sondaj au declarat că nu ar fi dispuşi să dea bani în plus pentru un produs alimentar de calitate mai bună.

2 din 3 români (59%) declară că citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpără. Mai mult decât atât, 44% dintre ei au declarat că li se întâmplă foarte des să renunţe la a cumpăra un produs din cauza unor ingrediente sau a altor informaţii citite pe etichetă, în timp ce 40% fac acest lucru ocazional, iar 14%, rar.

NOTA Sondajul s-a desfăşurat online, între 20 noiembrie – 11 decembrie 2019, la acesta răpunzând 3.075 de persoane – dintre care 61% femei şi 39% bărbaţi. 45% dintre respondenţi au vârste curpinse între 35-55 de ani, 32%, peste 55 de ani, 13% – între 26 – 34 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Dar pe neanderthalienii din Vaslui ii doare burta de ce mănâncă elevii americani la cantina școlii.

  2. Din partea cu fastood ne dam seama ca probabil este un sondaj completat de o anumita bula de pe internet.
    Daca mergi la orice ora, in orice mall din tara sunt cozi imense la McDonald’s, KFC si shaormerii de mall gen Spartan. Din sondaj reiese ca nu prea se consuma fast food ??

    • Pai coada la fast-food nu e un sondaj, e doar o observatie pe baza careia ai tras concluzii foarte subiective. Cati romani NU stau la coada la fast-food e mai greu de observat cu ochiul liber.

      Totusi e mult loc de mai bine. Degeaba 59% „declară că citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpără”, daca doar „44% dintre ei au declarat că li se întâmplă foarte des să renunţe la a cumpăra un produs din cauza unor ingrediente sau a altor informaţii citite pe etichetă”. Inseamna mai putin de 30% din romani tin de fapt seama de informatiile de pe eticheta.

  3. pai si mancarea traditional romaneasca nu e super sanatoasa??

  4. Un sondaj on-line nu este reprezentativ pentru întreaga populație, dar ne poate da o idee. Segmentul care nu este on line nu este prins in răspunsuri.

  5. Sondajul nu este prea detaliat. Spre exemplu sunt români la care singura legumă este cartoful. Salata este doar de decor si mai ales de sarbatori se mannca carne cu garnitura de … carne. Brocoli e ceva legumă extraterestră si portocalele se tin in frigider. Noroc cu supele si ciorbele.

  6. pai unde sa facem sport? ca astia care facem, ne luptam cu tot: infrastructura lipsa, intelegere la fel (ce cautati ba, cu bicicleta/rolele etc pe afara), legi care sa te si protejeze, nu doar sa permita sa iei amenzi si tot asa. cand eram mic aveam maidan de fotbal, de patratica, de 21-a etc. mese de ping-pong, puteam juca baschet gratis in curtea scolii. acum canci.
    da, stiu, se poate plati. rezultatul insa se vede: mai nimeni nu face sport, iar restul dupa cum ziceam, se lupta cu sistemul.