G4Media.ro

SONDAJ Ce cred românii despre unirea cu Republica Moldova/ Ce părere au…

Foto: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

SONDAJ Ce cred românii despre unirea cu Republica Moldova/ Ce părere au despre o candidatură a Maiei Sandu la președinția României / Ce spun despre o eventuală invazie a Rusiei: ar trebui să ajute România militar statul moldovean?

Doar 33% dintre români cred că, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, în timp ce 54% nu sunt de acord cu unirea iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, Dacă mâine sar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% ar fi pentru unire, 50% ar fi împotrivă iar 19% nu sunt hotărăți sau nu răspund. Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.

Sursa: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde

Cei mai mulți români sunt de acord ca Republica Moldova să fie primită în NATO și în UE, mai arată sondajul. Pe de altă parte, la întrebarea ”În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, doar 29% răspund cu Da, în timp ce 56% nu sunt de acord.

Sursa: Avangarde

La întrebarea ”Dar cu tehnică militară”, răspunsurile diferă semnificativ: 48% se declară de acord, 35% împotriva iar 17% nu pot aprecia sau nu răspund.

38% dintre români declară că au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar 2% foarte bună. 19% declară că au o părere proast iar 2% foarte proastă. De notat totuși că 36% declară că nu au nici o părere sau spun că nu știu cine este Maia Sandu.

76% nu cred că ar fi o varianta bună ca Maia Sandu să candideze la președinția României. Doar 5% cred că este o variantă, restul nu știu sau nu răspund.

În ce privește orientarea Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate-jumătate.

Sursa: Avangarde

 

La întrebarea ”Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% spun că se raportează neutru, 31% mai degrabă pozitiv și 9% mai degrabă negativ.

Potrivit Avangarde, sondajul ”Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost autofinanțat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Dar hei…ne pasa de romanii de pe teritoriile din Ucraina! Asa cum ne pasa si de Moldova =))))))

    • @ DaciaLogan1 – Io zic sa nu te iei dupa casa de sondaje a lui pieleanu… am eu un feeling ca e putin aranjat sondajul, stim noi de ce.

    • cea mai buna remarca! bravo!

    • În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, doar 29% răspund cu Da, în timp ce 56% nu sunt de acord.

      56% dintre votanti au fost de la aur.

    • Influenta ruseasca in Moldova a dus-o in asa hal de inapoiere incat ar trebui zeci de miliarde de euro numai ca s-o punem pe linie de plutire. Iar romanul e materialist, totul pana la bani. Asta e motivul principal pentru care unirea nu e dorita. Si e un motiv foarte bun.
      Daca Moldova ar intra in UE, si daca ar reusi reforme politice, economice majore, echilibrul puterilor, daca ar profita de fondurile europene si ar reusi in 20 de ani sa ne ajunga din urma economic, atunci cred ca motivul actual al refuzului unirii ar fi depasit. Dar ar interveni distantarea culturala, timpul prea lung al separarii.
      Cel mai bine e sa luam exemplul Cehoslovaciei. Au fost o singura tara dar s-au despartit amiabil, pastrand bunele relatii. Cam asa ar trebui sa vedem si noi lucrurile.

    • Trei decenii de demitizare a Trecutului în presă, istorie și literatură au condus la rezultate peste… așteptări! Nu poți ține fără consecințe, din 2002, în reparații, Muzeul Național de Istorie.

    • Să fim serioși. Românului îi pasă de românii din familia lui gemetică doar pentru că a fost învățat de bunica și mămica, 2 ultras mega comuniste spălate pe creieri de popi de 10 * mai rău ultrași comuniști , că : ” Așa e bine și frumos, mămică, Așa e bine și frumos ! ” De alții? Pfff…

  2. Un vot corect.
    Adevarul e ca Romania nu are nevoie de noi probleme ca: Transnistria, Gagauzia, Dodon etc.
    Dincolo de o oarecare mangaiere in orgoliul nationalist, o unire cu Moldova nu prea aduce avantaje pentru Romania.

    • Vezi ca il superi pe Simion..si pe toti votantii hauristi care vor „unirea” =))))

    • Teroristule,
      Problemele Transnistria și Gagauzia ar fi rezolvate de Jandarmeria română într-o zi. Nici nu e nevoie de armată.

    • Cine are încredere în sondajele deținute de foști securiști? Nu înțeleg de ce g4media preia asemenea sondaje. Doar cu o privire la trecutul sondajelor, veți vedea în general nu se ademenește cu realitatea

    • @ alex_b91 – Abia la tine e pusa problema corect. Intrebarea e care e interesul lui pieleanu de manipuleaza asemenea sondaje?

    • @antiUSL, întrebarea care se pune atunci este: am vrea să facem parte dintr-un stat care rezolvă probleme de acest gen într-o zi cu Jandarmeria?

    • Nu e bine ca jandarmeria e militarizata la greu, dar asta ar fi singura utilizare cu sens a tortionarilor jandarmi. Sa il cheme pe diliul in alb, Paraschiv, sa rupa bastoanele pe capetele secesionistilor din UM Transnistria si Gagauzia.

    • secesionismul nu se combate cu violenta, ci cu dreapta informare si educare a oamenilor din teritoriile respective … tot un fel de secesionism a fost si Brexit-ul, influentat masiv de propaganda ruseasca, iar acum surpriza, britanicii o duc mai rau, iar unii vor inapoi in UE … n-am vazut veci un teritoriu unde secesionismul sa fie in floare si sa se poata rezolva problema prin violenta

    • @ myself, Alexandru_L : * genetică.
      Românul nu disprețuiește mai mult nicio nație , decât pe un alt Român care a scăpat de psihoza comunistă și arivistă, cultivată cu grijă minim 3 generații : ești sărac și prost? Dacă ai bani, ” origini sănatoase ( minim 3 generații de retarzi și ignoranți în spate) „, ești un Domn/Doamnă ! Tovarăș/ă, ce să mai !

  3. Credeam ca e important sa se mentioneze cine plateste pentru sondaj.
    Cum de nu plateste/sondeaza nimeni ce parere au oamenii despre
    – impozitarea averilor ce nu pot fi justificate, sau
    – asigurari RCA separate in cazul in care soferul nu e proprietarul masinii/angajat al firmei care detine masina?
    De ce sa platesca cei multi pentru coruptia/daunele altora?

    • @Cloudfare – „Potrivit Avangarde, sondajul (…) a fost autofinanțat” – Intrebarea e care e interesul lui pieleanu (detinatorul avangarde) sa manipuleze cu sondaje de genul asta?

  4. Românii au creierul făcut terci de comuniști și neo-comuniști.
    Ce o fi în capul ălora 50% care nu vor unirea ? Beznă, rusofilie, lașitate ?

    • Nu ar trebui sa ne umplem timpul cu lucruri utile nouă?
      Sa faca intâi Moldovenii un referendum sa hotarasca ca vor unirea si apoi sa astepte sa vada ce spune pnl + psd + usr

    • @antiUSL, @Cloudfare – Nu va mai luati dupa sondajele lui pieleanu „autofinantate”! Adevarul despre parerea romanilor este departe de ce vrea pieleanu sa manipuleze.

    • Suntem sătui de pârliți și sărăcie. „Avantajele” ăstea le avem și acum în România.

  5. S-a strecurat o mică eroare în text : ” Cei mai mulți români sunt de acord ca România să fie primită în NATO și în UE” – probabil se referă la Moldova să fie primită în Nato și UE
    Cred că subiectul unirii Moldovei cu România, datorită multiplelor aspecte cu impact major – politice, economice, sociale – ar trebui tratat cu o mare doză de realism, măcar în echilibru cu încărcătura sentimentului de apartanență etnică. Se pare că sondajul reflectă într- măsură oarecare prudență în judecată.

  6. Paradigma unionista s-a depreciat considerabil dupa intrarea in UE. Apoi Actiunea 2012 > AUR a devenit promotorul isteric al unirii (2012), Rusia si-a exprimat acordul „entuziast” pro-unire (Jirinovski 2014), situatia economico-politica din RM s-a deteriorat drastic, generatia nostalgicilor pro-unire (+80 de ani) s-a stins, inclusiv liderii partidelor istorice, semnalele de descurajare din UE au devenit mai ferme etc. Bref, romanii au devenit mai informati si mult mai realisti vizavi de unire.

  7. Off-topic,
    Mailul de contact al G4media nu functioneaza !
    Am incercat sa le trimit o informatie, sa corecteze minciunile luate de la Antena 3 fara verificare despre cel de la Braila cu „ambele brate amputate” cu macetele. in realitate a avut 4 degete amputate la o mana, 2 sunt replantate la Bucuresti, cu ceva sanse sa țina.
    Mi-a s-a intors raspuns de la gmail ca destinatarul nu raspunde.
    Stie cineva cum pot fi contactati cei de la g4, pentru a-i ajuta sa nu se transforme si ei in tabloid hazna ?

    • @ antiUSL – Am observat ca genul asta de stire este data pe g4media sub forma unor scurte informari, nu urmaresc aproape niciodata subiectul in continuare, decat daca e de interes ceva mai general. Cel mai probabil nici nu ii mai intereseaza subiectul.

  8. Se vede rezultatul propagandei moscale din ultimii ani, „mulțumim” haurului și aghentului simionovici!

  9. Sondajul e corect, reflectă adevarul, nu manipuleaza nimic. Așa e românul, mentalitate egoistă și îngustă!

  10. Pieleanu asta nu-i de incredere… dar (ce vb) care casa de sondaj (din cele cunoscute) e?! Sa luam sondaju asta: cum sa fie adevarat daca la intrebarea “daca maine s-ar organiza referendum… sunteti de acord cu unirea” sunt mai putini decat daca ar fi candva/odata?

  11. Ar trebui s-o anexam totusi pentru ca altfel se gasesc altii s-o faca si e pacat si periculos.

    • Aici nu vorbește nimeni de anexare. Anexarea e specialitatea tovarășilor tăi moscali de la kremlin pridurokule.

  12. nici eu nu as vota pentru unirea cu moldova. ba chiar cred ca irosim aiurea bani pe moldoveni, pe sosele, scoli, gradinite, in timp ce ei voteaza cu prorusii (la alegerile din gagauzia, pe primele 2 locuri s au situat candidatul psrm si candidatul partidului shor – ambii prorusi antiromani antieuropeni si antinato).

    mai mult, maia sandu nu e solutie viabila nici pentru moldova, daramite pentru romania. nu as vota pentru ea daca ar candida, nici pentru partidul ei de corupti si hoti.

  13. Desigur, ar fi trebuit să intuiesc că un comentariu care pune în discuție credibilitatea sondajului nu va fi publicat.

  14. Da, greu tare.
    Să te decizi la un astfel de vot ipotetic.
    „Hmmm…. Ciuca, Ciolacu sau Maia Sandu?”
    Dap. Greeeeeu tare! 🙂