G4Media.ro

SONDAJ Ce cred românii despre Uniunea Europeană, NATO, bazele militare americane, Rusia…

Sursa Foto: strategicthinking.ro

SONDAJ Ce cred românii despre Uniunea Europeană, NATO, bazele militare americane, Rusia și Occident / Crește curentul naționalist mai ales în mediul rural

O majoritate covârșitoare a românilor (81%) este de părere că România trebuie să aleagă direcția VEST (adică UE, SUA, NATO) din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. Este una dintre concluziile principale ale sondajului de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”, informează site-ul strategicthinking.ro

Avantajele aderării României la Uniunea Europeană

Punând în balanță toate implicațiile asupra vieții economice și sociale, asupra familiei și vieții personale, 61,4% dintre cei chestionați consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35,2% sunt de părerea contrarie. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 3,4%.

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje în special: persoanele sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit mai ridicat (care le asigură cel puțin un trai decent), gulerele albe, locuitorii din București și din urbanul mare (peste 90 mii de locuitori).

Respondenții cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), locuitori din urbanul mic (sub 90 mii de locuitori) consideră într-o proporție mai mare decât celelalte categorii că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă dezavantaje.
Reguli europene vs. interese naționale

31,9% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar și atunci când îi sunt afectate interesele naționale. 64,2% consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE. 3,9% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Femeile, cei cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural sau din urbanul mic consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE.

Viitorul Uniunii Europene

77,5% dintre respondenți consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să se destrame în următorii ani, în timp ce 16% sunt de părerea contrarie. Nu știu sau nu răspund 6,5%.

Analiza socio-demografică: Procente mai ridicate ale celor care cred că Uniunea Europeană ar trebui să se destrame în următorii ani se regăsesc în rândul bărbaților, al celor cu vârsta peste 45 de ani, al celor cu un venit mai redus.
NATO și apărarea României

66,6% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România, în timp ce 29,3% consideră că, într-un astfel de scenariu, țara noastră va fi nevoită să se apere singură. Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

Analiza socio-demografică: Printre cei care cred că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România se regăsesc cu precădere: bărbații, persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură cel puțin un trai decent, gulerele albe, locuitorii din București sau din urbanul mare.

Sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, România va fi nevoită să se apere singură în special femeile, cei cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural sau din urbanul mic.

Bazele militare americane și apărarea României

75,4% dintre cei intervievați își exprimă acordul față de afirmația ”Existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe”, în timp ce 20% își exprimă dezacordul. 4,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Analiza socio-demografică: Își exprimă dezacordul față de afirmația ”Existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe” mai ales: cei cu vârsta sub 60 de ani, cei cu educație primară și cei cu venit redus (care nu ajunge nici pentru strictul necesar).
SUA vs. Rusia – influența asupra României

În opinia a 71,3% dintre cei intervievați, SUA au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. 16,9% apreciază că Rusia are mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Nu știu sau nu răspund 11,8%.

Analiza socio-demografică: Persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură cel puțin un trai decent, cei inactivi pasivi, gulerele gri și albe, locuitorii din București sau din urbanul mare consideră într-o proporție mai mare decât restul populației că SUA au mai degrabă o influență pozitivă asupra României.

Atitudinea românilor față de Rusia

61,7% dintre români consideră că, de-a lungul timpului, Rusia a făcut mai mult rău României, în timp ce 19,1% cred că a făcut mai mult bine. 19,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Analiza socio-demografică: Bărbații, cei cu vârsta sub 30 de ani, cei cu educație primară sau medie, cei cu un venit redus, gulerele albastre cred într-o măsură mai mare decât restul populației că Rusia a făcut mai mult bine României de-a lungul timpului.

Sunt de părere că Rusia a făcut mai mult rău României de-a lungul timpului cu precădere: cei peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorii din urbanul mare.

Atitudinea românilor față de Occident

55,8% sunt de părere că, de-a lungul timpului, țările occidentale au făcut mai mult bine României, în timp ce 32,1% cred că au făcut mai mult rău. Ponderea non-răspunsurilor este de 12,1%.

Analiza socio-demografică: Persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educație medie sau superioară, cei cu un venit mai ridicat (care le asigură cel puțin un trai decent), cei inactivi potențial activi și gulerele albe, locuitorii din București și din urbanul mare consideră într-o proporție mai mare decât media că țările occidentale au făcut mai mult bine României.

Sunt de părere că, de-a lungul timpului, țările occidentale au făcut mai mult rău României cu precădere: bărbații, cei cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), locuitori din urbanul mic (sub 90 mii de locuitori) sau din mediul rural.

Metodologia cercetării

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -12 martie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului multistadial stratificat a fost de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

  • Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group: ”Datele sondajului relevă o aderență solidă a românilor față de reperele civilizației occidentale, dublată de o exigentă sporită cu privire la necesitatea unor avantaje pragmatice ale integrării euro-atlantice percepute tot mai mult printr-o cheie a patriotismului economic. De aceea, românii percep avantajele aderării la Uniunea Europeană, apreciază contribuția puternică NATO și a SUA la securitatea țării, nu susțin ideea destrămării UE, însă își doresc ca interesele naționale ale României să se regăsească semnificativ mai mult pe agenda euro-atlantică.”
  • Dan Andronache, vice-președinte True Story Project (TSP): ”TSP este preocupat de confuzia sau poate neînțelegerea rolului unor organizații internaționale și al reglementărilor ce guvernează apartenența la acestea. Ne preocupă și faptul ca încrederea în țări autocrate este mai mare în rândul populației tinere, până în 30 ani, din regiunile sărace. Aceste observații le corelăm cu existența unui contact mai scăzut al acestui segment de populație cu fapte de natură istorică și actuale. La această situație contribuie și abundența informațiilor precare din punct de vedere al surselor și obiectivității, corectarea acestei stări de lucruri fiind una din misiunile principale ale organizației noastre.”

Sursa: strategicthinking.ro

Descarcă aici reprezentarea grafică a sondajului

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Vestul e bun ca este fraier si da bani la tara noastra nevoiasa.

    • Din perspectiva istorica: aveti idee cati bani din tara noastra s-au scurs si in vest si in est? Si cand aveti un raspuns sa veniti si sa comentati! Inca o data: din perspectiva istorica. Si inca ceva: noi suntem intr-o uniune cu drepturi si obligatii asa ca teza ca vestul ne da nu tine!

    • Istoria sa o lasam pentru istorici.
      Vestul da Romaniei bani, chiar daca si noi ne platim obigatiile, primim miliarde de euro mai mult decat dam. Romania este ajutata pentru a reupera decalajul imens fata de tarile capitaliste.

    • @cris
      Pentru tine și cei 34% sceptici ar trebui sa va informați puțin despre drepturi și obligații.
      România contribuie la bugetul UE 1,7miliarde € anual în schimb primește 4miliarde anual.
      De când a aderat a plătit 17mil și au primit 38mil.Sunt sume care le găsești pe orice seit și romanesc sa nu creadă cineva ca sunt neadevăruri. Germania plateste33 mi-l anual din care primesc 14 mi-l înapoi deoarece sunt mult mai dezv. Ce spui tu cu ajutoarele financiare poate ști doar tu de ele și dacă au fost nu se ridica nici la 5% din sumele de azi.
      Asa ca hai sa nu mai lăsăm obraznici precum sosoaca sa dezimformeze foarte mulți care n-au habar de avantajele ro în ue

  2. Nu am intrat de vreo doua luni pe g4, revin acum, dar pagina a ramas la fel, mai rau poate, traducere motamo de pe siteurile americane sau in lb. engleza, „gulerele albe”, gen white collar ( nu stiu cati din ro inteleg expresia ), stiri de extrema stanga, cenzura. Va salut!

    • traiasca rusia si partidul psd cel mai buni pentru romania traiasca ion iliescu cel mai destept presedinte traiasca ciolacu cel mai mare antiamerican si prorus traiasca psd si aur traiasca saracia si prostia

  3. Aceia sunt votanții AUR. Ei de părere că, de-a lungul timpului, țările occidentale au făcut mai mult rău României cu precădere: bărbații, cei cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), locuitori din urbanul mic (sub 90 mii de locuitori) sau din mediul rural.

    • Asta este rezultatul direct al discursului public, care de sute de ani invinovateste pe altii de neajunsurile, necazurile, esecurile etc proprii.
      Pe scurt: romanul s-a obisnuit sa arate intotdeauna catre altii ca fiind vinovati.

    • Nu e chiar asha… Asta e marea problema in Romania, ca nu stim sa-l ascultam si pe cel din tabara opusa, sa incercam sa-i intelegem situatia si motivele pentru care crede ceva. La noi fiecare tabara sta de-o parte a baricadei si injura la tabara adversa.
      E adevarat ca acolo e si electoratul nationalist al PRM, dar nu e doar el. Sunt foarte multe judete (in speciale in vechiul regat) unde nu te poti angaja decat la stat (sau la privat la magazinul din colt), unde salariile de mizerie abia iti ajung sa te tarai de pe o zi pe alta, unde tot ce vezi ca si influenta dinspre UE e cresterea preturilor. Si daca cei tineri si cu studii pot emigra spre cele cateva centre economice unde au o sansa, cei peste 40-50 de ani, fara prea multe studii, nu au curajul sa-si vanda casa si sa plece. Iar lor statul nu le da nici o sansa, ii lasa total dependenti de baronul local din judet, ala care le da sau le taie dupa bunul plac, precum intr-un sistem feudal. Si astia-s multi.

      Asha ca, in loc sa radem de aia saraci si inculti si sa-i catalogam drept prosti, nespalati si inculti, hai sa incercam intai sa le dam o sansa sa simta si ei beneficiile UE-ului. Si asta se poate face foarte usor prin cateva autostrazi care sa lege Moldova si tara Romaneasca de Ungaria, facilitand accesul fabricilor UE in acele zone. Si pe masura ce din ce in ce mai multi vor ajunge sa castige la privat un salariu cat de cat decent, sentimentele fata de UE vor migra spre cele din Ardeal/Banat, unde somajul e 0, unde doar daca nu vrei nu iti gasesti un loc de munca in zona, unde nivelul de trai e cat de cat decent.

  4. Este adevarat ca, in decursul istoriei Rusia i-a facut mai mult rau decat bine Romaniei.
    Dar si Romania a dus fata de Rusia o politica gresita, neindemanatica…
    Nici acum politica Romaniei nu face exceptie : ne comportam precum capra raioasa cu coada pe sus, in loc sa cautam niste formule mai amiabile, care sa corespunda cerintelor si necesitatilor noastre.
    Politica SUA si UE este una centrata pe interesele proprii [americanul o omoara si pe ma-sa pentru bani]. Iar politica Romaniei ar trebui sa tina seama de interesele proprii, care nu coincid intotdeauna cu cea americana.

    • Hm…
      Cam care ar fi formulele alea mai amiabile fata de regimul lui Putin.
      Nu e ca si cum ii injuram toata ziua sau avem o politica ostila, diferita de cea a UE.

      Asta in timp ce ei trag cu dintii de Republica Moldova prin politicieni ca Dodon complet aserviti lui Putin si militarizeaza Transnistria.

      Rusia vede toata Europa de Est ca teritoriu vasal care trebuie tinut sub talpa bocancului.
      Amiabilitatea e perceputa ca slabiciune si invitatie la amestecul in treburile interne.
      Bulgaria are probleme mari din cauza asta.

      Suntem prea mici ca sa avem vreo independenta reala, trebuie sa ne aliniem interesele cu una dintre puterile mondiale. De buna voie sau fortati.

      UE este de departe compromisul cel mai avantajos pt Romania, fata de alternativele Rusia militar si/sau China economic.

  5. Cred că este un sondaj reprezenativ și valid. Într-o populație normală părerile diferă într-adevăr în funcție de structura eșantionului ( vârstă, pregătire, localitate, etc. ). Dacă comparăm aceste rezultate cu cele referitoare la încrederea românilor față de instituțiile statului, putem conchide că acest sondaj cu temă externă este mai încurajator ca și concluzie generală.
    Cel din plan intern ne arată o neincredere accentuată a populației în instituțiile reprezentative ale statului ( președinție, parlament, guvern, domeniu juridic ) – bazată pe experiența trăită timp de decenii. În antiteză se măsoară increderi mari în instituții care nu au influență directă asupra nivelului de trai și condițiilor de viață ale oamenilor ( bor, armată) . Deci, statul, prin factorul politic, are de recuperat serioase rămâneri în urmă în ochii populației.

  6. Sondaje false! De extrema stanga liberalista. Este si normal sa se publice aici mesaje pro occident si anti est si de aici cum vreti Rusia, China etc. Cica simpatizantii Rusiei din Romania sunt cei sub 30 de ani cu educatie scazuta.. 🤦‍♂️ Cat de tampit sa fii sa crezi asta. Prin astia, Romania devine o colonie 😉
    Csf, n-ai csf…