G4Media.ro

SONDAJ: Crin Antonescu este susținut de majoritatea maghiarilor din Transilvania / Ei…

Sursa foto: Kronika

SONDAJ: Crin Antonescu este susținut de majoritatea maghiarilor din Transilvania / Ei sunt de acord cu anularea alegerilor și cu interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu / Maghiarii au mai multă încredere în Putin decât în Macron

Prezența la vot la alegerile prezidențiale este ridicată în rândul maghiarilor din Transilvania, 65% dintre cei care sunt siguri că vor vota susținându-l pe candidatul comun al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, potrivit rezultatelor unui sondaj prezentat luni la Cluj-Napoca, scrie Kronika.

Sondajul, realizat de Mișcarea pentru o Transilvanie mai Egală, arată că majoritatea respondenților aprobă anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, precum și interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu.

Grupul de lucru al cercetătorilor sociali angajați în domeniul justiției sociale a întrebat 600 de persoane, sub forma unui sondaj telefonic, despre evenimente și fenomene publice actuale.

Sociologii Tamás Kiss și István Csata, politologii Gergő István Székely și Tibor Toró au declarat luni, cu ocazia prezentării sondajului la Cluj, că, deși cercetarea pe care au finanțat-o nu poate fi comparată, de exemplu, cu sondajele față în față cu mii de persoane, ei sunt pregătiți din punct de vedere profesional să realizeze sondajul telefonic, care devine din ce în ce mai frecvent în Ungaria și România, și îl consideră reprezentativ (marja de eroare a fost stabilită la 3,7 %).

Sondajul, realizat între 22 martie și 6 aprilie, relevă, printre altele, o participare ridicată a maghiarilor din România la alegerile prezidențiale din mai: 60% dintre maghiari au declarat că sunt siguri că vor vota, iar 16,7% au declarat că este probabil să voteze.

Se pare că strategia de campanie a UDMR a funcționat, deoarece 65% dintre alegătorii cu drept de vot l-au susținut pe candidatul comun la șefia statului al coaliției de guvernare, Crin Antonescu.

Sondajele estimează că acest lucru ar putea însemna aproximativ 280.000 de voturi ale maghiarilor pentru Antonescu.

De altfel, încrederea în politicianul liberal a crescut ușor în rândul maghiarilor începând din 2013: dacă în urmă cu 12 ani 9% dintre maghiarii din România aveau încredere în fostul președinte PNL, în 2025 procentul este de 29%.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat independent la șefia statului, se află pe locul al doilea, cu 12 la sută dintre persoanele cu drept de vot, urmat de Victor Ponta (10 la sută), de asemenea independent, Elena Lasconi (8 la sută) și George Simion, președintele-candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR, extrem naționalistă) (4 la sută).

Din percepția maghiarilor asupra lui Călin Georgescu se poate trage o concluzie interesantă, bazată în primul rând pe opinia larg răspândită că politicianul extrem naționalist și suveranist se bucură de un sprijin considerabil în rândul maghiarilor.

Ei bine, acest lucru este departe de a fi adevărat. Majoritatea celor intervievați, 57%, consideră că anularea de către Curtea Constituțională de la București a primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, câștigat de Georgescu, a fost o decizie corectă.

Chiar mai mulți, 61% dintre cei chestionați, consideră corectă decizia de a nu-i permite lui Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din acest an.

„Dacă a existat un curent de opinie în rândul maghiarilor care îl simpatiza pe Georgescu, acesta nu mai este perceptibil, după cum o arată nivelul foarte scăzut de încredere în candidat. Nu merită să pornim de la ceea ce se află pe Facebook și în diverse bule de opinie, în timp ce, în același timp, susținătorii maghiari ai lui Georgescu au fost depășiți și de comunicarea de campanie a UDMR” – a declarat Tamás Kiss ca răspuns la întrebarea noastră la conferința de presă de luni în care a prezentat cercetarea.

Dintre actorii politici, majoritatea maghiarilor transilvăneni au cea mai mare încredere în Hunor Kelemen, președintele UDMR (28% foarte multă încredere, 44% mai degrabă încredere), urmat de Donald Trump, președintele american ales pentru a doua oară anul trecut (53%). Al treilea în clasament este Crin Antonescu, șeful interimar al statului Ilie Bolojan, urmat în mod interesant de președintele rus Vladimir Putin, al cărui indice de încredere este mai mare în rândul respondenților decât cel al președintelui francez Emmanuel Macron, al primarului Bucureștiului Nicușor Dan sau al șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Cei mai puțin încrezători în rândul maghiarilor sunt președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele AUR George Simion.

Aceste date sunt explicate prin propaganda guvernului maghiar pro-Putin, o campanie care se desfășoară constant de la începutul războiului inițiat de Rusia împotriva Ucrainei.

Marea majoritate a maghiarilor din Transilvania a devenit pro-Putin, arată o serie de sondaje citate de publicația Transtelex, în trecut, care notează că „mesajele populiste și conținutul antioccidental generat artificial câștigă tot mai mult spațiu în rândul maghiarilor din Transilvania”. „Românii au încredere în UE, în Occident, în Statele Unite; maghiarii transilvăneni în Viktor Orbán și în guvernul Fidesz”, rezuma Transtelex.

Această situație provine din faptul că, în rândul maghiarilor, comunicarea despre război a fost complet dominată de mass-media publică maghiară, total aservită lui Viktor Orban.

Potrivit sondajului realizat acum, în Cluj, comentate de politologul Tibor Toró, doar 25% dintre cetățenii din Ținutul Secuiesc au considerat că Putin și Rusia sunt responsabili pentru războiul din Ucraina, iar 53% au spus că Ucraina și NATO sunt de vină pentru izbucnirea conflictului armat, deoarece Ucraina a devenit prea apropiată d NATO.

Cercetătorii au declarat că indicele de încredere al prim-ministrului Viktor Orbán nu a fost solicitat în cadrul sondajului.

Potrivit sondajului, maghiarii din Transilvania au cel mai ridicat nivel de încredere în UDMR (76%) și în administrația locală (68%). Totodată, încrederea în Guvernul României și în Uniunea Europeană și NATO a crescut și ea față de anul trecut, în timp ce la celălalt capăt al scalei, cel mai puțin încrezătoare este Rusia (20%).

77% dintre maghiarii din Transilvania consideră că ar fi mai bine ca deciziile să fie luate de experți, iar 68% cred că ar fi bine să aibă un lider puternic care să nu fie nevoit să se „chinuie” cu parlamentul și alegerile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

    • Ungurii din Ardeal ,normal, țin cu politica externă a lui Orban , dar intern sânt foarte disciplinați pe politica Udmr.. Dacă le-ar spune Hunor să voteze cu Simion , s-ar alinia ( lucru ????)

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.