G4Media.ro

Sondaj cu rezultat șocant: Americanii cred că guvernul este acum ‘cea mai…

Sursa foto: SAUL LOEB / POOL / AFP

Sondaj cu rezultat șocant: Americanii cred că guvernul este acum ‘cea mai mare problemă’ a SUA, depășind inflația și economia

Americanii din ambele partide traditionale cred că cea mai mare problemă cu care se confruntă Statele Unite este guvernul însuși și „conducerea slabă” a țării sub președintele democrat Joe Biden și un Congres împărțit între cele două formațiuni, aceasta depășind atât inflația, cât și economia în lista chestiunilor negative care-i preocupă în acest moment, conform rezultatelor surprinzătoare ale unui nou sondaj realizat de Gallup.

Ancheta de opinie a fost făcută în contextul în care scena politică de la Washington a fost dominată în ultimele săptămâni de scandalul documentelor clasificate descoperite în cel puțin două locații ce aparțin președintelui Joe Biden, precum și de încercările multiple de alegere a unui nou speaker al Camerei Reprezentanților în cel de-al 118-lea Congres. Rezultatele sondajului sunt un semnal de alarmă serios pentru clasa politică din America, cred comentatorii.

Guvernul, principala problemă

O pluralitate de 21% dintre respondenți au citat guvernul drept principala problemă în SUA în sondajul Gallup realizat în perioada 2-22 ianuarie în rândul a 1.011 adulți și publicat în această săptămână. Iar frustrările americanilor sunt bipartizane: atât republicanii, cu 24 la sută, cât și democrații, cu 18 la sută, au spus că guvernul de la Washington este acum „problema principală cu care se confruntă țara.”

Opiniele americanilor cu privire la guvern au devenit tot mai negative în ultimele luni, a menționat Gallup. De la ultimul sondaj al companiei, realizat în noiembrie și decembrie, îngrijorarea opiniei publice față de „conducerea slabă” a celei mai importante democrații din lume a crescut cu 6 puncte procentuale, ajungând în fruntea listei. În ancheta precedentă, doar 15% dintre respondenți au susținut că guvernul de la Washington reprezintă o problemă pentru SUA.

Gallup a indicat că președintele Biden are o rată de favorabilitate de 41%, în timp ce procentul americanilor care îi dezaprobă performanța la Casa Albă este de 54%. Diferența este așadar de 13% pe tărâm negativ.

Neîncrederea tot mai mare în guvern și în conducerea Statelor Unite, dezvăluită de sondajul Gallup, este similară cu rezultatele altor anchete de opinie care arată că rata de favorabilitate a președintelui Biden se menține în zona negativă. Potrivit agregatorului de sondaje RealClearPolitics, 43% dintre americani aprobă performanțele în funcție ale liderului de la Casa Albă, în timp ce 52.4% o dezaprobă, cu o diferență de -9.4 puncte procentuale.

Cea mai scăzută rata de favorabilitate a lui Biden a fost dezvăluită de sondajul Quinnipac, unde doar 38% dintre respondenți percep performanța lui Biden ca pozitivă, în timp ce 53% (o diferență majoră, de -15%) o văd ca negativă.

Cea mai ridicată cotă de dezaprobare, respectiv 56%, a apărut în trei sondaje de opinie recente: Rasmussen Reports (cu o cotă de aprobare de 42%), CBS News (44% pozitiv) și Harvard-Harris (42% favorabil).

De asemenea, sondajul Gallup a indicat că Congresul de la Washington are în prezent o rată de favorabilitate de doar 21%.

RealClearPolitics precizează că percepția negativă a americanilor față de liderii politici este aproape generală. Astfel, în afara președintelui Biden, cei mai mulți dintre politicienii care domină scena de la Washington sunt văzuți negativ de respondenți: Donald Trump are o cotă de aprobare de 38,6% (cu 56% cota de dezaprobare), Kamala Harris cu 38% aprobare (51.8% dezaprobare). Kevin McCarthy cu 22% (40% dezaprobare), Chuck Schumer cu 26.2% (39.8% dezaprobare) sau Mitch McConnell cu 18.8% (53.4% dezaprobare).

Doar doi lideri marcanți sunt pe plus: guvernatorul Floridei și noua stea a dreptei americane, Ron DeSantis, este văzut pozitiv de 41.8% dintre americani, în timp ce 37.2% îi dezaprobă performanțele (cu un plus de 4.6%) . De asemenea, noul lider al minorității democrate din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, este perceput pozitiv de 21.8% dintre americani, în timp ce 21% îi critică performanțele (o diferență minimă de 0.8%).

Direcția țării, greșită

În condițiile în care prețurile ridicate la alimente, chirii și combustibil persistă, inflația rămâne a doua problemă cea mai citată de către americani (15%), o scădere de un punct față de sondajul din noiembrie-decembrie, când se situa la 16%.

Pe fondul crizei de la granița de sud a Statelor Unite, imigrația ilegală a ajuns la 11% pe lista principalelor probleme ale americanilor, în timp ce temerile despre economie în general au scăzut cu șase puncte, la 10% – cel mai scăzut nivel din ultimul an.

Inflația și imigrația au fost citate fiecare de 18% dintre republicani, în timp ce mențiunile despre inflație (11%), economia în general și relațiile rasiale (9% fiecare) sunt problemele principale ale democraților, după cea a guvernului și a conducerii țării. Gallup a indicat că democrații sunt mai predispuși decât republicanii să vadă unificarea țării și chestiunea mediului ca probleme de top.

În prezent, mai mult de patru din cinci adulți din SUA evaluează condițiile economice din țară ca fiind corecte (38%) sau slabe (45%), puțini descriind condițiile ca fiind excelente (2%) sau bune (15%). În plus, 72% dintre americani spun că economia se înrăutățește, 22% afirmă că se îmbunătățește și 4% cred că rămâne la fel.

Părerea negativă despre direcția în care se îndreaptă țara apare ca fiind dominantă și pe pagina RealClearPolitics. Potrivit agregatorului de sondaje, doar 25% dintre americani cred că țara se îndreapă într-o direcție bună, în timp ce 64.8% consideră că SUA merg în direcția greșită. Diferența este de -39.8%.

Cea mai mare diferență, respectiv 47%, se găsește într-un sondaj Reuters de la mijlocul lui ianuarie, când 62% dintre respondenți s-au plâns de direcția greșită spre care merge America, doar 15% vorbind de o direcție pozitivă.

De asemenea, cel mai mare număr de americani nemulțumiți de mersul lucrurilor sub Biden a fost dezvăluit de un sondaj NBC News (71%), în timp ce 23% s-au declarat mulțumiți de direcția spre care se îndreaptă Statele Unite.

Concluzia? „Opinile americanilor despre guvern ca fiind cea mai importantă problemă a națiunii au crescut semnificativ în ultima lună, în timp ce inflația rămâne următoarea problemă cel mai citată,” a constatat Gallup. „Mai puțini numesc economia în general, dar atunci când sunt întrebați direct despre economie, americanii continuă să nu aibă încredere în sănătatea sa actuală și viitoare.”

Spre deosebire de evaluările lor negative asupra economiei în general, americanii sunt pozitivi cu privire la un aspect al acesteia – piața muncii. În prezent, 64% dintre americani spun că este un moment bun pentru a găsi un loc de muncă de calitate, procent care este neschimbat din punct de vedere statistic față de luna trecută, dar cu opt puncte mai mic decât ancheta din ianuarie 2022.

De asemenea, alte probleme pe care americanii citați de Gallup le-au plasat pe lista chestiunilor serioase cu care se confruntă SUA au fost „unificarea țării” (6% au spus că este cea mai mare problemă), relațiile rasiale (5%), sărăcia (5%), criminalitatea (4%) și „declinul etic/moral/familial” (4%).

Crize politice multiple

Ancheta de opinie a fost făcută în contextul în care scena politică de la Washington a fost dominată în ultimele săptămâni de scandalul documentelor clasificate descoperite în cel puțin două locații ce aparțin președintelui Biden, precum și de încercările multiple de alegere a unui nou speaker al Camerei Reprezentanților în cel de-al 118-lea Congres. Rezultatele sondajului sunt un semnal de alarmă serios pentru clasa politică din America, cred comentatorii.

Astfel, la începutul lunii ianuarie, presa americană a dezvăluit că mai multe documente clasificate din perioada în care Biden era vicepreşedinte sub Barack Obama au fost descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat ținut de democrat la think-tank-ul Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. Între aceste se aflau 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care Biden era numărul doi de la Casa Albă. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

Ulterior, echipa juridică a preşedintelui Biden a găsit un alt lot de acte guvernamentale în momentul în care a făcut căutări într-o a doua locaţie, respectiv în garajul casei sale din Wilmington, în Delaware.

Potrivit surselor, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo. Unul dintre avocații președintelui a mai descoperit ulterior un document secret într-una din încăperile locuinței din Delaware.

Miercuri, agenții FBI au căutat documente și la casa din Rehoboth (Delaware) a președintelui democrat, dar nu au găsit vreun act secret.

Sub presiunea dreptei și a opiniei publice, procurorul general Merrick Garland l-a numit investigator special în acest caz pe Robert Hur,  după ce a făcut același lucru anul trecut în cazul fostului președinte, republicanul Donald Trump. Mai multe documente au fost găsite în urma unui raid al agenților FBI la reședința din Mar-a-Lago a fostului lider de la Casa Albă în august 2022.

În contextul în care democrații și presa liberală l-au criticat vehement pe Trump pentru documentele luate de la Casa Albă la finalul mandatului, analiștii americani vorbesc acum despre „gafa rușinoasă” a celor din Team Biden. Pe neașteptate, președintele democrat a fost aruncat în mijlocul unui scandal uriaș la mijloc de mandat, lucru care îi va distrage atenția de la agenda sa și îi va complica șederea la Casa Albă într-o perioadă în care trebuie să colaboreze cu o Camera a Reprezentanților dominată de republicani.

De asemenea, documente clasificate din timpul Administrației Trump au fost găsite recent și la casa din Carmel (Indiana) a fostului vicepreședinte, republicanul Mike Pence. Documentele au fost predate Arhivelor Naționale. Actele au fost recuperate de FBI dintr-un seif de pe proprietatea fostului număr doi de la Casa Albă pe 19 ianuarie, cu încă două cutii livrate Arhivelor Naționale pe 23 ianuarie.

În sfârșit, într-un alt semn al crizei politice care domină o Americă divizată, republicanul Kevin McCarthy a reuşit să obţină voturile necesare pentru a deveni președintele Camerei Reprezentanților după doar cinci zile de negocieri şi 15 tururi de alegeri. McCarthy a avut de înfruntat nu doar opoziția democraților din Cameră, dar și a unui grup de 20 de conservatori din aripa dură a partidului. Votul a fost unul istoric, fără precedent în ultimii 160 de ani.

Liderul republican a reușit în cele din urmă să obţină sprijinul facțiunii radicale din partid, apropiată de fostul preşedinte Trump, oferind concesii considerabile în timpul negocierilor din culise. Republicanii apropiaţi de Trump au profitat de majoritatea republicană subţire câştigată la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie 2022 pentru a-şi impune condiţiile.

Alegerea cu peripeții a președintelui Camerei Reprezentanților a fost încă un semn al disfuncționalității clasei politice de la Washington, cred analiștii din SUA, care vorbesc de o rupere de realitate evidentă a liderilor politicieni față de americanii de rând. Iar sondajul Gallup nu a făcut altceva decât să scoată în evidență „dezgustul tot mai mare al americanilor față de conducerea țării,” a punctat Forbes. (Surse: Gallup, RealClearPolitics, BC News, CBS News, CNN, Forbes, BBC)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Good Morning, Vietnam!

  2. Adio Bideu, Mamala Harris, ramaneti cu bine! Hai, valea de la putere! Prograsism=comunism.

  3. Bideu la veceu!
    Let’s go Brandon!
    MAGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

  4. Hahahah
    Pai acum 2 luni au fost alegeri primare unde valul republican anuntat de sondaje s-a transformat in diareea maro, senatul a ramas la democrati si republicanii abia abia au luat camera

  5. Sa-l aleaga iarasi pe Trump daca guvernul e problema lor. Le face un zid frumos, dar problemele raman.

  6. Cred că la democrați problema majoră o constituie lipsa unui candidat alternativ la președinție, mai tânăr, mai energic, actualul este prea uzat, după decenii de politică în prima linie. Este totuși un aspect pozitiv că Biden reprezintă încă aripa moderată a democraților, capabil de compromis, la nevoie. Apariția unui candidat potențial din aripa progresistă al democraților tineri ar fi, cred, o soluție care ar adânci și mai mult tranșeul actual dintre cele două partide mari și ar veni cu o agendă de justiție socială, anularea culturii și alte obiective, fără dispoziție la dialog și cu atât mai puțin la compromis, (cheia soluțiilor în politică).

    La republicani, lupta fără precedent în istoria recentă a lui Kevin McCarthy pentru postul de speaker în Camera Reprezentanților se poate descrie ca un lung șir de concesii, dintre care unele îi slăbesc stabilitatea pe funcție, altele introduc în legislație elemente ale unui trumpism accentuat, din partea unor ulii, ca Marjorie Taylor Greene, Matt Gaetz, Jim Jordan etc, . Un caz absolut exotic este intrarea în congres a republicanului George Santos, un newyorkez suferind, se pare, de minciună patologică. La toate acestea se adaugă ambițiile lui Trump la alegerile în 2024 , care cu stilul cunoscut, lipsit de rețineri a intrat în competiția nominalizării. Republicanii au totuși un trumpist moderat la dispoziție, în persoana guvernatorului de Florida, Ron de Santis.

    Singurul aspect pozitiv al acestor sondaje este faptul că opinia publică americană apreciază și taxează corect degradarea clasei politice americane pe toate fronturile ( guvern,congres, oferta republicană ).
    ( Spre deosebire de situația de la noi, unde PSD încă este pe primul loc, urmat de liberali – tusa și junghiul, cu o istorie de guvernare practic neintreruptă, care ne-a dus unde suntem .)