G4Media.ro

SONDAJ De ce dispar tinerii din partidul lui Viktor Orbán / FIDESZ…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

SONDAJ De ce dispar tinerii din partidul lui Viktor Orbán / FIDESZ este susţinut doar de 7% dintre tinerii din grupul de vârstă 18-29 de ani și doar de 12% din grupul celor de 30-39 de ani

Interzicerea utilizării telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ poate avea un efect deosebit de negativ asupra popularității FIDESZ în rândul tinerilor. Acesta este un tip de măsură care intervine în viața tinerilor și nu este o problemă abstractă, precum situația de bază a educației. Este un caz care le afectează viața de zi cu zi și care poate fi urmat de o rebeliune rațională, printre altele despre aceste aspecte a vorbit pentru ziarul ungar „Népszava”, Dániel Oross, cercetător în politici de tineret în cadrul Grupului de cercetare Tineri Activi în Ungaria. În opinia sa, toate acestea îi activează pe tineri ca o fulgerare într-un spațiu în care în mod normal nu se ocupă de politică și, mai mult, este complet împotriva digitalizării. Ei vor ca tinerii să iasă din acest spaţiu, dar de ce ar face, dacă văd că toată lumea trăiește în acest context, s-a întrebat cercetătorul, potrivit Rador Radio România.

După cum a spus, „atmosfera de închisoare” dominantă în școli a atins un nou nivel. „În cele din urmă, toate acestea se vor vedea la alegeri, deoarece de obicei întrebarea principală este dacă oamenii sunt mulțumiți de actualul guvern. Cred că la alegerile din 2026 (deși multe depind de campanie) vom fi martorii unei competiţii a generaţiilor, Partidul Tisza, de exemplu, este de așteptat să aibă mai mulți tineri, deși Péter Magyar va fi și el un caz limită la vârsta de 45 de ani la momentul respectiv. La FIDESZ nu se va întâmpla acest lucru”, a afirmat Dániel Oross.

Pornind din datele recensământului din 2022, aproximativ 390.000-400.000 de tineri vor deveni pentru prima dată alegători la alegerile din 2026, conform calculelor ziarului. În plus, potrivit datelor Oficiul Central de Statistică (KSH), de exemplu, anul trecut au murit 127.000 de oameni, dintre care majoritatea au fost din grupa de vârstă mai înaintată. Cu alte cuvinte, alegătorii se schimbă în mod natural, dar din moment ce sprijinul FIDESZ în rândul tinerilor este mai mic decât media, potrivit tuturor sondajelor, acest lucru poate însemna și un dezavantaj pe termen lung pentru partid.

Potrivit ultimelor rezultate ale sondajului efectuat de Institutul Median înainte de alegerile pentru PE, care măsoară și grupele de vârstă, FIDESZ este susţinut doar de 7% în rândul grupului de vârstă 18-29 de ani și doar de 12% în rândul celor de 30-39 de ani, în timp ce categoria persoanelor cu vârsta de peste 65 acest procent este deja de 34%.

În baza acestui fapt, nu este întâmplător că în discursul său de la Băile Tuşnad Viktor Orbán a făcut apel către tineri: „Căutăm luptători curajoși, tineri, cu sentimente naționale!”, a spus premierul. De asemenea, directorul de comunicare al FIDESZ, Tamás Menczer, a publicat pe 10 septembrie un videoclip în care răspunde la întrebări despre tineri, la Kötcse. În consecință, el consideră că este și sarcina lui personală ca partidul să se adreseze tinerilor, ba mai mult, Menczer se gândește chiar să lanseze un podcast în care să vorbească cu tinerii. În același timp, nu era sigur că partidul este cu adevărat nepopular în această grupă de vârstă, deoarece a spus: „Nu știu dacă situaţia se prezintă astfel pe baza datelor reprezentative”.

Există mai multe motive în spatele declinului relației dintre FIDESZ și tineri. Potrivit lui Dániel Oross, de exemplu, faptul că de-a lungul anilor FIDESZ a devenit una cu guvernul, respectiv cu persoana lui Viktor Orbán, nu face bine pentru popularitatea partidului.

„Guvernul și partidul nu sunt despărțiți și, dacă observăm, nu există niciun tânăr printre membrii președinției sau membrii guvernului care să poată transmite ideile tinerilor”, a precizat specialistul ungar, care a menţionat: În plus, tragedia partidului din punctul de vedere al tinerilor este că FIDESZ s-a împletit cu numele lui Viktor Orbán. 

Nu există narațiuni despre înlocuirea celor mai în vârstă cu tineri, care nici despre Gergely Gulyás și nici măcar despre Tamás Menczer numai spun că este un „băiat grozav”, și nici ei nu vorbesc în limba tinerilor. În trecut, au existat organizații și chipuri legate de tineri cu care guvernul a comunicat cel puțin, aşa a fost, de exemplu, Autoguvernarea Studențească, dar aceste canale de comunicare și consultări au încetat. 

Acum există Consiliul Național al Tineretului, dar nici în cazul acestui consiliu nu se poate observa că transamite un mesaj către tineri. Iar politica este întotdeauna legată de imagini, iar dacă nu există imagini, manifestul premierului de la Băile Tuşnad a fost adresat unui public tânăr invizibil, susţine Dániel Oross, potrivit căruia se poate trage concluzia că FIDESZ nu îi înţelege pe tineri și se sugerează că aceștia nu sunt luați în considerare în conducerea centrală.

Vedem – continuă expertul – că vor să le spună de sus tinerilor ce ar trebui să facă. Aceasta este o mantră moștenită de la socialism, gândiți-vă doar la legea tineretului adoptată în 1971, care avea drept scop organizarea tinerilor. Această centralizare, control de sus, provoacă rezistență din partea tineretului de astăzi. Generațiile mai noi nu funcționează așa. Partidul de guvernământ nu ține cont de faptul că, deși sistemul de relații a rămas așa în politică, societatea merge mai departe, iar decalajul dintre cele două este din ce în ce mai mare.

Deși TikTok este o platformă pentru tineri, iar simpatizanţilor FIDESZ le place să comunice pe această platformă, potrivit lui Dániel Oross, în realitate este vorba doar depsre faptul că Guvernul a schimbat platforma, dar nu și conținutul. Acesta din urmă nici nu a fost înțeles de mulți oameni de pe Facebook, deoarece este departe de viziunea majorității asupra lumii. 

Potrivit expertului, acest lucru este valabil și în cazul platformei Megafon, deși scopul este să atragă tinerii, mesajul este același și acolo. Dániel Oross l-a citat ca un exemplu pozitiv pe Gergely Karácsony, pe care tinerii îl numesc „tătic”, sau pe Péter Magyar, președintele Partidului Tisza. Pe de o parte, cei doi politicieni și-au dat seama că tinerii pot fi abordați pe marginea unei probleme, iar pe de altă parte, publică imagini de viață care sunt mai tinereşti.

Karácsony, de exemplu, a fost văzut şi la un concert, în timp ce Orbán preferă să se distreze pe TikTok, spune Dániel Oross, care a adăugat că scandalul grațierii de la începutul anului a avut un impact puternic și asupra tinerilor.

„Ei au perceput că nu merită să intre în spațiul politic, deoarece și politicienii mai tineri din funcții de vârf pot fi ‘scoşi’ de pe tablă cu o singură mișcare, dacă este necesar. Ca să nu mai vorbim de faptul că egalitatea de gen nu mai este o problemă la fel de dezbinătoare pentru noile generații precum a fost pentru cele mai în vârstă. Aşadar, înlăturarea lui Katalin Novák și Judit Varga a fost un mesaj puternic negativ pentru tineri, spune expertul.

Pe lângă toate acestea, se pare că de ceva vreme nu s-au luat măsuri semnificative care să fie benefice în special pentru tineret, deoarece chiar şi permisul de conducere gratuit a protejat mai ales portofelul părinților. De altfel, doar în cazul Reglementării uniforme a Regulilor Rutiere (KRESZ) și al educației pentru sănătate s-a promis că va fi gratuit pentru liceeni, iar partea practică mult mai costisitoare este în prezent doar un program pilot și nu este disponibil majorității.

Potrivit lui Dániel Oross, cazul fostului preot romano-catolic Gergő Bese și celorlalţi doi membri ai bisericii poate provoca daune FIDESZ mai ales în așezările rurale, deoarece aici relația dintre societate și biserică este și mai strânsă.

„Deoarece decalajul digital se închide, aceste mesaje pot ajunge și la un tânăr din Borsod. Ceea ce înseamnă că ei vorbesc despre asta și îi afectează și pe cei care ar reprezenta biserica și valorile bisericești în fața tinerilor într-un mod autentic. Legătura dintre FIDESZ și biserică este destul de puternică, așa că îmi pot imagina că și în cazul tinerilor din mediul rural acest lucru poate face valuri”, a afirmat Dániel Oross.

Potrivit Blikk.hu, preotul paroh Gergő Bese din Dunavecse a fost suspendat după ce au ieșit la iveală informații, potrivit cărora a participat la petreceri gay și a avut relații intime cu bărbați. Preotul paroh și-a cerut scuze public comunității și și-a anunțat retragerea, subliniind că a făcut o greșeală și și-a încălcat jurămintele preoțești.

Sursa: NÉPSZAVA / Rador Radio România / Traducerea: Rozália Gănciulescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Timpul trece. La înființare în 1988 fidesz ( asociația tinerilor democrați ) era un partid al tinerilor. Astăzi nu mai este nici tânăr, nici democrat, iar Orban are 61 de ani. Destui cei 18 ani la guvernare ( 1998-2002 ; 1910-1924 )

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.