G4Media.ro

Sondaj de opinie: Rusia, văzută ca cea mai mare amenințare pentru Republica…

Sondaj de opinie: Rusia, văzută ca cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova. Moscova amenință inclusiv Chișinăul după „Platforma Crimeea”

Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa Republicii Moldova, sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de CBS – Research, la comanda CID NATO Moldova. Sondajul a fost prezentat marți la Chișinău. 

Astfel, Rusia este văzut de 24,1% dintre respondenți ca fiind cea mai mare sursă de pericol pentru securitatea Republicii Moldova. Rusia este urmată în acest top de către grupările teroriste cu 20,5%, NATO cu 10,5%, SUA cu 10,2% și România cu 4,4%.

Experți spun totuși că păreri cetățenilor moldoveni despre Rusia în materie de securitate nu sunt tocmai clare.

Dacă ne uităm la Rusia, vedem clar o disonanță în faptul că este numită de respondenți ca cea mai mare amenințare și, în egală măsură, ar fi al doilea sau al treilea care ar putea interveni să sprijine Republica Moldova în cazul unei amenințări. Este o disonanță care trădează nivelul precar al culturii de securitate, acolo unde societatea civilă are responsabilități majore”, a declarat președintele Centrului de Prevenire al Conflictelor și Early Warning București, Iulian Chifu, citat de agenția IPN.

Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, co-fondator CID NATO, susține că interesul față de domeniul securității nu se rezumă doar la respectivul sondaj, dar și-ar dori ca să fie un punct de generare a altor teme pe un domeniu atât de complex cum este reformarea instituțiilor din domeniul de securitate, dar și dezvoltarea culturii de securitate.

De altfel, după evenimentul lansării „Platformei Crimeea” la Kiev, pe 23 august, acolo unde au participat zeci de state și delegații care au susținut intergritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Republica Moldova prin președintele Maia Sandu, Rusia a trecut la amenințări la adresa participanților.

Pe acest fundal, Kremlinul a amenințat, marți, statele participante la summit-ul Platforma Crimeea organizat pe 23 august la Kiev. În opinia Moscovei, participarea la acest eveniment reprezintă „un atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse”.

Suntem obligați să tratăm participarea unor state, organizații internaționale și reprezentanților acestora la Platforma Crimeea drept atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse. Acest fapt se va răsfrânge inevitabil asupra relațiilor noastre”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Platforma Crimeea” este o inițiativa a Ucrainei de recuperare a peninsulei Crimeea, după anexarea ei de către Rusia în 2013.

Crește opțiunea europeană la 65%

În altă ordine de ieri, directorul executiv al Companiei de cercetare CBS- Research, Ion Jigău, a remarcat că majoritatea respondenților sondajului consideră că orientarea actuală a Republicii Moldova este una spre UE – 65% din respondenți.

Rusia a fost menționată de 9% respondenți și România – aproape 5%. Și-ar dori ca orientarea Republicii Moldova să fie spre UE circa 50% din respondenți, spre Rusia – 21% și circa 2% și-ar dori ca Moldova să se orienteze spre România. Despre securitatea și apărarea țării, cel mai des respondenții se informează de la televizor, internet și pe rețele de socializare sau site-urile de știri.

Directoare executivă CID NATO Moldova, Elena Mârzac, consideră că sondajul este un exercițiu important pentru că nu există astfel de sondaje ample care ar măsura percepția cetățenilor față de anumite opțiuni de securitate, direcția de dezvoltare, sursele de informare, încrederea în instituțiile statului. În opinia sa, societatea civilă ar putea juca rolul de facilitator dintre populație și Guvern pentru a promova interesul național și de a transmite unele narative comune și fortificarea mesajelor.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1029 persoane, cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din Stânga Nistrului, cu o eroare maximă de ± 3%. Datele în cadrul sondajului au fost colectate în perioada 20-29 iulie.

Foto: Un militar rus din cadrul Districtului sudic al Armatei Ruse execută trageri în timpul unui exercițiu militar. Sursa/Facebook Ministerul rus al Apărării

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Moscova a invadat Chisinaul de multa vreme.
    Ramane de vazut cat rezista Maia Sandu.
    Max 6 luni.

  2. Cel mai bine ar fi ca Rusia să nu mai livreze nici un metru cub de gaz ,și nici energie electrică Moldovei ,nu cred că ar fi o mare pagubă pentru Rusia .

  3. 2% dintre moldoveni vor sa se orienteze către România
    Cred că este timpul să-i întrebăm deschis daca mai are rost sa -i sprijinim cu ceva

  4. Țu-i fi orbul din Brăila ,Florinel !?!?