G4Media.ro

SONDAJ Două treimi dintre români declară că preferă drepturile și libertățile de…

Sursa Foto: Unsplash

SONDAJ Două treimi dintre români declară că preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia

Ponderea românilor care ar prefera să studieze într-o țară vestică este de peste zece ori mai mare decât a celor care ar prefera să lucreze sau să studieze într-o țară din Est și două treimi populație declară că preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia, se arată într-un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Varifield.

Sunt două dintre concluziile principale ale sondajului de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a.

”Prima cercetare din luna martie 2021 releva faptul că peste 40% dintre români considerau că Rusia promovează valorile tradiționale în fața decadenței morale a țărilor occidentale. Comparativ cu acest tip de evaluare generică, în cadrul sondajului din luna iunie am adresat o întrebare clarificatoare.  Puși în fața unei alegeri personale, două treimi dintre români (66,6%) declară în sondajul din iunie 2021 că preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia. 16% declară că preferă valorile tradiționale pe care le promovează Rusia în locul drepturilor și libertăților de tip occidental. Datele confirmă faptul că, dincolo de observații contemplative, puși în fața unor alegeri personale concrete, românii preferă modelul și valorile occidentale.” Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group

”La nivel macrosocial, încrederea în țările autocrate se menține scazută. Observăm în mod particular cum un lider autocrat, dar foarte vizibil în social media și cu un brand atent construit și menținut, are capacitatea de a crește nivelul încrederii în țara ce o reprezintă, odată cu creșterea proprie doar în randul populației tinere. Acest rezultat subliniază puterea narativelor din social media în modelarea percepțiilor la nivel societal, importanța canalelor de comunicare alese în abordarea segmentelor țintă, precum și impactul pe termen lung la nivel socio-cultural.” Dan Andronache, vice-presedinte True Story Project (TSP)

Direcție România

68,1% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită (față de 70,3% în martie), în timp ce 25,1% cred că se îndreaptă într-o direcție bună (față de 23% în martie), iar 6,7% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Sunt în medie mai optimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării următoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le permite să-și cumpere tot ceea ce le trebuie, gulerele albe, locuitorii din București.

Persoanele cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru strictul necesar) sunt în medie mai pesimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării.

Țara preferată pentru muncă sau studiu

Întrebați în ce țară ar prefera să muncească o perioadă mai lungă de timp sau să studieze, 42,2% dintre cei chestionați au ales varianta ”într-o țară din Vest (UE, SUA sau Canada), 3,9% varianta ”într-o țară din Est (Rusia, China)”, 4,2% au optat pentru o altă țară, iar 47,9% spun că nu ar pleca în nicio țară. Ponderea non-răspunsurilor este de 1,9%.

Analiza socio-demografică: Varianta ”într-o țară din Vest (UE, SUA sau Canada) este preferată mai ales de tinerii sub 30 de ani, cei cu studii superioare, locuitorii Bucureștiului, persoanele care au cont de Tik-Tok.

Varianta ”nu aș pleca în nicio altă țară” este aleasă în special de persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, respectiv peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din rural și persoanele care nu au cont pe rețelele sociale.

Drepturi, libertăți și valori tradiționale

66,6% dintre respondenți preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia. 16,2% declară că preferă valorile tradiționale pe care le promovează Rusia în locul drepturilor și libertăților de tip occidental. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 17,2%.

Analiza socio-demografică: Preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia în special: persoanele sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit mai ridicat (care declară că reușesc să aibă tot ce își doresc), locuitorii din București și Ilfov.

Gulerele gri, cei care lucrează la stat preferă într-o proporție mai mare decât celelalte categorii valorile tradiționale pe care le promovează Rusia în locul drepturilor și libertăților de tip occidental.

Aderarea la UE

Punând în balanță toate implicațiile asupra vieții economice și sociale, asupra familiei și vieții personale, 56,2% dintre cei chestionați (față de 61,4% în martie) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35,1% sunt de părerea contrarie (față de 35,2% în martie). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 8,6%.

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje în special: persoanele sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit mai ridicat (care le asigură cel puțin un trai decent), gulerele albe, locuitorii din București.

Persoanele cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent) consideră într-o proporție mai mare decât celelalte categorii că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă dezavantaje.

Românii, cetățeni ”de mâna a doua în Europa”?

Afirmația ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa” întrunește acordul a 81,3% dintre respondenți (față de 78,2% în martie). 14,8% sunt în dezacord cu afirmația (față de 20,4% în martie), iar 3,9% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: votanții PNL și cei ai USR-PLUS, locuitorii din regiunea Vest și cei cu un venit mai ridicat dezaprobă cel mai puternic afirmația ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa”.

Votanții PSD, gulerele gri, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și persoanele care declară că venitul lunar nu le ajunge nici pentru strictul necesar consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că româniii sunt priviți drept ”cetățeni de mâna a doua în Europa”.

Motivul perceput pentru acordul cu afirmația ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa”

Comportamentul nepotrivit al unor români care au trăit sau trăiesc în străinătate este, în opinia a 70,2% (ceea ce reprezintă 57% din totalul eșantionului/populației) dintre cei din cei care sunt de acord cu afirmatia ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa”, motivul principal pentru această situație.

27,6% (ceea ce reprezintă 22% din totalul eșantionului/populației) consideră că atitudinea de superioritate a cetățenilor altor state europene este motivul principal pentru această situație. 2,2% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Persoanele care declară că au un venit luna ridicat consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că motivul pentru care românii sunt priviți drept cetățeni de mâna a doua în Europa este legat de comportamentul nepotrivit al unor români care au trăit sau trăiesc în străinătate.

Printre cei care cred că atitudinea de superioritate a cetățenilor altor state europene este motivul principal pentru care românii sunt priviți drept cetățeni de mâna a doua în Europa se regăsesc cu precădere: bărbați, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și Vest și persoanele care au cont de Tik Tok.

Afirmații – membru NATO

Preferă ca România să fie membră NATO pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar 65,8% dintre respondenți. 28,6% preferă ca România să fie o țară neutră pentru că astfel nu va fi atacată militar de nimeni. 5,6% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Persoanele peste 60 de ani, cu educație superioară, gulerele albe și persoanele care declară că reușesc să cumpere și unele lucruri mai scumpe preferă într-o proporție mai mare decât media ca România să fie membră NATO pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar

Persoanele cu un nivel de educație mai scăzut și cu un venit redus (perceput ca fiind insuficient pentru un trai decent), cei inactivi potențial activi, preferă într-o măsură mai mare decât restul populației ca România să fie o țară neutră pentru că astfel nu va fi atacată militar de nimeni

Afirmații – baze militare americane

73,8% dintre cei intervievați (față de 75,4% în martie) își exprimă acordul față de afirmația ”Existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe”, în timp ce 20,3% își exprimă dezacordul (față de 20% în martie). 4,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Analiza socio-demografică: Își exprimă acordul față de afirmația ”Existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe” mai ales: Persoanele cu vârsta sub 30 de ani și peste 45 de ani.

Țara cu cea mai puternică armată

39,7% dintre români sunt de părere că SUA au cea mai puternică armată, în timp ce 33,5% sunt de aceeași părere în cazul armatei Rusiei și 16,4% a Chinei. Ponderea non-răspunsurilor este de 9,1%, iar 1,3% dintre respondenți indică altă țară.

Analiza socio-demografică: Printre cei care cred că SUA au cea mai puternică armată se numără cu precădere: votanții PNL, USR-PLUS și cei ai PSD, bărbații, persoanele peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din București.

Sunt de părere că Rusia are cea mai puternică armată din lume în special votanții AUR, tinerii sub 30 de naigulere albe și locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia.

Țara cu cea mai puternică economie

41,5% dintre români sunt de părere că China are cea mai puternică economie, 24,1% sunt de aceeași părere în ceea ce privește economia SUA, în timp ce 14% consideră că Japonia are cea mai puternică economie și 14,1% Germania. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,4%, iar 0,9% dintre respondenți indică altă țară.

Analiza socio-demografică: Printre cei care cred că SUA au cea mai puternică economie din lume se numără cu precădere persoanele care locuiesc în regiunea Centru.

Sunt de părere că China are cea mai puternică economie din lume în special bărbații, persoanele cu vârsta de 45-59 de ani, gulerele gri, locuuitorii din regiunea Nord Vest și cei din regiunea București Ilfov.

Drepturi și libertăți

Sunt de părere că SUA respectă cel mai bine drepturile și libertățile 38,4% dintre cei intervievați, 37,5% sunt de această părere în ceea ce privește Uniunea Europeană, 4,3% în ceea ce privește Rusia și 4,1% China. Ponderea non-răspunsurilor este de 8,9%, iar 6,8% dintre respondenți indică altă țară.

Analiza socio-demografică: Consideră că SUA respectă cel mai bine drepturile și libertățile mai ales: persoanele cu vârsta peste 45 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din București și cei din regiunea Muntenia Sud.

Încrederea în țări/ organizații internaționale

Dintre țările și organizațiile enumerate, românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO (59,3% față de 49,4% în martie). 55 % dintre români au încredere multă și foarte multă în Uniunea Europeană (față de 51,6%) și 49,2% în Germania (față de 57,6% în martie). Dintre cei intervievați 47,8% declară că au încredere multă și foarte în Statele Unite ale Americii (față de 47,2% în martie). Încrederea în Rusia și China se situează sub 20 de procente. 17,9% declară că au încredere în Rusia (față de 16% în martie) și 16,8% în China (față de 19% în martie).

Analiza socio-demografică: Încrederea în SUA este mai ridicată în rândul vârstnicilor (peste 60 de ani) și al gulerelor albe.

Tind să aibă o încredere mai mare în Germania: bărbații, persoanele sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe, angajații din sectorul privat.

Tinerii de 18-29 de ani și cei care declară că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe din punct de vedere al venitului lunar au un nivel de încredere mare și foarte mare în Rusia semnificativ mai ridicat decât media.

Tind să ai aibă o încredere mai mare în China gulerele gri și angajații la privat.

Încrederea în UE este mai ridicată în rândul următoarelor categorii: tinerii 18-29 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe.

Bărbații, cei peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, inactivii pasivi, gulere albe, locuitori din București sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori) au încredere în NATO într-o proporție mai mare decât celelalte categorii.

Încrederea în lideri internaționali

44,1% dintre cei intervievați au încredere multă și foarte multă în cancelara Germaniei, Angela Merkel (față de 50,1% în martie). 36,4% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în Joe Biden, președintele SUA (față de 41,6% în martie). În Vladimir Putin, președintele Rusiei, au încredere multă și foarte multă 23,9% dintre respondenți (față de 19% în martie).

Analiza socio-demografică: Încrederea în Joe Biden, președintele SUA, este mai ridicată în rândul persoanelor peste 60 de ani.

Tind să aibă o încredere mai mare în Angela Merkel, cancelara Germaniei, gulerele albe și cei cu un venit lunar care le permite să aibă tot ce le trebuie.

Au o încredere mai mare în Vladimir Putin, președintele Rusiei, următoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, cei cu educație superioară, gulere albe și cei care declară că venitul lunar le permite să-și cumpere și bunuri mai scumpe.

Metodologia cercetării

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -12 martie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului multistadial stratificat a fost de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. „Suntem, la nivel planetar, închiși într-un concept fals care ar trebui eliminat. Singura variantă de reconstrucție a lumii ar fi cea multipolară. Și-o să vă explic imediat de ce. Admir China pentru saltul tehnologic făcut. Dar n-aș vrea să trăiesc în societatea lor pentru că nu mi se potrivește. Culmea, după ce s-a deschis, constatăm că majoritatea covârșitoare a chinezilor nu fug din țară. Păi dacă e așa rău cu Partidul Comunist, de ce n-o fac? Răspunsul nu e că Partidul lor ar fi bun sau rău, ci acela că țara e condusă într-un spirit tradițional chinez. Chinezii – în ciuda câtorva dizidenți – sunt atașați de țara și conducătorii lor. La fel și-n ceea ce-i privește pe ruși. Admir modul în care Putin a făcut tranziția de la Rusia putred de coruptă și aproape prăbușită către Rusia de azi, cu o armată modernă și o economie echilibrată. Însă n-aș trăi în Rusia și nici n-aș vrea o Românie care să copieze modelul rusesc. Asta însă nu înseamnă că rusului nu-i e bine. Dacă nu i-ar fi bine, ar fugi din țară, dar n-o face. De ce? Pentru că se simte condus în stilul său, pentru că e societatea pe care-o simte ca fiind a lui. N-am ascuns niciodată că nu-mi place America de azi. Ea s-a îndepărtat atât de mult de America secolului XIX și a începutului de secol XX încât a ajuns o caricatură a ceea ce-a fost. Însă nu numai mie nu-mi place! Nici măcar americanilor nu le mai place în condițiile în care s-a ajuns în incredibila situație în care numărul emigranților americani îl întrece pe cel al imigranților. Asta spune multe.

    Ca să n-o mai întind, o să repet spunând că e nevoie de o schimbare de paradigmă la nivel mondial, de un multipolarism generalizat. Fiecare țară, în sine, e un pol de putere care trebuie lăsat să se manifeste pentru a-și atinge adevăratul potențial. Deocamdată e interzis. E foarte grav și frustrant, însă trag speranța că asta va conduce în final la spulberarea ticăloșilor care acum conduc lumea într-un mod absolut ilegitim și aberant.”

    • În 1967 Stephenson G. R. a făcut un experiment cu 5 maimuțe, închise într-o cușcă, ce a fost denumit ”Achiziția culturală a unui răspuns specific învățat printre maimuțe”.

      Experimentul a constat în închiderea într-o cușcă de tavanul căreia au fost atârnate banane (maimuțele nu prea pot rezista la banane), la care se putea ajunge urcând pe o scară.

      Cercetătorii au făcut următorul lucru, de fiecare dată când o maimuță încerca să urce pe scară pentru a lua bananele, stropeau cu apă rece pe celelalte patru maimuțe.

      Așa maimuțele au învățat că atunci când o maimuță se urcă pe scară, ele vor avea de suferit

      După ce acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, au observat că de fiecare dată când oricare dintre maimuțe încerca să urce pe scară, celelalte maimuțe reacționau și maimuța de pe scară era trasă înapoi și bătută de celelate patru maimuțe.

      După un timp, niciuna dintre maimuțe nu a mai avut curajul să încerce să ajungă la banane.

      Maimuțele au învățat că dacă se urcă pe scară vor fi bătute

      În continuarea experimentului, au înlocuit una dintre cele cinci maimuțe cu o altă maimuță.

      În mod firesc maimuță nouă, când a văzut bananele a vrut să se urce pe scară pentru a ajunge la ele. Imediat, celelalte maimuțe au luat-o la bătaie, fără că cercetătorii să le mai ude. După ce nouă maimuță a mai făcut câteva încercări zadarnice de a ajunge la banane, a învățat și ea că nu este voie să urci pe scară, chiar dacă nu știa motivația pentru care nu ar trebui să facă asta.

      Experimentul a continuat înlocuind și cea de-a două maimuță, și povestea s-a repetat. Ba chiar mai mult, maimuța adusă mai înainte, a lovit și ea noua maimuță, chiar dacă ea nu fost udată cu apă rece niciodată. Apoi și cea de-a treia maimuță a fost înlocuită, repetând povestea.

      Treptat a fost înlocuită și cea de-a patra maimuță, povestea repetându-se. Într-un final a fost înlocuită și cea de-a cincea maimuță.

      În faza finală s-a ajuns, că toate cele 5 maimuțe ce au fost udate cu apă rece când o maimuță încerca să ajungă la banane au fost schimbate treptat cu alte cinci maimuțe ce nu au fost udate niciodată cu apă rece.

      Maimuțele noi au continuat să bată pe oricare dintre maimuțele care încercau să se ridice pe acea scară. În acea cușcă se instalase un obicei nou, cine încerca să urce pe scară va fi tras înapoi și bătut.

      Nimeni nu știe de ce nu e voie să iei banana dar asta e regula socială și este respectată cu strictețe, fără să se îndoiască de asta.

      Dacă cercetătorii ar fi avut posibilitatea să le adreseze acestor maimuțe întrebarea “Care este motivul pentru care loviți maimuța care vrea să se urce pe scară?”, cu siguranță răspunsul lor ar fi fost: “Nu știm. Acesta este obiceiul aici. Toate maimuțele fac asta., de când ne știm noi….“

      Poate ni se pare cunoscută situația în care observăm că anumite lucruri nu sunt în regulă dar se întâmplă pentru că așa stau lucrurile pe aici, „ca în cușca în care toate maimuțele fac asta.“

      Este important să știm că deși se face referire la un experiment realizat de Stephenson G. R., trebuie tratată că o poveste cu talc, pentru că nu am regăsit sursa inițială și descrierea științifică a experimentului.

      E ușor totuși să facem o paralelă cu un grup social, mediu de lucru, mai ales în cazul noilor veniți într-o organizație, cei care adopta rigorile, obiceiurile, ținuta, atitudinea din companie, cultura.

      Este un exemplu care să ne dea de gândit pentru că de multe ori acționăm într-un fel sau altul deoarece așa stă treaba pe aici.

      Cam așa stau treburile in China, Rusia.

    • @mavem ești extrem de limitat dacă doar asta ai priceput din comentariul meu, dacă propaganda asta infecta pro LGBT ți se pare progres te rog să o sugi în popou prin alte părți.

    • Aloooo….nenea cu experimentul bananei!!!!…Una dintre maimuțele alea erai tu….

  2. Dacă nu accepți propaganda CURcubeului și ții la identitatea, tradițiile și moralitatea care au format poporul nostru ești adeptul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia?

    Ce manipulare odioasa, cineva a început să pompeze bani la greu în publicațiile „independente” de stânga.

    • Dar si viceversa e valabila: Daca pe mine ma lasa rece valorile promovate de Rusia (ortodoxism, conservatorism), inseamna ca sunt automat un fan CURcubeu? Daca imi place libertatea si democratia mai mult decat siguranta oferita de tatucul stat, iar morala crestina e o vorba goala (faptele si vorbele nu se pupa), sunt propagandist?

    • Subscriu, Gik!

    • Dupa mintea ta, am trai si acum undeva prin anii 1500.
      Pentru ca nu , trebuie sa tinem la traditii si rahaturi, vechi de sute de ani.
      Toate au o limita, lumea evolueaza, si daca vrei sa traiesti in stil barbar, sa iti bati nevasta, sa iti fortezi copii intr’o religie absurda ,.. muta’te in p.lm in desert, si paraseste societatea.

      Dar nah, iti place sa ai electricitate/tv uhd-led/smarphone/internet/super masina/medicina avansata/aer curat/ dushuri fierbinti/ si o vila frumoasa
      … nimic din toate astea nu ar exista daca am fi ramas blocati in mentalitati primitive.

      Ce p.lm te intereseaza pe tine cu cine si’o trage unu sau alta , atat timp cat sunt adulti si au consimtamant .. care rahat e treaba ta.
      Iti cere tie ceva, iti bate la usa sa iti ceara ceva,.. iti violeaza copii cum fac preotii ??!

      M.A.R.S.H ma!

    • @tiberius, ai ales să deformezi și să răstălmăcești ceea ce Gik bine a spus. Dacă pe tine te lasă rece valorile ortodoxe și conservatoare, nu le atribui Rusiei! Aceste valori nu au nici o treabă cu statul-tătuc (concept socialist sovietic). De asemenea, dacă morala creștină ți se pare „o vorbă goală”, este probabil pentru că o confunzi cu habotnicia și pupatul de moaște. Morala (creștină sau de altă sorginte) se referă la conceptele de Bine, Frumos și Adevăr, care chiar nu sunt vorbe goale.

    • Deci alde Gik, Antena3, televiziunea infractorului condamnat Dan Voiculescu, Romania TV, televiziunea inculpatului fugar Sebastian Ghiță mananca cu totii xxcat degeaba??? Nu pun botul decat o treime la minciunile lor??? Ce sa spun, o veste bună!!!

  3. Uneori, „cercetarile” astea nu-si merita numele nici macar cu ghilimele incluse. Cand pui o intrebare atat de vaga, cu spectru atat de larg, dar cu doar doua optiuni vopsite rudimentar, o sa primesti drept rezultat exact acelasi cacat pe care l-ai avut in cap cand ai conceput intrebarea.

    Ce inseamna „drepturi si libertati fundamentale” vs „valori traditionale”? Pentru ca modul parsiv de formulare a intrebarii nu duce decat la o singura interpretare care sa-i dea un minim de sens logic: drepturile LGBT (nu poate fi vorba de democratie, pt ca ea nu se opune „valorilor traditionale”, nici de libertate de exprimare din acelasi motiv, nici de presa libera etc etc etc). Eh, atunci duceti-va si formulati intrebarea asa si o sa vedem ce procente o sa rezulte de data asta. In conditiile in care 45% dintre romani traiesc la tara…

    Asta e ce se numeste „loaded question”, lucru care atrage automat discreditarea oricarei concluzii pe care o tragi pe baza raspunsurilor primite. Mai faceti ceva scoala.

  4. Un sondaj irational si trunchiat

    1 Valorile traditionale nu sunt proprietatea Rusiei, nici a altor tari.

    2 Drepturile si libertatile nu sunt proprietatea Vestului Europei.

    3 Drepturile si libertatile nu exclud valori traditionale.

    Propagati o false dilema

    • Subscriu!

      Fiecare tara poate avea un mod particular in care intelege drepturile si libertatile, precum si aplicarea valorilor traditionale. Nu trebuie sa aleaga combinatia specifica a drepturilor si valorilor traditionale asa cum au fost „presetate” de catre est sau de catre vest. Dupa mine, ambele variante sunt extremiste!

      Combinatia echilibrata si de bun simt se alege de catre oameni care gandesc, nu de catre cei care le copiaza en-gros fara discernamant.

  5. Câta mârșăvie!!! Un atac împotriva tradiției, a binelui, punând semnul egal între Rusia și Tradiție. Jegoși au omis fascist, fundamentalist, etc. Tot Raul pentru oamenii tarisoarei noastre care înțeleg ca occidentul este sex, muzica, droguri, homosexuali, negri, etc. Nimic mai fals, nimic din toate astea, occidentul, cel puțin practic și profesionala în toate domeniile, este vârful cel mai de sus unde a putut ajunge omenirea. Ca lichelele astea cu transgenderii lor cu tot vor sa distrugă acest Occident, e ceva ce trebuie sa e dea de gândit. Rusia poltica, reprezinta tot ce poate fi mai crimin și ticălos. Drepturi pentru transgenderii, probleme de mediu, dar pentru cei doi intemnitati?

  6. Numarul de sclaveti pe m2 in Romania este infiorator de mare.

  7. un psyop absolut cretin și josnic

  8. Băieții și fetele care admiră rusia, valorile și tradițiile primitive promovate de către aceasta, dar și stilul totalitar, supunerea totală a populației, drepturilor și libertăților acesteia, unui regim corupt, retrograd și clientelar, le-aș transmite să pună mâna și să se documenteze și să vadă ce înseamnă rusia, cu toate imensele sale „avantaje” și modul în care își subjugă cetățenii. Cum poți manipula și controla o populație mai bine decât spunându-i că, vezi Doamne, tu îi aperi tradițiile și valorile, că toate măsurile totalitare luate, tocmai în acest sens sunt luate, că dacă nu, vin ăia răi și le alterează virginitatea tradițională și culturală. Cu astfel de frici induse și cu soluții miraculoase propuse și impuse, să fim serioși, nu e deloc dificil să-ți ții în captivitate poporul. De ce nu pleacă rusnacii din țară? Simplu, nu doar că sunt legați de glie, ci capacitatea lor de desprindere de glie și mediul în care au existat și există, face imposibilă migrația acestora către alte zări. V-aș sugera să stați de vorbă cu rusnacii de rând, să vedeți cât de nemulțumiți sunt și care e poziția lor cu privire la conducătorii lor, doar că ei nu prea pot afișa public acest lucru, imediat vine potera și-i face pierduți pentru totdeauna. Le place să știe că au pe cineva care-i pune în brazdă, le pune sapa în mână și le trasează rândul, așa au fost învățați să existe și așa vor exista, ei nu pot altfel. Ălora care se arată foarte admirativi cu astfel de regimuri, cred că nu știu ce presupune îngrădirea libertăților și drepturilor, un stagiu de câteva luni prin astfel de țări cred că i-ar lecui de simpatia pentru regimuri autoritariste sau totalitariste.

  9. La acest sondaj au raspuns votantii usr (2 treimi) si restul au fost nu stiu/ nu raspund.

  10. Bai prostovanilor cu cit ați terminat clasele 1 -8 !!!?…dacă le-ați făcut!!!…Abia ați trecut clasa ,nu!?…Sunteți majoritatea niște indobitociti care haliți tot ce vi se pune înainte…comparați intelectul uman cu cel al maimuței…comparați România cu Occidentul…asociați Rusia cu România ca și cum noi am fi slavi !!!…nici nu știți ce sa mai vrăjiți!!?…toți va dați cu părerea de acasă pentru ca ați verificat de 2ori dacă e ușă bine închisă…bai vitejilor care ați luptat cu fundul pentru tara asta și vreți drepturi!!!?….visați la cai verzii pe pereți ca domnișoarele la FETI frumoși…Vrăjeală asta spusa că românii vor majoritatea sa renunțe la tradiție este doar un bat aruncat printre gard câinilor….ce viteji sunteti catalandrilor dar cind întra cel cu bățul în curte fugiți cerlalaind, nu?….Nu meritați sa trăiți în tara asta pentru care străbuni au luptat cu pieptul gol sa o apere…ca de nu România nu mai exista niciodată dacă ei nu erau…nu vad pe nici unul dintre voi ca să aleagă sa moară mâine pentru ea ,gunoaielor!!…Asta înseamnă tradiție…dragoste fata de țară…..Nu va convine mutati-va ce mai stați aici de nu va e bine…granițele sunt deschise…Ceaușescu nu mai e….lăsați tradiționaliști sa rămână fără specimene ca voi așa cum sunt ei mândride tara lor…Aaaaaa…nu vreți sa plecați pentru ca încă va e bine aici !!!!…dacă ați pleca pentru câțiva ani în Occident o să veniți repede înapoi cind veți realiza iluziile care vi le închipuiți acum pentru ca acolo veți fi doar niște sclavii-moderni pentru ei….pe cind acasă stăpânii, nu!?….NEANDARTHALIENILORRRrrrrrrrrrrrrr

    • Mare do.bitoc esti ma,.. si mai traiesti si cu impresia ca esti vreun inteligent cu `facultate`, vreun fel de `hero`, cineva important,.. cand defapt, din tot ce ai urlat acolo, se observa un singur lucru:
      – un meltean needucat, cu arfe de smeker .. cu o cultura generala acumulata de pe faisbuc sau iutub..
      – vorbesti,..nu defapt tipi,, despre lucruri pe care nici macar nu le intelegi, dar tipi si tu, sa pari si sa te simti important.

      Exact asa ca tine, sunt peste 40% din populatia tarii astazi.
      Si apropo, sunt milioane de romani plecati din tara, ptr totdeauna,..si le merge f bine unde sunt.
      Si tot se pleaca in fiecare zi.

    • Dar pleaca si tu, tovarase mavem!

    • Uhuuu!Uhuuu!…CITA lui TARZAN sa revoltat….Uhaa!Uhaa!..faisbuc…iutub…CE!?..CUM!?…Am avut dreptate ca maimuțele astea nu au nici 4 clase…uite cum inculți țări vin sa ne facă morală!!!??…Îi este ciuda ca acum a realizat cit de inculta a rămas saracuta…Dar nu-i nimic draga moșului eu nu sunt supărat pe tine pentru că te înțeleg și mai mult de atât…eu iubesc animalele !!. Iar dacă tot nu îți convine atunci fai recurs daca vrei sa te revolți din nou (iutub-faisbuc)

    • De ce esti prost?

  11. Unde-s dom’le profeții căderii Europei de la celelalte articole? Să vadă și ei că marea mojoritate a românilor preferă drepturile și libertățile de tip occidental și să ne mai scutească. Pentru ei e ceva de neconceput să-ți vezi de viața proprie și probabil sunt surprinși de rezultatele sondajului.

  12. Surprins plăcut ca mulți dintre comentatori nu au plecat după fenta. Rusia nu are cum sa reprezinte tradiția, nu demult cosmonautii ruși se lăudau ca nu l_au văzut în spațiu pe Dumnezeu.
    Rusia are 100 de ani de bolșevismul, bolsevism care a însemnat vârful progresului după spusele lor. Ei, bolșevicii, au luptat pe viata și pe moarte cu tradiția rusească. Ați uitat ca Lenin a zis ca „familia tradiționala și a trăit traiul și a mâncat mălaiul”
    De ce asociați lgbt cu drepturi și libertăți? Ați uitat ca revoluția sexuală a izbucnit în Rusia, este opera lui Marx, Lenin și ceilalți nebuni? Scopul acestei mișcării demonice a fost tocmai distrugerea moralei creștine,a familiei și a societății ttradiționale. N

  13. Un sondaj de doi lei facut de o firma de rahat.
    Spun INSCOP si trag apa.