G4Media.ro

SONDAJ Efectul propagandei în Ungaria: Procentul maghiarilor care califică drept o agresiune…

Foto: Unian

SONDAJ Efectul propagandei în Ungaria: Procentul maghiarilor care califică drept o agresiune invadarea Ucrainei de către Rusia a scăzut cu 8% în ultimele două luni

În două luni, procentul celor care consideră drept o agresiune faptul că Rusia a atacat Ucraina a scăzut cu 8%, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare și sondare a opiniei și pieței, Institutul Publicus, cu sediul la Budapesta, scrie publicația de opoziție Nepszava, citată de Rador.

Comparând datele actuale şi anterioare ale Institutului Publicus rezultă că în ultimele două luni a scăzut constant şi într-o măsură importantă numărul celor care consideră Rusia, care a declanşat războiul împotriva Ucrainei, drept un agresor.

În sondajul de opinie realizat la începutul lunii martie 64% dintre respondenții ungari încă credeau că Rusia este un agresor, comparativ cu doar 58% la sfârșitul lunii martie, iar acum cu 2% mai puțini oameni gândesc astfel.

Adică, timp de două luni a scăzut cu 8% numărul celor care consideră Rusia drept agresor. Între timp a crescut de la 15% la 28%, după care a scăzut la 25% procentul celor care consideră că atacul este mai degrabă apărarea Rusiei.

La toate acestea o explicaţie ar putea fi efectul informaţiilor mass-mediei, controlate de Guvernul Orbán, înclinate spre susţinerea argumentelor propagandei guvernamentale ruse. În ceea ce priveşte războiul, diferenţele sunt foarte mari în continuare în funcţie de preferinţele de partid ale intervievaţilor.

În timp ce doar 42% dintre simpatizanții FIDESZ-KDNP au marcat răspunsul „mai degrabă agresiune”, 85% dintre cei care sunt de partea opoziţiei – excluzând susținătorii Partidului Câinelui cu Două Cozi și partidului Patria Noastră – consideră atacul Rusiei că este „mai degrabă agresiune”.

În ultimele două luni nu s-a modificat doar aprecierea rolului Rusiei: deși nu este semnificativ, există o schimbare în ceea ce priveşte procentul cetăţenilor ungari care cred că există probabilitatea ca războiul să se extindă şi în Ungaria.

De la începutul lunii martie a crescut de la 79% la 81% procentul celor care cred mai degrabă că războiul nu se va extinde. Cetăţenii se tem puţin mai mult de atacul nuclear rusesc: dintre cei chestionaţi acum 77% nu cred sau mai degrabă nu cred că va avea loc un atac nuclear, în urmă cu două luni procentul acestora fiind cu 4 puncte procentuale mai mare.

Cu toate acestea, acum 49% dintre cei chestionați au spus că sunt puțin sau foarte mult, dar îngrijorați din cauză că este război în ţara vecină. În timp ce probabilitatea ca armele nucleare să fie desfășurate a fost apreciată în mod surprinzător în aproape același mod de susținătorii din ambele tabere politice, „prăpastia” fiind destul de mare – așa cum s-a obișnuit – când vine vorba despre aprecierea guvernării.

În timp ce, de exemplu, 81% dintre cei din opoziţie consideră că premierul Viktor Orbán ar trebui să condamne mai ferm decât face acum Rusia din cauza atacării Ucrainei, doar 15% dintre adepţii FIDESZ gândesc similar.

În funcţie de preferinţele de partid s-a putut observa o divizare similară când a venit vorba despre aprecierea reacţiei Guvernui ungar la război. Însă, este demn de atenţie faptul că, potrivit sondajului, a crescut, în ansamblu, numărul celor care sunt mulţumiţi de modul în care Guvernul a reacţionat până acum la război.

În timp ce în martie 60% au avut asemenea opinii, la începutul lunii mai 66% dintre intervievaţi au răspuns astfel. În lumina acestor date este mai puţin surprinzător faptul că o majoritate de 72% dintre toți respondenții au răspuns cu NU la întrebarea: „Ați sprijini aplicare sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza cărora ar trebui să plătiţi mai mult pentru energie?”

Adepţii partidelor de guvernământ refuză categoric sprijinirea sancţiunilor şi abia 6% dintre ei şi-ar asuma un sacrifiu mai puţin sau mai mult, iar 66% dintre simpatizanţii opoziţiei ar fi dispuşi să îşi asume acest sacrificiu.

44% dintre ei ar fi de acord numai dacă le-ar atinge într-o măsură mai mică buzunarele lor, iar aproximativ o cincime ar fi de acord chiar dacă ar trebui să plătească mai mult. Este izbitor – și poate indică un atașament neschimbat față de Uniunea Europeană – că o majoritate stabilă de 62% susţin că „Ungaria aparține în mod tradițional Occidentului în ceea ce privește valorile, de aceea în viitor trebuie depuse eforturi pentru a urma calea spre Occident”.

Ba mai mult, independent de preferinţele de partid şi de grupa de vârstă, sunt în majoritate – cel puţin 57%, respectiv cel mul 87% – cei care sunt de acord cu această afimaţie. O situație neașteptată, aproape de consens, rezultă din faptul că – defalcate pe preferințele de partid și locul de reședință – respondenţii cu greu sunt de acord cu afirmația, potrivit căreia ar fi în interesul Ungariei să se apropie de Rusia și să se îndepărteze de Uniunea Europeană și de Statele Unite, cu aceasta par a fi de acord doar 5 până la 18 la sută.

În schimb, 56% din tabăra FIDESZ-KDNP și 53% dintre simpatizanţii partidului Patria Noastră susţin că Ungaria nu ar trebui să aparțină nici Vestului şi nici Estului, deoarece poate avea un viitor independent.

În schimb, cu această afirmaţie au fost de acord doar 10% dintre cei care sunt de partea opoziţiei unite, respectiv 18% dintre susţinătorii Partidului Câinelui cu Două Cozi. 60% dintre respondenţi au spus că îi sprijină sau au sprijinit într-un fel refugiații din Ucraina, potrivit sondajului Institutului Publicus, care mai arată că acest sprijin este oferit în principal de femei, bătrâni și cei care locuiesc în reședințe de județ.

Potrivit sondajului, majoritatea (53 la sută) au ajutat cu donații în natură (diferite produse) sau cu bani (51 la sută). Doar 3%, respectiv 6% dintre respondenți au declarat că au contribuit la ajutorarea refugiaților prin cazarea acestora sau prin muncă voluntară.

Ajutorul este bine venit în ciuda faptului că o parte mică dintre refugiaţii ucraieneni care vin în Ungaria solicită azil de refugiat. Potrivit datelor Departamentului Naţional pentru Imigrări (OIF), de la izbucnirea războiului în total 21 de mii de persoane au solicitat azil de refugiat în Ungaria şi până acum au fost aprobate 11 mii de solicitări.

Potrivit autorităţilor ungare aproximativ 700 de mii de refugiaţi au venit în Ungaria, direct din Ucraina sau prin România, iar potrivit ultimelor date ale OIF doar 3% dintre aceştia au vrut să rămână în Ungaria.

Potrivit Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), până acum saşe milioane de ucraineni au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara, 8-10.000 de refugiați sosind în Ungaria în fiecare zi.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Amărâții de unguri seamănă tot mai mult cu frații lor din Coreea de Nord… Praf și pulbere.

  2. S-au cam plictisit oamenii de Jelenski.

    • Nu,Gogule,se trezește din plin la viață iredentismul și iufa grofească.
      Despre ASTA este vorba.
      Politicienii maghiari,de-alungul istoriei,s-au priceput să paraziteze interesele unei mari puteri.De multe ori au și obținut ce au vrut.
      Dar NU pentru totdeauna,la un moment dat au încasat-o strașnic peste bot…

    • Și noi ne-am plictisit de troli.

  3. Ungurii sunt de vina , si ce se intampla in romania tot ei sunt de vina .

    • Nu, Gigi. Ce se-ntampla in romania este in acelasi timp atat complicat cat si simplu.
      Simplu deoarece avem de-a face cu o combinatie de nepotism, coruptie si incompetenta si complicat deoarece chiar daca cineva ar vrea sa imbunatateasca situatia, ar trebui prima data sa-i mature pe toti care au pile, surubelnite, patenturi si clesti afara din sfera de influenta si functiile de conducere si abia dupaia pot sa inceapa sa implementeze imbunatatiri.

  4. Bai G4,sunteti gretosi deja cu grija fatza de Ungaria.Aia-si vad interesul,noi pupam in kur otanul si platim cele Mai mari preturi din Europa la orice.plavannis se ocupa de interesele altora.

  5. Rusnacii macar au o scuza…

    • Sunt niste rahati cu ochi care n-au facut nimic altceva decat s-o tina in razboaie sau situatii de conflict continue de la 1914 incoace. Atat interne cat si externe.
      Poti sa clarifici te rog la ce scuza te refereai?

  6. Există propagandă în favoarea gigantului estic bineînțeles, văd mai mult decât ar fi normal în comentarii pe rețele…
    Intră în joc frica de a nu pierde ce sa obținut în tot acest timp de la estici, iar tot răul produs împotriva
    poporului ungar în trecut trece pe locul secund.

  7. Orbania e satelitul rusiei. Nu stiu ce rol pozitiv mai poate avea Ungaria in UE si-n NATO. Deja este o vulnerabilitate majora, pentru Occident.

  8. Unguri pr0ști.

  9. Propaganda din Ungaria imi aminteste de sora ei geamana din Romania. Bine, sub alta forma, cu alte tinte, dar la fel de eficienta.

    • O sa se rupa sustinerea Ungariei fata de Rusia cand Orban o sa spuna ca ungurii au fost primii in Crimea.

  10. Se razgandesc astia dupa cum le canta tvul lui Orban. Ca la noi, prostie maxima, mers dupa turma, minte 0

  11. Ungurii sunt la fel ca rușii .

    • Pai tot din sălbatici de trag… Unii chiar în zilele noastre au descoperit frigiderul. Prin Ucraina. Alții au încă rețeta mongola cu transpiratie de cal. La gândire stau cam la fel. Tot timpul s-au gândit la jaf și crima. Și acum la fel.

  12. . Se pare ca ungurii nu au învățat nimic din cele doua războaie mondiale.
    Punandu-se la coada lacheilor lui Putler cele 10 milioane de unguri dintr-o țara mică si fără resurse cred ca pot dicta celor aproape 500 de milioane de membrii EU si 1 miliard de membrii NATO . Pun baze solide pentru încă 100 de ani de văicăreli si neputințe.

  13. Pe timpul comunismului mă uitam cu admirație la unguri, atât la ăia din Hungaria cât și la ăștia de la noi! Acum constat că greșeam!

  14. Se putea sa nu apari tu…

  15. La ce bataie ia acolo, Rusia nu prea mai e agresorul. Deci au dreptate sclavii rusiei

  16. E clar. Trebuie intensificată propaganda din sens opus. Este nevoie de mai multe „știri” cu gospodine care doboară drone militare de recunoaștere cu borcane de murături, fotografii cu rachete care au trecut prin tavan și s-au înfipt în chiuvetă, zeci de tancuri arse lângă copaci intacți, mașini răsturnate de explozii lângă ferestre intacte, filme cu explozii vechi din 2015 de la Tianjin,China, poze cu copii morți din Palestina prezentați ca victime din Ucraina, etc.

    • Daca te referi cumva la dronele rusesti, nu-ti trebe borcane cu muraturi pt ca pe alea le da jos vantul.

  17. Nu le-a tinut frana la tancuri si au ajuns in Ucraina..

  18. O natiune cu un puternic complex de inferioritate care incearca sa il contracareze cu pusca si cureaua lata ce frumos eram odata. Jocul duplicitar al lui Orban are scopul sa tina cat de cat Ungaria relevanta in EU prin scandalul permanent din jurul ei cu EU, dar si sa isi mentina puterea politica. Mai lipseste ca Orban sa inceapa si el sa calareasca cai, sa traga cu arcu’ si cine ce ale traditii huno-maghiare. Eu cred ca prin miscarile lui vor transforma Ungaria dintr-o tara mica intr-o tara si mai mica si mai irelevanta. Este numai o chestiune de timp.

  19. Națiunea ungară este relativ mică și cu ambiții mari. A fost în interesul lor, mai ales după răcirea relațiilor cu UE după aderare, dar de fapt aproape permanent după căderea Budei, să stea cu fundul în două luntri, astfel încît să opună un imperiu altuia. Nu au fost singurii – mai țineți minte relația Principatelor Unite cu Puterile Garante – și, pînă de curînd, au făcut-o mai elegant decît mulți.

    Problema este că Orban s-a visat un nou De Gaulle sau o nouă Merkel, la o adică măcar liderul unei Finlandei pe invers, doar că devine tot mai mult un mic Ceaușescu, aruncat la gunoi de o ordine internațională care nu mai are nevoie de proxenetismul său diplomatic și economic.

  20. Ungurii sunt mai sclavi la UE decat romanii, daca e pana acolo. Cel putin in romania i-ti permiti sa cumperi chestii (discutabil) si nu tre sa treci granita sa faci cumparaturi. Plus, folosesti moneda proprie nu o moneda care abia i-ti permiti sa o cumperi cu zece mii de forinti per cent.

  21. Orban a fost un baiat destept. M-as fi bucurat enorm sa le dam ungurilor pe Orban al nostru, contra Orban al lor. Asa trebuie sa arate un presedinte care-si iubeste cu adevarat tara. Toata stima.

  22. Ungaria e singura țară care are curajul sa spună adevărul.

  23. Maghiarul e leu in afara granitelor si preș in interiorul Ungariei ! Daca i-a spus Orban ca-i da cumva, candva, teritoriile visate , il lasa sa abereze orice, sa-l calce in picioare , sa-l fure, sa-l minta , sa-l lipseasca de libertate, sa-l orice , pe orice parte numai ca sa-si primeasca ce a stabilit el ca i se cuvine . Totul este permis in aceasta alta ”operatiune speciala”, maladiva, alimentata continuu de stat- inclusiv afectarea grava a existentei propriilor cetateni ………