G4Media.ro

Sondaj Gallup: Americanii cred că Rusia e „cel mai mare dușman” al…

sursa foto: Kremlin.ru

Sondaj Gallup: Americanii cred că Rusia e „cel mai mare dușman” al Statelor Unite

O treime dintre americani consideră Rusia că fiind principalul adversar al Statelor Unite, în timp ce 52% dintre ei susțin că puterea militară a Moscovei reprezintă o „amenințare critică” la adresă SUA. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup, americanii sunt de părere că China, Coreea de Nord și Iranul se numără și ele printre dușmanii Statelor Unite. Ancheta de opinie, care este realizată anual, a mai dezvăluit faptul că rata de favorabilitate a Rusiei printre americani a scăzut la cel mai jos nivel înregistrat în perioadă post-URSS, cu 73% dintre respondenți afirmând că au o opinie negativă despre Rusia.

Sondajul a fost realizat într-o perioadă în care relațiile dintre cele două țări traversează un moment dificil, marcat de acuzațiile de amestec ale Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, de anunțul retragerii Statelor Unite din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) și de disensiuni continue pe marginea unor subiecte internaționale importante (Venezuela, Siria, Orientul Mijlociu).

Sondajul Gallup, realizat între 1 și 10 februarie, a indicat faptul că imaginea Rusiei printre americani, deja negativă de cel puțin cinci ani, a continuat să se înrăutățească în ultimul an, majoritatea a americanilor (52%) afirmând, pentru prima dată, că puterea militară a Rusiei reprezintă o amenințare pentru interesele vitale ale Statelor Unite. Procentul este un record în istoria sondajelor Gallup de acest fel, care au început să fie realizate în urmă cu mai bine de 15 ani. În 2016, acest procent a fost de 39%, în timp ce, în 2004, numărul americanilor care se declarau îngrijorați de „amenințarea critică” a forțelor armate a Rusiei a fost de doar 18%.

Sondajul de opinie a descoperit că armata Rusiei este percepută că fiind o amenințare critică de un număr relativ mare atât de democrați, cât și republicani americani, rata fiind însă mai mare printre democrați (65%) decât printre republicani (46%).

În același timp, americanii consideră că Rusia este „cel mai mare dușman” al Statelor Unite, cu 32% dintre respondenți plasând țara condusă de Vladimir Puțin pe primul loc în ceea ce privește adversarii Americii. Anul trecut, acest procent fusese de 19%. Pe următoarele locuri, respondenții americani au plasat China (21%), Coreea de Nord (14%) și Iranul (9%). În 2018, Coreea de Nord a fost declarată adversarul principal al Statelor Unite (cu un procent record de 51%), dar cele două reuniuni dintre președinții Donald Trump și Kim Jung Un, precum și detensionarea relativă a divergențelor din Peninsulă Coreeana au făcut că numărul americanilor care percep negativ Coreea de Nord să scadă dramatic.

China, care anul trecut s-a plasat pe locul trei în clasamentul adversarilor Americii (cu 11%), a urcat acum pe locul doi, în timp ce Iranul a rămas tot pe poziția a patra (cu o creștere de două procente față de cele 7% în 2018).

În același clasament al celor mai importanți adversari ai Americii, respondenții Gallup au mai plasat Statele Unite (despre care se consideră că își provoacă singure probleme), Afganistanul, Irakul, Orientul Mijlociu, Mexic și Siria.

Gallup a cerut americanilor să numească țara pe care o consideră a fi cel mai mare dușman al Statelor Unite de 12 ori începând din 2001. Rusia a ocupat primul loc în 2015, dar cu numai 18% dintre americani menționând atunci acest lucru. Pe lângă Coreea de Nord, alte țări care s-au mai situat de-a lungul anilor pe primul loc în clasamentul inamicilor Americii au fost Irakul, Iranul și China.

Până în 2016, nu a existat nicio diferență între cele două partide americane mari (Democrat și Republican) în ceea ce privește declararea Rusiei că adversarul principal al Statelor Unite. Odată însă cu declanșarea investigațiilor federale privind posibilă implicare a Rusiei în campania prezidențială a lui Donald Trump pentru a influența alegerile din 2016, opiniile americanilor au devenit mai mult partizane. Aproape jumătate dintre democrați (46%) fată de doar 14% dintre republicani consideră acum Rusia drept adversarul principal al Statelor Unite.

În timp ce, pentru democrați, Rusia și Coreea de Nord (17%) sunt adversarii principali ai Americii, republicanii au numit China (22%), Iranul (19%) și Coreea de Nord (12%).

Percepția Rusiei, tot mai negativă

După aproape două decenii în care a cunoscut rată favorabile printre americani, în contextul destrămării Uniunii Sovietice în 1991, Rusia a început, după 2013, să înregistreze constant percepții negative în Statele Unite. Astfel, procentul americanilor care și-au declarat opinia pozitivă despre Rusia a fost de 44% în februarie 2013, dar a scăzut la 34% în 2014, după ce regimul de la Moscova a oferit azil lui Edward Snowden, fostul angajat al CIA și fost contractor guvernamental care a dezvăluit informații sustrase de la Național Security Agency (NSA).

Așa cum au remarcat la acel moment și analiștii Gallup, deteriorarea imaginii Rusiei ar fi reflectat și tensiunile crescânde dintre Washington și Moscova privind războiului civil din Siria, precum și o serie de controverse legate de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care au fost găzduite de stațiunea rusească Soci de la Marea Neagră.

Din acel moment, opiniile pozitive ale americanilor despre Rusia au scăzut sub 30%, în timp ce mai mult de 70% dintre americani au avut constant păreri nefavorabile despre ea. În sondajul din acest an, doar 24% dintre americani au o imagine favorabila despre Rusia, cu niveluri scăzute printre toate cele trei grupuri politice mari: 30% dintre republicani, 23% independenți și 17% dintre democrați.

Experții Gallup afirmă că, chiar înainte că televiziunea de stat rusească să amenințe recent cu lansarea unor atacuri nucleare împotrivă unor instalații militare din Statele Unite, americanii au devenit din ce în ce mai suspicioși în legătură cu Rusia. Tendința a început sub președintele Barack Obama și a continuat în timpul Administrației Trump, când numărul americanilor cu opinii negative despre Rusia a scăzut constant, ajungând în prezent la un procent record (73%).

În prezent, democrații americani au opinii mult mai critice despre Rusia decât republicanii, dar cei mai mulți dintre republicani au și ei o imagine nefavorabilă despre Rusia. De asemenea, jumătate dintre republicani consideră armată rusă drept o amenințare vitală la adresă Americii. Experții Gallup susțin că rămâne de văzut dacă această viziune bipartizană negativă despre Rusia va influența modul în care americanii vor reacționa la publicarea raportului procurorului special, Robert Mueller, privind posibila interferență rusească în alegerile din Statele Unite, precum și viitoarele politici ale Administrației Trump privind Moscova și apărarea națională a SUA.

Surse: Gallup

Foto: Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Rusia devine din ce in ce mai mult un stat terorist.
    Americanilor nu le scapa acest lucru.

    Am observat o greseala de corectat in finalul penultimului paragraf (am marcat cuvantul cu litere mari):
    „Tendința a început sub președintele Barack Obama și a continuat în timpul Administrației Trump, când numărul americanilor cu opinii negative despre Rusia a CRESCUT constant, ajungând în prezent la un procent record (73%).”

  2. Un mic experiment social sau pe retelele sociale iti va spune cel mai bine adevarul: articolul asta e o baliverna ieftina! Daca mergi in SUA si te dai drept rus esti, in cel mai rau caz, privit cu teama. In cazurile mai fericite, esti privit cu o anume curiozitate si chiar cu admiratie. Daca te dai roman, vei fi privit cu…compasiune sau dispret!