G4Media.ro

SONDAJ Germania la președinția Uniunii Europene: Ideea subvențiilor pentru țările grav afectate…

Sursa foto: Pixabay.com

SONDAJ Germania la președinția Uniunii Europene: Ideea subvențiilor pentru țările grav afectate de pandemie, respinsă de o largă majoritate a germanilor / Apartenența la UE pierde din apreciere

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare economică din istoria sa, a declarat cancelara Angela Merkel în debutul președinției germane a Consiliului UE la 1 iulie. Germanii vor avea de promovat decizii nu tocmai simple, afirmă analiștii. Pe masa negocierilor se află, între altele, proiectul Comisiei Europene pentru un imens program de ajutor destinat combaterii efectelor crizei coronavirus. Guvernul de la Berlin susține acest plan, însă condițiile în care acesta ar trebui să fie pus în aplicare dau naștere la divergențe în Consiliul UE. La fel și în Germania, după cum relevă un sondaj publicat de Infratest dimap, relatează portalul Deutsche Welle.

Ideea de a sprijini țările grav afectate de coronavirus cu precădere prin acordarea de subvenții întâmpină o amplă opoziție publică, doar trei din zece germani susținând propunerea. În schimb, șase din zece preferă ca ajutorul să fie acordat în principal sub formă de împrumuturi, ce vor fi rambursate ulterior către Uniunea Europeană. Și majoritatea susținătorilor grupului conservator CDU/CSU și ai SPD – partide ce formează coaliția guvernamentală – susțin varianta creditelor, în defavoarea ideii acordării de subvenții.

O cincime dintre respondenți au exprimat o opinie generală negativă, considerând că programul de ajutor merge într-o direcție greșită. Cu toate acestea, majoritatea germanilor consideră acceptabilă ideea ca țările UE să contracteze datorii în comun. O treime dintre ei manifestă opoziție față de această idee.

Germanii și UE

După un an, sociologii au dorit să afle din nou care este atitudinea generală a germanilor față de Uniunea Europeană. Starea de spirit s-a „deteriorat ușor”, concluzionează Infratest dimap. De pildă, numărul celor care privesc apartenența la UE ca pe un lucru avantajos a scăzut cu șase puncte procentuale. Majoritatea consideră că avantajele și dezavantajele apartenenței la UE sunt la fel de mari.

Proporția celor care pledează pentru o mai mare cooperare la nivelul UE a rămas aproximativ aceeași, scăzând totuși față de anul trecut, în timp ce adepții menținerii actualului status quo a crescut față de 2019.

Creștere a popularității partidelor guvernamentale

Barometrul actual al stării de spirit în Germania este o veste bună pentru Angela Merkel și guvernul acesteia, în contextul provocărilor la nivelul UE. Potrivit sondajului, 71 la sută dintre respondenți sunt mulțumiți de activitatea Angelei Merkel.

Nivelul de simpatie al miniștrilor federali este stabil. În general, încrederea în activitatea guvernamentală rămâne ridicată, la 63 la sută. Față de sondajul realizat în iunie, fluctuațiile nu sunt semnificative. Nivelul de aprobare a partidelor guvernamentale CDU/CSU și SPD sunt, de asemenea, stabile. La fel și cifrele partidelor de opoziție.

Coronavirus: germanilor le place să respecte regulile

În context, nu este surprinzător faptul că majoritatea germanilor respectă regulile și recomandările statului privind comportamentul în timpul pandemiei de coronavirus. Spre deosebire de alte țări, politicienii germani avertizează în permanență împotriva infecțiilor cu noul virus. Recent, Angela Merkel însăși a avertizat din nou că pandemia nu s-a sfârșit.

Germanii nu sunt în niciun caz lipsiți de griji, fiecare a doua persoană temându-se chiar de un nou val pandemic. În sondajul reprezentativ ce a cuprins 1.000 de persoane, aproximativ nouă din zece au declarat că se spală pe mâini frecvent, încearcă să păstreze o distanță corespunzătoare față de alte persoane și să evite adunările de oameni.

Șapte din zece au semnalat că vor continua să se întâlnească mai rar cu prietenii și rudele. Aproape fiecare al cincilea respondent subliniază că poartă mască chiar și în afara magazinelor, restaurantelor și a mijloacelor de transport în comun.

Chiar și una dintre marile pasiuni ale germanilor, călătoriile, traversează o perioadă de schimbări, 57 la sută dintre oamenii chestionați subliniind că nu doresc să călătorească deloc în această vară.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

    • Știi ce? Așa mi-ar placea sa argumentezi, nu doar sa spui că este fake. Nu spun că nu-s de acord cu tine, nici nu spun ca-s de acord, dar, așa, cuvinte aruncate parcă sunt aiurea. Tu ce crezi?

  1. UE se va desfiinta ceea ce e si normal.

  2. Titlu se rahat, continut de rahat.

  3. E o chestiune de cativa ani pana cand UE e kaput. Sa multumim politrucilor marxisti de la Brucsel pt asta. Au facut perfect jocul Moscovei.

  4. Plin de genii ale Carpatilor care vad desfintarea UE. Mergeti ba expertilor si ajutati UK-ul si lasati-ne in pace cu basmele voastre. Hai redersati GBP-ul si salvati-l pe bufonul de Jonhnson inainte sa cantati prohodul UE.
    Germanii nu vor sa scoata din groapa pe banii lor niste popoare de talhari conspirationisti, atata tot. Nici un politician sanatos la cap nu vrea desfintarea UE, si nici tinerii germani nu vor asta.
    Doar voi astia cu „da si mie, traiasca-ti familia” vedeti desfintarea UE. Si ce sa va faca Bruxellesul cand voi votati toate leprele Europei? Apoi va puneti fustele in cap cand vi se cere sa luati credit nu bani gratis.

  5. nemtii au de ales, isi impart resursele cu restul continentului, resurse pe care le au gratie legislatiei avantajoase pentru exportul lor, fie trimit la plimbare pe „nemernicii cu mana intinsa” si risca amplificarea tensiunilor in ue care poate pe termrn mediu duce la prabusirea eu, ceea ce ar fi catastrofal pentru economia lor de export. Nimeni din sud nu va accepta imprumuturi cu dobanda si va trebui sa vina sub forma de subventii. Nemtii de doua ori pana acum li s-a aratat ca daca nu impart ce au pierd, au invatat oare lectia sau e nevoie sa piarda a treia oara?