G4Media.ro

SONDAJ În ce a constat holocaustul în România? 35% dintre respondenți nu…

sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel

SONDAJ În ce a constat holocaustul în România? 35% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la întrebare

Un sondaj realizat de institutul Avangarde pentru Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel” arată gradul de cunoaștere a problemei în România, dar și atitudinea românilor față de vecinătatea cu persoane aparținând minorităților sexuale sau etnice.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 aprilie – 7 mai 2021, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion reprezentativ de 900 de subiecție.

La întrebarea ”când auziți termenul HOLOCAUST, la ce vă gândiți?”, 41% dintre respondenți au răspuns ”Exterminarea evreilor în perioada celui de-al doilea Război Mondial”, 15% – ”Lagăre de concentrare nazistă”, 11% – ”Deportări în masă”. De remarcat că 25% dintre respondenți au ales varianta ”Nu știu / nu răspund”.

Întrebați ”În ce a constat HOLOCAUSTUL în România?”, 35% dintre repondenți au spus că nu știu sau nu răspund. 26% au spus că holocaustul din România a constat în deportarea evreilor în lagăre controlate de Germania nazistă, 23% au spus execuții în masă, 9% – Deportarea evreilor în Transnistria, 4% – confiscarea bunurilor mobile și imobile, 3% – Restrângerea drepturilor cetățenești și 3% -pogromuri.

La întrebarea ”puteți enumera, pe lângă evrei, alte victime ale Holocaustului din România?”, 32% dintre respondenți au răspuns ”romii”, 11% au spus ”dizidenți politici”, în timp ce 47% dintre respondenți au ales varianta ”Nu știu / nu răspund”.

Principalii responsabili pentru declanșarea holocaustului în România, în opinia respondenților, sunt Germania nazistă, Ion Antonescu, mișcarea legionară, presa de extremă dreapta și armata.

46% dintre respondenți au răspuns că ar fi deranjați să aibă ca vecin o persoană homosexuală, 42% – un rom, 16% – o persoană de culoare și 5% – un evreu.

Citește aici sondajul integral

Foto: Cimitir evreiesc (Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Să răspundă cine a pus o, nu mă interesează nici întrebarea și nici răspunsul.

  2. Nu-i nimic, ii educa Muraru.

  3. Astia ne confunda cu americanii. Se gandesc saracii ca multa jeluire va duce la introducerea povestirilor istorice evreiesti in abecedarul romanesc. Noua ni s-au mai bagat pe gat la scoala opinii politice, ba cu regele german, ba cu partidul rusofil, cu rezultatul ca nici macar beneficiarii sau satrapii nu credeau in ele.

    Daca genocidul exista, cum se face ca expresia „genocid” a fost inventata la finalul celui de-al doilea razboi mondial? Nici macar in decursul lui, abia la final! Cum s-a descurcat omenirea, vreme de milenii, fara aceasta expresie?

    Si daca popoarele evreu sau armean au fost asasinate (genos = popor + cid = omorare), cum se face ca ele exista si azi? Ori esti omorat, ori esti viu.

  4. Mi se par complet firesti raspunsurile. Cei care, ca mine, au facut scoala inainte de revolutie, nu au invatat la scoala ca ar fi existat holocaust in Romania. Ce se invata acum la scoala, nu stiu, o sa aflu in cativa ani, cand imi trece copilul in clasa suficient de mare.
    Noi toti am auzit abia dupa revolutie despre holocaust ca ar fi existat in Romania, dar tot dupa revolutie am invatat si ca presa minte de multe ori, asa ca nu-i de mirare ca multi nu cred, sau cred numai partial, ce citesc. Nu e ca si cum s-ar fi gasit lagare de exterminare in Romania sau alte dovezi fizice nerefutabile, am citit relatari despre pogromuri si cam atat. De la lagarele germane exista filmari, exista ruine, e palpabil.

  5. N-am vazut, n-am auzit.

  6. Propun sa nu mai raspundem la sondaje . Indiferent de subiect .