Sondaj în Ungaria: Majoritatea cetățenilor îl consideră pe Viktor Orbán responsabil pentru decizia referitoare la condamnatului grațiat
Opinia publică ungară îl consideră în primul rând pe premierul Viktor Orbán responsabil pentru cel mai amplu scandal politic intern din ultimii ani, cazul grațierii condamnatului care a ajutat un pedofil, potrivit unui sondaj reprezentativ realizat de Institutul Republikon la sfârșitul lunii februarie, transmite publicația Telex.
În rândul întregii populații, doar una din patru persoane consideră că este responsabilă președinta Republicii, Katalin Novák, care a acordat grațierea prezidențială lui Endré K., directorul adjunct al Căminului de Copii de la Bicske condamnat definitiv pentru că și-a ajutat șeful pentru muşamalizarea cazurilor sale de pedofilie, iar apoi a demisionat după izbucnirea cazului.
Rezultatele cercetării arată că opiniile alegătorilor din opoziție și ale celor de la guvernare sunt, desigur, complet diferite în ceea ce privește rolul președintelui republicii și al prim-ministrului.
Deși multe detalii ale evenimentelor care au avut loc în trecut sunt încă neclare, potrivit informațiilor disponibile, Endré K. a fost grațiat fără știrea lui Viktor Orbán. Este puțin probabil ca prim-ministrul să fi fost de acord cu o astfel de decizie, în parte din cauza riscului politic pe care îl implică. Pe de altă parte, se poate observa, de asemenea, că mulți oameni consideră că funcționarea statului maghiar este centralizată într-o asemenea măsură încât o parte din responsabilitate a căzut în sarcina premierului. Potrivit autorilor sondajului, acest lucru poate fi explicat parțial prin faptul că cererea a trecut și prin mâinile unui membru al guvernului Orbán înainte de a ajunge pe masa președintelui Republicii.
Gravitatea politică a situației este demonstrată de faptul că, chiar și în rândul alegătorilor Fidesz-KDNP, există persoane care văd responsabilitatea premierului în spatele cazului de grațiere, chiar dacă acestea sunt puține. Aproximativ zece la sută din voturile partidului de guvernământ nu cred că Orbán a aflat despre decizie doar din presă, dar pentru aceștia sunt responsabili în primul rând Katalin Novák și episcopul Zoltán Balog, care are o relație confidențială cu el.
În sondajul Republikon, se observă că acest lucru este în concordanță și cu informațiile obținute de presă, deoarece și acestea sugerează că rolul lui Balog a fost semnificativ în acest caz, în timp ce Viktor Orbán nu știa nimic despre acest lucru. În același timp, autorii cercetării subliniază că ar fi în interesul partidelor aflate la guvernare ca informatorii să-i informeze pe jurnaliștii de investigație că Zoltán Balog a acționat fără știrea premierului, deoarece căderea episcopului reformat are o greutate politică mai mică. Balog, care a condus Ministerul Resurselor Umane între 2012 și 2018, a demisionat și din funcția de președinte al sinodului Bisericii Reformate Maghiare după ce a izbucnit cazul grațierii.
Rolul lui Judit Varga este considerat primar de patru la sută dintre alegătorii partidului de guvernământ, adică de două ori mai mulți în comparație cu întreaga populație, deci, în general, narațiunea partidului de guvernământ în această privință a fost cel puțin parțial aplicată în rândul alegătorilor Fidesz-KDNP.
Toate acestea aproape că au spulberat simpatiile partidelor de opoziție, deoarece marea majoritate a acestora consideră că Viktor Orbán este responsabil pentru cele întâmplate și, în același timp, acest grup are cea mai mare parte a celor care cred că premierul este cel vinovat. Doar o cincime dintre ei cred că în spatele incidentului se află Katalin Novák, rolul lui Zoltán Balog a fost evidențiat de puțin peste zece procente, iar Judith Varga este considerată responsabilă într-o proporție neglijabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii