G4Media.ro

SONDAJ Încrederea românilor în NATO, UE și SUA a crescut masiv /…

Sursa foto: Belgian Army via Facebook / NATO Allied Land Command

SONDAJ Încrederea românilor în NATO, UE și SUA a crescut masiv / Susținere pentru bazele militare americane în România / Biden e liderul global cu cea mai mare încredere / Putin, popular în rândul tinerilor datorită platformei Tik-Tok

Un sondaj de opinie Inscop din ianuarie arată că încrederea românilor în NATO, UE, SUA și statele europene a crescut masiv pe fondul amenințării Rusiei la adresa Ucrainei, dar și după răspunsul unitar al occidentului față de Kremlin.

Sondajul arată că majoritatea românilor consideră că în contextul creșterii riscului unui război în Ucraina, NATO va apăra România. În rândul românilor a crescut susținerea pentru trupele americane din România, dar și pentru ideea unei armate comune europene.

De asemenea, majoritatea covârșitoare a românilor (77%) consideră că VEST (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare, și doar 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China).

Joe Biden a revenit în fruntea clasamentului liderilor globali care se bucură de încrederea românilor, cu un scor de 34,4%. Vladimir Putin s-a stabilizat la 23,3%.

Dan Andronache, vice-președinte True Story Project (TSP), arată că ”în cazul președintelui Putin, pare că acesta și-a consolidat imaginea de lider puternic, preponderent în rândul populației tinere, sensibile la canalele social media alternative precum Tik Tok. Cum anticipam în articolul din iunie anul trecut, președintele Putin este deja în viitor prin prezența structurată în mentalul publicului tânăr, în ciuda potențialului mai puțin pacificator al acțiunilor sale”.

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, arată că ”riscurile de securitate determinate de perspetiva unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei au determinat o creștere a încrederii în NATO și UE, comparativ cu situația de la finalul anului trecut. De asemenea, încheierea crizei politice din România pare să fi contribuit la îmbunătățirea percepției asupra reperelor esențiale ale lumii euro-atlantice în condițiile în care certurile politice de la finalul anului trecut au afectat grav încrederea în toate reperele interne și externe care inspirau în mod obișnuit încredere.”

  • Datele principale ale sondajului:

Conflictul din Ucraina, NATO și apărarea României

Întrebați dacă NATO va apăra sau nu România, în contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, 70,3% dintre români răspund afirmativ, în timp ce 20,3% răspund negativ. 9,4% nu știu sau nu răspund.

Apartenența la NATO

76,2% dintre respondenți consideră că România nu trebuie să iasă din NATO, în timp ce 18,7% răspund afirmativ la această întrebare. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,1%

Bazele militare americane

74,7% dintre cei intervievați (față de 68,1% în septembrie 2021, 73,8% în iunie 2021 și 75,4% în martie 2021) își exprimă acordul față de afirmația ”Existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe”, în timp ce 20,6% își exprimă dezacordul (față de 24,9% în septembrie 2021, 20,3% în iunie 2021 și 20% în martie 2021). 4,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Armata UE

72,6% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să înființeze propria Armată pentru apărarea statelor membre. 20,8% din totalul eșantionului/populației este de părere contrarie. Ponderea non-răspunsurilor este de 6,5%.

Direcție România: Vest sau Est?

În opinia a 77% dintre respondenți, VEST (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 12,6%.

Viitorul Europei / Occidentului

În viitor, Europa și Occidentul vor fi mai puternici în opinia a 63,9% dintre respondenți. în timp ce opinia contrarie este împărtășită de 27%. 9,1% nu știu sau nu răspund.

Încrederea în țări și organizații internaționale

Dintre țările și organizațiile enumerate, românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO (60,6% față de 47,1% în septembrie 2021, 59,3% în iunie 2021 și 49,4% în martie 2021). 55,9% dintre români au încredere multă și foarte multă în Uniunea Europeană (față de 42,5% în septembrie 2021, 55% în iunie 2021 și 51,6% în martie 2021) și 51,8% au încredere multă și foarte multă în Germania (față de 45,8% în septembrie 2021, 49,2% în iunie 2021 și 57,6% în martie 2021). Dintre cei intervievați 50% declară că au încredere multă și foarte în Statele Unite ale Americii (față de 40,3% în septembrie 2021, 47,8% în iunie 2021 și 47,2% în martie 2021). Franța beneficiază de încredere multă și foarte multă din partea a 38,5% dintre respondenți. Încrederea în Rusia și China se situează sub 20 de procente. 18% declară că au încredere în Rusia (față de 16,2% în septembrie 2021, 17,9% în iunie 2021 și 16% în martie 2021) și 17,2% în China(față de 13,5% în septembrie 2021, 16,8% în iunie 2021 și 19% în martie 2021).

Încrederea în personalități internaționale

34,4% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în Joe Biden, președintele SUA (față de 25,9% în septembrie 2021, 36,4% în iunie 2021 și 41,6% în martie 2021). În Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, au încredere multă și foarte multă 33,1% dintre români (față de 28,8% în septembrie 2021). 24,8% dintre români au încredere multă și foarte multă în Emanuel Macron. În Vladimir Putin, președintele Rusiei, au încredere multă și foarte multă 23,3% dintre respondenți (față de 21% în septembrie 2021, 23,9% în iunie 2021 și 19% în martie 2021). 19,3% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în Victor Orban, premierul Ungariei (față de 16,4% în septembrie 2021).

DATE METODOLOGICE. Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa foto: Belgian Army via Facebook / NATO Allied Land Command

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. Nu pot sa cred, asta chiar e o veste buna!

    • Atata timp cat exista sparanghel in Germania, ce mai conteaza ce face NATO sau pozitionarea in format „capra” a Germaniei.

    • @cici pai daca rusi si putin nu stiu sa „cultive sparaghel” , stiu sa cultive doar moarte
      sau tu ai „laptop/masina/telefon” de la rusi, si nu stiu eu
      (ghilimele sunt pentru metafore, daca te duce capul)

    • Un conflict creat de UE si Bideu si un sondaj masluit e veste buna? Voi sunteti mai bolsevici ca bolsevicii.

    • Bravo, postaci, nici astazi nu cadeti de la balcon

    • Eu zic că atunci când apar sondaje de fapt situația e mai degrabă maro și e nevoie de propaganda

    • Evident că a crescut, ascultînd manele și mîncînd semințe romînii stiu că americanii deabia așteaptă să se încaiere pentru urmașii Romei

    • Știi care-i șmecheria, în occident când ceva merge prost, trebuie să spui că merge bine, asa e cu și încrederea asta în Nato, numai minciuni, până când totul se va duce de râpă.

  2. O sa le iasa tik-tok-ul pe nas cand o sa dea rusul alpha cu nucleara.

  3. Vazand aceste cifre sa ne gandim totusi si cu ce fel de propaganda au fost bombardati romanii.

    • Asa e. Sa fie totusi 10-20% care sa vrea sa mearga spre Est, cand Putin si Rusia se intrec in amenintari, santaj si storc bani de pe noi pentru gazul dat cu tzaraita…probabil unii chiar baga botul la propaganda Sputnik si RT, sau sunt complet desprinsi de realitate in bula lor Tiktok.

    • Mizerabila propaganda. Totul este o mare minciuna imperialista americana. Pentru ca realitatea e alta:

      – Rusii nu au intrat cu tancurile in Georgia
      – Rusii nu are armata 14 in Transnistria
      – Rusii nu au ocupat Crimeea
      – Rusii nu au ajutat cu arme si logistica miscarea „separatista” din Donbas
      – Rusii nu au masat sute de mii de soldati la granita cu Ucraina si nu ameninta publica ca intra in tara aia
      – si mai mult, Rusia nu a atacat nicioda vreo tara vecina, nu a anexat tari si teritorii. Niciodata. Ruperea Barasarabiel din Moldova din 1812 nu a existat, ruperea Poloniei in 1940 (la intelegere cu Hitler) nu a existat, intrarea in Ungaria in 1956 nu a existat, intrarea in Cehoslovacia in 1968 nu a existat

      Propaganda asta americana ne face sa vedem in mod fals marele vecin de la Est. Rusia e cel mai pasnic stat din lumea asta. Nici nu stiu de ce ne-am inhaitat cu porcii astia de americani imperialisti si la ce ne trebuie trupe si baza NATO in tara.

  4. Fals. Poate invers.

    • Asa iti zice tie putin ?

    • UE (Macron) cu Bideu ar provoca un razboi intre Ucraina si Rusia doar ca sa creasca ei intr-un sondaj si ala masluit.

    • Cred că NATO este o organizație teroristă după cum spune sub un alt nume: North American Terror Organisation. Ce să dacă și ei. Dacă sunt 50 mii în toată Europa. Doar Rusia a dus 127 mii lângă Ucraina. Yankee Go Home. Rușii de aceea nu vor , cum să stai în pat cu dușmanul care daca americanii vor să bage Ucraina în UE și NATO ?

  5. Tinerii care nu sunt educati mai exact. Ca daca ar folosi internetul si pentru lucruri utile ar fi altfel situatia.

  6. Eu nu inteleg de ce sare lumea sa dea vina pe Tik Tok, in sine! Nu Tik Tok e de vina – algoritmul lor, pentru a sorta ce te intereseaza, e foarte bun ( sunt trecut de 40 de ani si folosesc destul de mult aplicatia) – ci utilizatorul. Mie, la inceput, cand imi venea ceva din trend, ca sa zic asa, vreun manelist, Putin, Piedone, George Simion, etc, dadeam direct ”nu ma intereseaza” si ma abonam la cine voiam eu! Niciodata nu mi-au mai dat pe cei pe care i-am respins si au tinut foarte mult cont de preferintele mele, mi au dat aproape exclusiv, clipuri asemanatoare celor la care m-am abonat; acum dupa vreun de utilizare, pot sa spun ca 99,9% din ce ”primesc”pe TikTok, e doar ce-mi place: muzica rock, geografie, astronomie, fizica, filme, stand up comedy, politica americana, etc.

  7. Rusii dintotdeauna au vrut sa faca punte directa cu Balcanii, prin toate metodele posibile, pan slavism, pan ortodoxie etc. Le stam in gat evident, suntem un paravan enervant pt ei. Occidentalii stiu asta si observa, doar ca ar trebui sa ne si aprecieze la justa valoare

  8. Sper ca SRI are deja o baza de date, pe care și-o îmbunătățește în perioada asta, cu idioții utili ai Rusiei din Romania.

    • SRI-ul este in pom si pomul in aer

    • SRI este ca noaptea ! Joaca conservele tzuntzuroiu de 32 de ani !

    • SRI ar trebui sa urmareasca pe cei ce nu sunt in linie cu propaganda globalista verde egalitarian-comunista Pfizer? 🤣🤣🤣

    • SRI, lucrează pentru cei care au pus stăpânire pe resursele țării, de asta suntem prima nație pe glob ca număr de imigranți, după Siria, măcar că acolo e război.

  9. Romania este o victima sigura daca ea ramane izolata si singura in proximitatea agresorului de rang mondial, Rusia.

    Nu suntem singuri si izolati insa in NATO, Romania fiind partenera cu Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite.

    Nu suntem singuri si izolati atata timp cat suntem parte din Uniunea Europeana si NATO.

  10. Conflictul Ucraina-Rusia e provocat si regizat de UE-Bideu in disperarea de a se salva dupa incercarile care continua de a instaura o dictatura verde-Pfizer.

  11. scade aur vertiginos si ghiciti cine creste

    • Din sondaje fraudate si un conflict regizat de UE-Bideu, cresteti voi la pastele cailor. Voi sunteti mai bolsevici ca bolsevicii. 🤣

  12. toata lumea multumita in coltul lor de rai si deasupra tuturora se ridica cine poate adica biden .

  13. cine poate oase roade cine nu nici carne moale le zice Biden la toti ..

    • Sunt capabili sa porneasca un razboi si sa omoare oameni ca vor sa ramana nazistii la putere, incredibil.

      Se prabusec din cauza ca au fraudat pandemia asa ca au regizat un conflict cu Rusia si si-au fraudat si un sondaj. 🤣

  14. Confictul Ucraina-Rusia e provocat si regizat de UE (Macron) si Bideu. Sondajul asta e o frauda. Astia nu se opresc din minciuni, fraude si coruptie.

  15. 72%-pro NATO , 8% – indecisi, 20%-anti NATO, exact procentele partidului national-extremist AUR

  16. Intreband telefonic 1162 de persoane au tras ei concluzia ca romanii au incredere in Biden?!!!

  17. Sondajele românești sunt prefabricate.

  18. 😂 Pfuai de mine, s-a umplut de postaci filorusi pe aici, crapa fierea in ei 😂

  19. Hahaha, Hahaha, daca nici asta nu-i propaganda „eftina”!

  20. Imediat vine AUR cu un sondaj in care arata exact invers. Ca de fapt romanii sunt iubitori de rusi.
    Sosoaca a declara ca va face un dans la bara in fata Ambasadei Ruse

  21. Câți rusofili au venit aici să-l pupe in dos pe putin 😂😂😂

  22. Asta daca vine lumea putina la vot. Daca vine lume multa la vot nu prind nici ei nici USR si nici UDMR Parlamentul . Vazind ce vor ALDE , PMP si partidul lui Ponta , ce deja vor reintoarcerea la partidul mama , suntem convinsi ca oamenii fie vor avea in 2024 un suport material spre a iesi la vot ,fie o emotie colectiva ce va fi parte a unei prezente masive ,fie o legislatie ce ar putea aduce masiv lumea in fata unelor, va face asta posibil .Din acest motiv va spun ca nu au importanta sondajele actuale .

  23. E normal ca de 50 de milioane să aveți mult căcat de mîncat.